Sedmo izdanje jedne od najduljih regata na srednjem Jadranu uspješno je, a i dosta brzo, održano u četvrtak i petak, 21. i 22. listopada. Naravno, start je bio na Zlarinu, jedrilo se oko Dugog otoka i vratilo natrag u Zlarin.

Organizacije su se ponovno prihvatili zajedničkim snagama JK Kon Tiki i YC Zlarin i kao na ranijim izdanjima, postavili su limit maksimalnog broja sudionika na 25. Taj broj se popunio već u rujnu, ali nažalost, zbog Kovid razloga, nekoliko posada je u posljednjim danima pred regatu povuklo svoje prijave. Ali nekoliko drugih posada koje su se nalazile na listi čekanja uspjele su uskladiti svoje svakodnevne obaveze s novonastalom situacijom i ponovno popuniti startnu listu na skoro maksimalan broj sudionika.

Na kraju su se u Zlarinu okupile 23 posade. Međutim, ponovno se dogodio jedan "ali", a ovog puta bila je riječ o uganuću nožnog zgloba jednog od članova posade na austrijskoj jedrilici Vento Cadela i to neposredno pred isplovljavanje, tako da je ova ekipa ostala vezana na Zlarinskoj rivi.

Ostali su na rutu oko Dugog otoka krenuli u 18 sati.

Slično kao na regati Trka oko Krka, organizatori na raspolaganju imaju mogućnost izbora smjera okretanja oko najsjevernije točke Dugog otoka, a taj izbor uglavnom ovisi o vremenskim uvjetima koji vladaju za vrijeme regate. Ovog puta dominantno je bilo jugo koje je u noći nakon starta puhalo preko 25 čvorova uz prateći veliki val.

Realno je bilo za očekivati da i ako to jugo do jutra oslabi, da će ostati val kojeg će biti vrlo neugodno imati u provu prilikom povratka, tako da je izabrana opcija obilaska Dugog u smjeru kazaljki na satu. Drugim riječima, nakon starta jedrilo se otvorenim morem do Velog Rata - najsjevernije lanterne na Dugom otoku, pa natrag kroz otoke gdje je vjetra trebalo biti dovoljno, ali bez velikog vala. Točnije, u ovoj varijanti izrazito valovitija zona moguća je još jedino u Murterskom moru, ali to je dio koji se jedri po danu, pa je samim tim lakše kormilarenje i jedrenje po takvim uvjetima u orci.

Odmah nakon starta dvije jedrilice su izabrale rutu koju još niti jedna posada nije izabrala kad se jedrilo vanjskom stranom u prvom dijelu regate. Taktičari na Ora Blue i M&M nisu pratili standardni izbor ostalih kolega i prolazak između Tijata i Zmajana, već su se odlučili na Žirjanski kanal, a do njega je M&M išao čak i južnijom rutom od Ora Blue. Vjerojatno su se za to odlučili s nadom da će jedriti dulje vremena na čistijem jugu i s manjom zaklonjenošću, ali na kraju se to nije pokazalo baš kao dobitna kombinacija.

Kad su izašli iz sjene najvećeg od naseljenih šibenskih otoka, bili su u skupini na začelju i odavde su skupa s njima nastavili na otvoreno more.

Nekako u isto vrijeme dogodila su se tri povlačenja iz regate. Svi su imali jednak problem, a to je pucanje podigača. Marlinu je na sjeverozapadnoj punti Kakna pukao podigač genakera, a posljedica je bilo da je genaker završio zamotan oko kobilice. Posada je bezuspješno pokušavala da ga odmota i vrati na palubu, ali nisu imali sreće s tim postupkom sve dok nisu odjedrili do otočića Zminjaka. Tamo su u zaklonu od otoka Murtera uspjeli spasiti jedro, ali bilo je prekasno da nastave s regatom.

Dvadesetak minuta kasnije Erco D' doživljava pucanje podigača glavnog jedra, ali srećom jedro završava na palubi i posada ga osigurava, te se okreće prema Zlarinu.

Nakon idućih dvadesetak minuta, SSC 27 - Republika, također zbog problema s genakerom, u prolazu između Opata i Smokvice, javlja organizatoru da se povlači iz regate.

