Slika je medij za kojeg se ne kaže bez razloga da govori sve jezike svijeta i da jedna slika vrijedi tisuću riječi, a od kada su ljudi savladali tehniku fotografiranja slika je postala nezaobilazan dokaz o događanjima oko nas. Sve to skupa je podignuto na još veću razinu ulaskom u digitalnu eru i sveukupnom premreženošću cijelog planeta.

Kao i u svemu ostalom tako je i u jedrenju. Trenutno ova tema ima svoj vrhunac kad se u priču uključe i društvene mreže, pa praktički danas svatko s pametnim telefonom postaje novinar i ima na raspolaganju tehnologiju za prenošenja svega za što misli da je važno, pa naravno i jedriličarska nadmetanja, doslovno u živo. Ali ne tako davno, već ako pogledamo samo desetak godina unatrag, to nije bilo tako. A ako se krenemo prisjećati događaja od prije tridesetak godina, mlađima pogotovo, ovo o čemu ćete ovdje pročitati sigurno izgleda kao vrijeme u kojem tehnologija nije bila nimalo uzbudljiva i stvarnost je bila, možda je teško reći dosadnija, ali sigurno usporenija nego danas.

Glavni lik priče čiji uvod sad čitate je britanski fotograf Rick Tomlinson. Počeo je kao jedriličar koji se priključio prvoj regati koja se jedrila oko svijeta. Naravno, riječ je o Whitbread Around the World, regati koja se jedri i dalje svake četiri godine a već nekoliko izdanja nosi naziv Volvo Ocean Race.

Rick Tomlinson je prvi put zajedrio na ovoj regati 1985. na jedrilici Drum, čiji vlasnik je bio glazbenik Simon Le Bon iz novovalne skupine Duran Duran. Tada mu je glavni posao ipak bilo jedrenje, a fotografije koje je snimio na Južnom oceanu i po kojima je postao poznat bile su rezultat, pa može se reći i hobija.

Međutim, na svakom idućem izdanju njegova uloga kao fotografa postaje sve ozbiljnija, a vrhunac doseže na njegovom četvrtom i ujedno posljednjem sudjelovanju, kad je na regati sudjelovao kao službeni fotograf časopisa National Geographic.

Ovih dana je odlučio zapisati neke detalje iz tog svog životnog razdoblja i velikodušno je dozvolio da se objave i na www.regate.com.hr!

Pa da ne dužim dalje... u nastavku možete pročitati "analogne" doživljaje prvog fotografa oceanskih regata. Dame i gospodo, riječ preuzima g.Rick Tomlinson!

Back To Top