ORC

Druga regata u kalendaru CRO ORC D-Marin Cupa je odjedrena od 11. do 13. travnja.

Novost ove regate je što se u potpunosti vratila ORC-u, odnosno nije više bilo Open skupina, već su se svi rezultati vrednovali po ORC sustavu. Naravno, posade koje su na ranijim izdanjima ove regate pokazivale izrazitiji sportski naboj i ove godine su jedrile po International inačici ORC-a, dok su se bivši Openaši prijavljivali s ORC Club svjedodžbama. Ovog godine je broj "ozbiljnih sportaša" bio veći nego društva iz Naute. ORC CRuiser/Racer skupina je brojala 15 jedrilica, dok je Nauta bilo 13.

Kao i ranijih godina, jedrili su na sličnim regatnim poljima, a ostao je jednak i broj krugova koji je morala svaka od flota odjedriti.

Skupina International je imala nešto kraće polje, ali s obavezna dva kruga, dok su Naute jedrili na oko pola milje duljem polju i to po samo jedan krug. Osim tih štapova u programu su imali i jednu navigaciju koju su odjedrili na jednakoj ruti.

Što se tiče flote ona je bila manje više poznata s ranijih izdanja regate, ali uz manje izmjene poput toga što su se dva TP-a koji su ranijih godina jedrili u Nautama ovaj put su se prebacili u Race skupinu. Jedino novo (staro) ime na startnoj listi je bila Anđela X koja je ovaj put jedrila u pomlađenom sastavu, ali pod istim klupskim bojama.

Prvi natjecateljski dan je bio četvrtak. Kasnije se pokazalo da je to bio i najplodniji dan regate jer se odjedrio maksimalni program od po tri plova za svaku skupinu. Uvjeti su bili teški jer vjetar nije bio stabilan. Dolazio je iz drugog kvadranta i počeo kao jugo koje je putovalo u desno, da bi se na kraju vratilo u lijevo, u levant. Tako da je RO morao sva tri puta postavljati novo polje, a u posljednjem plovu je bio i signaliziran Charlie za skupinu "rejsera".

Foto: Dubravka Pajk

U svim plovovima prvi bi startali Raceri, dok bi Naute krenuli 10 minuta nakon njih. Prvi put se tako zbilo u 12:10, drugi sat i pol kasnije i treći dva sata nakon drugog. Kako je vjetar oscilirao po smjeru, bio je nestabilan i po snazi. U prvom plovu je ORC scorrer izračunao da je korigirano najbrži, X-Cite, jedrio po prosječnih 14 čvorova, dok je realno najbrža bila Assilina.

U drugom plovu, kad je vjetar otišao u desno izgubio je na snazi. Prva u cilj ulazi posada drugog TP-a, Polet Furioso, dok je nakon matematičkih kalkulacija na vrh ponovno izbio X-Cite s korigiranih minut i pol prednosti ispred drugoplasiranog Poleta.

Po ORC-ovom matematičkom modelu treći plov je bio po najjačem vjetru tog dana. Ekipa Assiline je nakon propusta u prethodnom plovu vratila koncentraciju i ponovno dojedrila do prvog mjesta u realnom vremenu, ali i oni i ekipa s Poleta ipak nije odjedrila kako bi trebala i zauzimaju dva posljednja mjesta. S druge strane na prva tri mjesta su izbile najmanje jedrilice u floti. Pobjedu odnosi Anđela X, a pratile su je One i Mareus II.

Foto: Dubravka Pajk

Što se tiče skupine Nauta, kod njih je apsolutno dominirala posada jedrilice Franko II. Posada JK Endemi je u sva tri odjedrena plova ušla prva u cilj u realnom vremenu, a od jedino mjerodavne, korigirane pobjede, u drugom plovu ih je udaljila posada jedrilice Erco. Istina, realne pobjede je lako objasniti jer je riječ o sigurno najbržoj jedrilici u skupini, ali nakon obrade rezultata pokazalo se da su stvarno dobro jedrili i da su davali sve od sebe u regatnom polju.

U prvom plovu su skoro minut i pol bili brži od drugoplasirane Krke i dvije i pol minute od trećeplasiranog Zlatana, Grand Soleila 50 s Češkom posadom. Što se tiče drugog plova tu se Erco pokazao boljim po laganijem vjetru i uspijeva za 12 korigiranih sekundi pobijediti Franka II. Ali zato su se u trećem plovu vratili uvjeti po kojima je Franko bio nenadmašan i ponavlja se scenario prvog plova, samo što je ovaj put razlika između njega i ponovno drugoplasirane Krke sad smanjena na samo 31 sekundu.

Sutradan je zabonacalo u Hvaru, a u planu je bila navigacija od 24NM. Na moru su se izmjenjivale zone s vjetrom, bez vjetra, vjetar je jačao i slabio... Među Racerima najbrži su bili momci s Poleta. Prednost najvišeg jarbola su dosta dobro koristili, jer su uspjeli nakon korekcije ostati na relativno visokom trećem mjestu. Inače u ovakvim uvjetima profitiraju manje jedrilice, ali ovaj put ih je bilo i na vrhu i na dnu ljestvice. Nakon korekcije su Green Pepper i One, a Green Pepper je čak ostvario prednost od skoro 17 minuta ispred jedrilice One!

U skupini Nauta situacija je bila malo teža. Uvjeti na moru u kombinaciji s dosta težim jedriljem i neoptimiziranim jedrilicama rezultirala je s čak 7 DNF-ova. U danim uvjetima najbolje se snašla posada Srne V dok je na drugom mjestu ponovno bila, pogađate, Krka.

Posljednjeg dana jedrenja odjedren je samo jedan plov, a (ne)sretnici su bili članovi skupine Nauta. Lagani vjetar i na kraju osam jedrilica u cilju. Pobjeda je ovaj put otišla u ruke posade jedrilice Sreća. Razlika između njih i drugoplasirane Xirene je bila skoro 9 i pol korigiranih minuta!

Na kraju ipak je bilo dovoljno jedrenja da se dobiju konačni rezultati, a oni su za skupinu Racera izgledali ovako, dok su za Naute izgledali ovako.

 

Naslovna foto: Dubravka Pajk

 

Back To Top