Ostali su za to vrijeme nastavili s jedrenjem i srećom nije više bilo odustajanja, a o uvjetima na moru i što se sve dešavalo na regatnom polju popričali smo s kormilarima jedrilica Mr.J i Stribor. Oni su izašli kao vrlo jednostavan izbor jer su to jedrilice koje su bile u istoj skupini, a ipak su nešto drugačijeg koncepta s obzirom da je Stribor opremljen spinakerom, dok je Mr.J-u glavni poriv niz vjetar genaker. Također, obje posade na kraju su izborile izvrstan rezultat, J111 završava regatu na drugom mjestu u generalnom plasmanu, a Grand Soleil 40 na trećem, ali odnosi pobjedu po ORC-u.

Inače je cijelom regatom, od početka pa do kraja, dominirao Pogo 40 - Fulcrum III. Četveročlana posada jedrilice pod češkom zastavom izvrsno je iskoristila mogućnosti ovog izrazito "vitraškog" broda koji je projektiran da najbolje performanse ima po uvjetima koji su vladali u noći s četvrtka na petak, a ostvarenu prednost u dionici niz vjetar samo su trebali održavati u dijelu koji se jedrio u orcu.

A sad evo priče Ane Gojčete i Damira Desabote:

Generalno gledajući uvjeti su bili sjajni, to jugo prema Velom Ratu... sve skupa mirisalo je na brzu regatu bez čekanja vjetra, a tako je na kraju i bilo.
Mi smo odlučili proći kroz Kornatski kanal, jer je tamo vjetar relativno stabilan i nema vala, tako da je bilo krasno za jedriti sa spinakerom. Naravno, uz blago izbjegavanje plićina i grota :) a na otvoreno smo izašli na Levrnaci.
I dalje smo vozili spinakerom, možda još oko sat - sat i pol, a tada nam je pukao podigač spinakera pa dalje nismo mogli više voziti s njim.
Drugi podigač nam je bio na topu (vrhu jarbola), a na onako velikom valu sa spinakerom na vrhu jarbola brod bi bio previše nestabilan. I ovako je vožnja trebalo biti maksimalno koncentrirana jer nakon što se brod zaleti na valu ostane u nekom vakuumu gdje vjetar dođe iz čiste krme pa postoji opasnost da dođe do pojalabande i da ga još dodatno val zanese. Ali dok nije pukao taj podigač sve to je išlo vrlo dobro.
Ekipa je u toj situaciji super odreagirala. Robi je odmah privukao bazu, tako da s njim nismo "zakočarili", samo je lebdio na površini pa smo ga samo trebali pokupiti i spremiti.
Nakon toga smo odlučili dignuti genovu, a ne flok, da ne bi previše izgubili na brzini.
Kad smo došli do Dugog otoka nismo mu se htjeli previše približavati, jer smo tamo očekivali rebatajicu vala, jer je jugo iskopalo stvarno velik val. Mislim da je to bila dosta dobra odluka, ne ići na bliže od dvije milje od Dugog otoka.
A kad smo okrenuli u orcu nakon Velog Rata stalno smo mijenjali jedra. Prilikom svakog tog mijenjanja izgubili bi nešto vremena, jer nam je nedostajao taj puknuti podigač na 7/8. S njim bi sigurno mnogo lakše išlo mijenjanje s floka na genovu i obrnuto, a također jedno kratko vrijeme bi bili skroz bez nekog od tih prednjih jedara.
Uglavnom, orca je cijelim putem bila dosta čista uz poprilične oscilacije u snazi vjetra.

Ana Gojčeta, Grand Soleil 40 - Stribor

Uz Anu na Striboru su okosnicu posade činili još Noa Ninčević i Robert Matulja, dva vrlo iskusna jedriličara i reprezentativca. I ostatak posade sačinjavali su iskusni jedriličari, a to je vrlo važan element na regatama ove vrste, jer kad se jedri noću i to još po jakom vjetru, svatko treba vrlo dobro znati svoju ulogu, pa i po potrebi zamijeniti bilo koga od ostalih.

