Nakon iznimno uzbudljivog proljeća, članovi CRO Melges 24 flote ušli su u drugi dio sezone iznimno jako. Na regati koju je organizirao JK Mornar 3. i 4. rujna okupila se flota od čak 16 ekipa!

Kako je već postao običaj, bilo je i premijernih nastupa, a regatno krštenje svoje jedrilice na ovoj regati imala je posada Melgesa 24 smirenog imena Zen. Također, zajedrila je i nova Strilica. Filip Jurišić ovog puta nije kormilario svojom novom jedrilicom zbog obveza kao ročnika Hrvatske vojske, pa je njegovu ulogu preuzeo Lovre Perhat.

Mora se reći i da je dosta posada nastupilo u poprilično izmijenjenim sastavima. Određen broj standardnih jedriličara iz proljetnih sastava ovog puta bila je zamijenjena kadetima i juniorima kao i nekim iskusnim licima iz drugih klasa, a na Blue Label zajedrio je i njihov prijatelj iz Trsta s kojim su zajedno regatavali na drugoj regati Europskog toura.

Vremenska prognoza za cijeli vikend nije bila pretjerano optimistična. Cijelo vrijeme u najavi su bili slabi vjetrovi sa zapada. Na moru se to i ostvarilo, a oba dana spasili su lagani maestrali u kasnijim poslijepodnevnim satima.

Regatno polje bilo je postavljeno kod Čiova i to dosta prema zapadu, jer su bliže "glavi" Čiova jedrili Optimisti koji su u isto to vrijeme imali svoje Prvenstvo Hrvatske koje je organizirao JK Split.

Od predviđenog programa odjedreno je pet plovova, dva u subotu i tri u nedjelju.

U subotu, osim što je relativno kasno zapuhalo, dosta vremena su uzeli i sami jedriličari. Prvi start morao se ponavljati čak tri puta. S obzirom na konkurenciju okupljenu u floti svi su znali da je bilo vrlo važno kakve pozicije će biti osvojene na startnoj liniji. S druge strane bilo je i teško odučiti se koju stranu startne linije treba izabrati. Kako se jedrilo dosta daleko od Čiova nije se moglo računati na njegov utjecaj, pa je u pojedinim plovovima odlučivala i sreća. 

Snaga vjetra bila je uglavnom između 6 i 8 čvorova.

Svim subotnjim jedrenjima dominirala je posada Panjića. Prednost koju su ostvarivali na regatnom polju bila je u pojedinim trenucima dramatično velika, a to im je polazilo za rukom unatoč relativno konzervativnim startevima. Možda treba spomenuti da im je ovo bila prva regata na kojoj su podignuli svoja North Sails 3Di jedra i na taj način do određene mjere poboljšali svoj položaj s obzirom da ovog puta s njima nije mogao zajedriti i Tomislav Bašić, standardni taktičar ove posade.

Jedini koji su im ozbiljnije prijetili bila je posada Universitas Nove. Oni su u oba ova plova u cilj ušli na drugom mjestu, dok su se trećim mjestima mogli pohvaliti ekipe Razjarenog i Point One-a.

Posada Razjarenog bila je posebno raspoložena na ovoj regati. Vjerojatno je ovo tek početak onog što imaju za pokazati u ovoj klasi, a ekipa s Point One-a može biti zadovoljna s prvim pravim jedrenjima na svojoj novoj jedrilici koja im je stigla početkom ljeta.

S druge strane, Zen-ovci su sigurno bili najzadovoljniji jedrenjem na svojoj premijeri jer su ova dva plova završili kao 7. i 8. i na taj način osigurali naslov posade dana u Corintian konkurenciji.

Nedjeljna meteo situacija bila je dosta nepovoljnija od subotnje. Od jutra, pa do ranog poslijepodneva vladala je bonaca, a kako je jedno od pravila klase da jedrilice do regatnog polja smiju stići samo vlastitim pogonom koji je u ovoj situaciji uglavnom mršavih 2.5 "konja", svi su put sredine Čiova morali uputiti na vrijeme.

Smjer vjetra bio je iz Šolte, što inače nije pravi smjer za maestral. Kako nije bilo naznaka da bi ubrzo moglo doći do klasičnog raspleta situacije RO postavlja polje po trenutnim uvjetima i kreće se s jedrenjem.

I u ovom plovu, a i u svim ostalima u nedjelju, vjetar je konstantno polako putovao u desno tako da je u svakom bila signalizirana i izmjena kursa. Također treba spomenuti i da su duljine polja bile dosta veće nego dan ranije. Vjetar je na refule bio i preko desetak čvorova, ali uglavnom su prevladavali laganiji uvjeti.

Ponovila se i subotnja situacija u kojoj se polje nije moglo tek tako pročitati, a što je najzanimljivije bilo, nije svaki put benefit donijelo biranje desne strane polja s obzirom na tendenciju putovanja vjetra u ovu stranu.

Dominacija Panjića nije se ponovila. Ova posada je dobro počela i osvojila drugo mjesto u prvom plovu dana, ali u svakom idućem je pomalo padala u formi. Zato gotovo identičan učinak ostvaruju Universitas Nova, Mataran 24 i Razjaren. Universitas i Mataran osvajaju po 1., 2. i 5. mjesto, dok Razjaren osvaja 1., 3. i 5.

Jednako kao što su ove posade bile stalno u vrhu, tako je i sredina flote imala svoju skupinu u kojoj je bilo teško predvidjeti kako će izgledati konačan raspored, dok društvo koje smo inače viđali na začelju više nije daleko za onima ispred njih i povremeno su se i oni osvajali rezultate iz sredine. Definitivno su mnogi ostvarili značajan napredak i bit će lijepo vidjeti koliko daleko mogu doći.

Mornar Melges 24 Cup ostat će u analima i kao prvi s vrlo ozbiljnom štetom, odnosno probušenim brodom!

U drugom nedjeljnom plovu prilikom obilaska gate-a Yikes punom brzinom udara u Iggy-jev desni bok. Do nemile situacije došlo je kad je Iggy zajedno s još dva Melgesa obišao lijevi gate i zajedrio u orcu, a Yikes dolazio na isti gate s lijevim uzdama i punim genakerom. Iggy se nalazio u "sendviču", druga dva Melgesa su obišla Yikes-a s jedne i druge strane, dok Iggy nije imao prostora za manevar. S druge strane kormilar Yikesa nije vidio cijelu sliku ispred sebe i dolazi do udara zbog kojeg je pitanje hoće li Iggy biti spreman za iduću regatu koja je za mjesec dana u organizaciji JK Labud.


Konačne rezultate regate možete pronaći na ovom linku, dok na ovom linku možete pronaći rang ljestvicu nakon proljetnog dijela prvenstva.

 

Back To Top