For Sailing, inicijativa mladog Forskog jedriličara Filipa Jurišića imala je svoje treće izdanje 23. prosinca. Da je riječ o super projektu kojim Filip nastoji približiti sportsko jedrenje što većem broju svojih sugrađana govori svaki put sve veći odziv kako zainteresiranih Hvarana, tako i supromotora našeg sporta.

Prva akcija vezana uz For Sailing zbila se 2017. dan nakon završetka Uskrsne regate kad je organiziran prvi susret malih Hvarana s radio upravljanim jedrilicama.

Foto: Duje Petrić

Tada je osnovnoškolcima iz prve ruke prikazana mogućnost jedrenja na jedan drugačiji način od onog na koji su naučili vidjeti u Hvarskom kanalu. Za tu priliku Filipu su pomoć pružili prijatelji brodomodelari iz Splita koji su sa sobom donijeli malene "Dragone", kao i bolide klase IOM.

Da ne bi netko pomislio da je ovo bilo slučajno treba spomenuti da se Filipovi počeci osim uz klasu Optimist moraju vezati i uz modele. S njima se aktivno bavio u JK Mornar sve dok se nije profesionalno uhvatio klase Laser i ispunjavanja olimpijskih normi.

Godinu dana kasnije, sredinom svibnja 2018., Filip organizira 2. For Sailing. Ovaj put su maleni jedriilčari iz hvarskog JK Zvir dobili priliku jedriti na krstašu BaRe:

Foto: Nina Bogdan

Osim Filipa velik dio posla u organizaciji i realizaciji odradio je i trener JK Zvir, Bepo Kovačević, a koliko su klinci bili oduševljeni jedrenjem na velikoj jedrilici i prikazivanju onog što su naučili na "pravom brodu" najbolje govore fotografije snimljene tog dana.

I onda dolazi novi korak u približavanju svih oblika jedrenja u vidu treće akcije koja je održana dva dana prije Božića 2018.

Šušur na hvarskoj rivi koji se odvijao oko adventskih kućica Filip i društvo proširuju i na more. U suradnji s nekoliko splitskih i trogirskih jedriličara dovozi u Hvar njihove privatne jedrilice First 18 (ex Seascape 18) s kojima organizira amatersku match race regatu imena "Regatoj za škoj". Na nju su se mogli prijaviti svi zainteresirani, a jedrili su u pratnji instruktora (Toma Stipanović, Mario Lulić, Filip Miroić, Tonći Đogaš i Filip Jurišić) koji su vodili računa o sigurnosti posada i jedrilica. 

Foto: Jakša Kuzmičić

Edukativni program s mini školom jedrenja za djecu organiziran je između 10 i podne kad je krenuo regatni program. Zainteresiranih je bilo iznenađujuće mnogo a uvjet za sastavljanje posada je bio da jedan član obavezno bude dijete.

Pobjednici su se dobili nakon pet sati jedrenja, a titulom najboljih se okitila posada "Esempio", iskusnog triatlonca Riccarda Kuhara.

Ova regata je bila pravi događaj u Božićnom duhu. Iskren i čisti dar hvarana (Filipa Jurišića i Nina Pijanovicća) za hvarane. Vesela lica svih prisutnih najbolja su potvrda uspjeha ovog match racea. Iskreno se nadam da će se ova regata ponoviti i postati dio hvarske Božićne tradicije.

Riccardo Kuhar, team Esempio

Uz zabavu na moru organiziran je bio i zabavno edukativni program na kopnu. Najmanji su dobili priliku bojati kamenčiće i slagati ih u obliku jedrilica, bojati jedro od lasera, a oni koji su bili željni upoznavanja konkretnih mornarskih vještina mogli su sudjelovati u radu škole čvorova koju su vodili mladi hvarski pomorci Matko Hure i Antonio Novak.

Filip ima u planu s nastavkom organiziranja For Sailinga i ubuduće, a evo što nam je izjavio po tom pitanju:

Imam nekoliko ideja i koncepata koje još želim predstaviti svojim sugrađanima, ali sve ovisi o mom vremenu i programu priprema za osvajanje kvalifikacije na Olimpijadu. Iduća akcija će najvjerojatniji biti iza ljeta, jer smo do tada u punom pogonu. Uglavnom se želim držati ritma od jednog do dva ovakva događaja godišnje.

Filip Jurišić, hvarski jedriličar

Naravno, cijela akcija je ovjekovječena i u fotografiji, a prigodnu foto galeriju možete pronaći na ovom linku.

 

Naslovna foto: Ivo Vučetić

 

Back To Top