 

Kvalitetna posada sastavljena od iskusnih jedriličara koji su svoj jedriličarski put započeli od malih nogu bila je i na jedrilici Mr.J. Ova posada već je jedrila na ranijim izdanjima ove regate, ali ovo im je bio premijerni nastup s J111. Da su više nego zadovoljni svojim nastupom posvjedočio je njihov kormilar, a po njegovim riječima bilo je i dosta prostora i za još bolji rezultat:

Na samom startu smo otišli više lijevo jer smo očekivali da jugo neće biti prejako, pa da ćemo se spuštati s velikim A4. Međutim, nismo ga uspjeli nositi do punte Tijata, pa smo ga spustili i nastavili s flokom.
Kad smo ušli u taj kanal dignuli smo A5 (crveni genaker na slikama u galeriji). Tu smo već bili zaostali za vodećima jer smo izgubili vrijeme na spuštanje A4 i dvije dodatne izmjene...
S A5 smo vozili možda nepunih deset minuta jer nam je pukao njegov podigač... sedam osminski, a i inače nam je to bio prvi put da smo dignuli to jedro.
Taj gindac nam je rezervni i nismo ga do sada koristili, a inače imamo dva gindaca koja idu na top. Jedan od njih se po potrebi može i skratiti na 7/8 s jednim sistemom, ali odlučili smo se da novo dizanje bude na top mast. Međutim, taj A5 je bio pre kratak za vrh jarbola, pa je počeo plesati. Rekli smo da ne možemo ući u noć na takav način, pa smo ga spustili i umjesto njega dignuli flok, a usput smo i skratili glavno jedro.
Tako da se u prvih sat vremena stvarno svašta izdogađalo, a regata je tek počela. To sve je bilo negdje u visini Kaprija.
S flokom i prvim kratom jedrili smo kroz Kornate i kod Lavse izašli na otvoreno. Tamo nam je puhalo između 20 i 25, tako da smo ostavili krat, a sigurno bi dignuli puno jedro da je vjetar pao ispod 20. Sigurno smo zbog tog krata bili sporiji nego je trebalo, a i mislim da smo dosta izašli vani, premda su nam brzine isto bile poprilično visoke.
Tu smo imali dosta zaostatka i Veli Rat smo okrenuli kao deveti i tek tad smo krenuli u napad na bolje pozicije.
Odmah smo podignuli puno jedro i trojku, a vjetra je bilo oko 15 čvorova.
U prvoj milji orce smo prošli nekoliko Seascapeova i još neke koji nisu mogli držati orcu kao mi, ne znam točno tko je sve bio jer je bila noć... znam samo da su ispred nas ostali Elaya, Stribor, Ča sa i još neki manji, dok Fulkruma nismo ni vidjeli koliko je bio ispred.
Kad smo došli do Iža prošli smo Ča sa i sve koji su išli bliže Ugljanu, u lijevi kanal.
Nakon Iža prolazimo i Elayu, dok smo Stribora prošli u Murterskom moru. U tom dijelu regate vjetar je pao na ispod 15 čvorova, pa smo se prebacili na dvojku i s njom smo vozili sve do kraja.
Ovaj dio regate je u stvari bio najvažniji, tako da kad smo izašli iz Kornata kad smo vozili krmu ja sam otišao spavati, a Holjar je odvozio do okreta. Tako smo se dogovorili, jer smo znali da će trebat biti maksimalno koncentriran u drugom dijelu regate.
To se kasnije isplatilo, jer smo s 9. mjesta do kraja regate skočili na 2. mjesto.
Možda malo hrabro zvuči, ali da nismo bili toliko rezervirani u krmi, odnosno da nam nije pukao taj gindac i da smo mogli do kraja nastaviti s A5 vjerojatno bi bili opasno blizu Fulcrumu, jer u orcu on ima dobru brzinu, ali dosta lošiji kut od nas.

Damir Desabota, J111 - Mr.J

U ovoj skupini stalno je bila i Elaya Dušana Ušeničnika, aktualni pobjednici Regate tisuću otoka, a priključak s njima držao je i Karpo, stariji Ušeničnikov brod s kojim je ranije pobjeđivao na ovoj regati.

Prvi iza njih bio je Ča sa'?, još uvijek nositelj rekorda na ovoj regati, kao vodeći u drugoj grupi brodoba, a kako su ostali bili raspoređeni najbolje da provjerite na playbacku čiji link se nalazi na dnu ovog članka.

