ORC

Posada jedrilice Orca, još jednog Firsta 40.7 pripremljenog za jedrenje po ORC-u, je trenutno jedina posada koja je aktivna i redovita na najvažnijim ORC regatama, a da stiže sa sjevernog Jadrana.

Matična luka im je u Puli i jedrili su za Jedriličarski klub Delfin sve do njegovog nedavnog brisanja s popisa HJS-a. To je razlog zašto od ove kalendarske godine nastupaju pod zastavom JK Vega. U svakom slučaju riječ je o skupini jedriličara koji svoju svestranost pokazuju nastupima i u drugim klasama, a priča s krstašima krenula je s jedrilicom H-800, a prije sadašnjeg Firsta 40.7 jedrili su i na Fast Waveu s kojim su postizali zapažene rezultate na regatama u Istarskom akvatoriju.

"Orca", First 40.7 je inače projekt koji je daleke 2002. započeo Robert Radola. Tada je to bila jedina jedrilica u Istri koja se natjecala po ORC-u (tada IMS-u), a kao što vidimo to je u kontinuitetu nastavljeno do današnjih dana.

Od tih vremena mnogo toga se promijenilo u samom premjeru, svake godine se dodjeljuju neki drugi koeficjenti i skupine se formiraju po nekim novim kriterijima. Ključni Orcini brojevi koji su mjerodavni za prijavu na ovogodišnje ORC Svjetsko prvenstvo mogu se pročitati u donjoj tablici, a kao što se može vidjeti Orca će za razliku od ranije predstavljenog Firsta 40.7 - Mareusa II, jedriti u skupini ORC B, dok je on u ORC C. 

Skupina:     ORC B
Tip:    First 40.7
GPH:     596.2
CDL:     10.273
Godište:     2002.
Broj na jedru:     CRO 1177
Klub:     JK Vega
Vlasnik:     Davor Zanini
Kormilar:     Davor Zanini
   

S obzirom na orginalni koncept Firsta 40.7 u skupini ORC B će jedriti još 5 ovakvih jedrilica (među njima je prijavljen još jedan pod hrvatskom zastavom, Jonathan III), dok je Mareus značajnim optimizacijskim zahvatima poput nove kobilice i kormila uspio prijeći u "manju" skupinu u kojoj će biti dimenzionalno među većim jedrilicama, a samim tim i u prilici da s obzirom na realnu brzinu bude ispred ostatka flote i na taj način mnogo više vremena provede u čistom vjetru. Dok se Orca i ostali Firstevi 40.7 u skupini ORC B neće isticati veličinom, te će im biti mnogo teže u tim uvjetima doći do čistog vjetra.

Ali vratimo se samom timu na palubi i njihovom kormilaru Davoru Zaniniju:

Orcu sam 2009. kupio od Roberta Radole i tada kreće avantura mene i moje posade u pravom sportskom jedrenju. Cilj kupovine Orce je bio dignuti naše jedrenje na viši nivo, a dugim i ustrajnim radom kako na nama tako i optimizacijom jedrilice, uspijevamo jedriti s najboljim jedriličarima na Jadranu. I moram reći da je u ovih deset godina došlo do značajnog napretka te da rezultati nisu izostali, a posebno smo ponosni na konstantnu prisutnost u CRO ORC Cupu gdje već par sezona hvatamo priključak s najboljima. Ja i moji momci smo posebno ponosni na rezultat koji smo ostvarili na ORC Svjetskom prvenstvu na Cresu 2011. kad smo završili kao 16. od ukupno 63 jedrilice i tako bili najbolje plasirani hrvatski brod u skupini. Ohrabreni tim rezultatom dodatno smo krenuli s programom uigravanja i kompletiranja posade. Trenutno su u njoj vrsni jedriličari s podebljim dosjeom zavidnih rezultata u malim klasama, kasnije u krstašima, pa imamo dvostruke pobjednike Barcolane u svojim klasama, sudionike regata Rimini - Krf - Rimini, Rolex Middle Sea Race itd. Zahvaljujući takvom iskustvu posade kod nas vlada parlamentarizam i na to smo posebno ponosni jer smo velika i složna klapa, kako na moru tako i na kopnu.

Davor Zanini, vlasnik i kormilar

A od nekih posebnih pikanterija Davor je otkrio samo da se po pitanju ulaganja u novu opremu i tajna oružja spremaju prebaciti s genove na flokove.

 

Back To Top