Za vikend 7. i 8. listopada JK Mornar još jednom bio je domaćin jedne od regata klase Melges 24. Ovog puta na regati je sudjelovalo 12 posada, a među njima smo i ovog puta imali premijerne nastupe, kako po pitanju nove jedrilice, tkao kao i po pitanju prvog nastupa u sklopu CRO M24 Cupa.

Posada iz YC Croatia, vlasnici najstarijeg "funkcionalnog" Melgesa 24 na svijetu, onog s rednim brojem 6 - Blue Label, nastupili su s jednim od najnovijih svjetskih trupova, brojem 827. Ekipa Razjarenog s 867 imala je premijerni nastup na Jadranu, dok je Sugar Daddy - 840 imao generalnu regatnu premijeru.

Prvu regatu CRO M24 Cupa u jesenskom turnusu pratilo je vrlo lijepo vrijeme koje je na kraju rezultiralo samo jednim danom s jedrenjem.

Jedrilo se samo u subotu, ali zato su tri plova odjedrena po vrlo ugodnim i atraktivnim uvjetima. Prvi plov je težište imao na taktičkom nadmudrivanju s obzirom da je more bilo mirno i jedrenje je zahtijevalo samo da svi manevri budu napravljeni na vrijeme i točno. Kako je dan odmicao maestral je jačao i u refulima je puhao i do petnaestak čvorova i tad je trebalo dodati u jednadžbu i odgovarajuće vještine upravljanja jedrilicama po zahtjevnijim uvjetima.

U svakom slučaju, uvjeti na moru rezultirali su atraktivnim uvjetima jedrenja, dok je rezultatski bilo malo manje zanimljivo, bar što se tiče samog vrha.

Posada Razjarenog bila je u iznimno dobroj formi i u prva dva plova konkurencija im se mogla približiti jedino na startnoj liniji. Ostatak regate izdvojili bi se na čelo i do kraja samo povećavali razliku. 

Tek u trećem plovu ekipa Matarana 24 ozbiljnije prijeti i vodi regatu sve do pred kraj druge krme. Tad je vjetar bio najjači i posada iz Trogira se malo bolje snašla, ali ipak u posljednjem dijelu regate Razjareni preuzimaju vodstvo i osiguravaju hat trick.

Matarani su i u drugom plovu završili na drugom mjestu, dok su jedini kiks imali u prvom plovu kad su regatu završili na petom mjestu.

S druge strane, vrlo staloženo jedrenje pokazala je posada Point One-a. Oni su u sva tri plova u cilj dojedrili na trećem mjestu.

S ovim rezultatima ove dvije posade na kraju su imale jednak broj bodova, ali dva druga mjesta Trogirana prevagnula su u njihovu korist.

Ostale posade nisu bile ovoliko stabilne i rezultati su im oscilirali. Koji su im točno ulasci bili, odnosno oko kojeg mjesta su se oscilacije događale možete pronaći na ovom linku.

 

Statistika 

 

Playbackovi

 

Back To Top