Osim što smo saznali da nije bilo mnogo spavanja razgovor smo proširili i na temu okrijepe. Na meniju su većinom bili sendviči i to oni manjih veličina. Uglavnom su svi došli do zaključka da je mnogo praktičnije na ovakvom tipu regata opremiti se većim brojem manjih sendiviča koji neće biti teški na želucu, a mogu relativno brzo podignuti energiju.
Nikakvo kuhanje nije dolazilo u obzir, pogotovo kad se uzmu u obzir uvjeti na moru, a čak su spomenuti i "američki" sendviči, odnosno sendviči s čipsom, Kod njih je istaknuto da je posebno veselio osjećaj hrskanja u ustima u trenucima kad je sve oko vlažno i mokro... zanimljiv pristup po pitanju podizanja osobnog zadovoljstva.
Naravno, slatko je uvijek dobrodošao dodatak iza sendviča :)

 

Foto: Long Island Race Facebook

Rezultate možete pronaći na ovom linku

 

Statistika: Zlarin - Dugi rat

  Jedrilica Trajanje jedrenja Prejedreno [NM] Prosječna brzina [kts] Max. brzina [kts]
1. Fulcrum III 05:18:10 61.57 11.61 19.36
2. Let's see 05:39:00 62.37 11.04 17.80
3. Escapade 05:57:20 62.18 10.44 18.83
4. Ča sa'? 06:16:00 59.22 9.45 17.40
5. Elaya 06:31:30 58.28 8.93 15.32
6. Stribor 06:34:40 57.27 8.71 14.30
7. Yemalla 06:37:10 59.84 9.04 14.90
8. Ora Blue 06:43:20 62.78 9.34 18.91
9. Mr.J 06:56:20 59.99 8.65 15.60
10. Butterfly 07:01:10 59.39 8.46 15.46
11. Fangac 07:02:40 60.08 8.53 13.96
12. Lucia X 07:08:40 60.88 8.52 14.67
13. Karpo 07:12:40 63.43 8.80 14.70
14. More Fun 07:35:50 67.17 8.84 13.82
15. Gatsby 07:49:00 55.57 7.11 12.37
16. Sportski vuk 08:35:30 63.71 7.42 12.42
17. Emma 08:38:40 66.27 7.67 18.77
18. M & M 09:29:10 68.22 7.19 11.91
           
  Bella Vita        

 

 

Statistika: kompletna ruta

  Jedrilica Trajanje jedrenja Prejedreno [NM] Prosječna brzina [kts] Max. brzina [kts]
1. Fulcrum III 16:44:43 141.04 8.42 19.36
2. Mr.J 17:40:45 125.11 7.08 17.37
3. Stribor 17:46:10 128.74 7.25 14.30
4. Elaya 18:01:00 129.49 7.19 15.32
5. Karpo 18:31:31 138.01 7.45 14.07
6. Fangac 18:56:00 134.05 7.08 13.96
7. Ča sa'? 19:05:28 130.49 6.83 17.40
8. Butterfly 19:34:13 129.99 6.64 15.46
9. Escapade 19:42:17 138.63 7.04 18.83
10. Let's see 19:46:23 138.60 7.01 17.80
11. Bella Vita 20:06:31      
12. Ora Blue 20:35:01 132.20 6.42 18.91
13. Yemalla 20:43:27 131.67 6.35 14.90
14. Lucia X 20:45:29 141.51 6.82 14.67
15. More fun 20:53:11 141.47 6.77 13.82
16. Sportski vuk 21:01:03 127.89 6.08 12.42
17. Emma 21:02:27 127.24 6.05 18.77
18. Gatsby 22:48:31 119.09 5.22 12.37
19. M & M 22:54:14 129.38 5.65 11.91

 

 

Statistika: do odustajanja

  Jedrilica Trajanje jedrenja Prejedreno [NM] Prosječna brzina [kts] Max. brzina [kts]
  Marlin 01:10:00 8.86 7.59 16.12
  Erco D' 01:31:00 12.94 8.53 12.99
  Republika 01:50:00 15.89 8.67 16.80
  Vento Cadela DNS      

 

*statistika na osnovu uzoraka u vremenskim intervalima od 5 sekundi

 

Playback

 

Back To Top