Drugo Prvenstvo Hrvatske za klasu Melges 24 odjedrilo se u Zadru od 25. pa do 27. studenog, a domaćini su bili članovi JK Uskok. Ova lokacija bila je određena već prije godinu dana nakon što je Uskokova posada na jedrilici Tutta Forza osvojila prvo PH ove klase a koje se jedrilo u Splitu u organizaciji JK Mornar.

Okupljena flota brojala je ukupno 21 posadu od čega ih je 20 bilo iz Hrvatske, a jedna posada je jedrila pod Ukrajinskom zastavom. Za razliku od prethodnih ovogodišnjih regata nije bilo premijernih nastupa nekih novih posada, ali mora se istaknuti da ipak nisu zajedrili svi aktivni Melgesi u Hrvatskoj, tako da iako je riječ o rekordnom broju posada maksimum ipak još nije dosegnut!

Okupljanje u Zadru krenulo je već početkom tjedna, a neke posade su čak tjedan - dva pred regatu prebacile svoje jedrilice u Biograd i tamo obavljale posljednje treninge. Ne treba niti spominjati da je domaćinstvo u Uskoka bilo na najvišoj mogućoj razini, a u prilog tome najviše je išla najbolja moguća logistička potpora koja se može pronaći u nekom od hrvatskih jedriličarskih klubova. Od lučice u kojoj se oslobodilo onoliko vezova koliko je potrebno da svi sudionici budu zajedno, pa do društvenih prostorija u kojima su se mogla organizirati društvena događanja bilo koje vrste.

Prva od službenih aktivnosti bilo je svečano otvaranje regate u četvrtak u večernjim satima, a gdje je uz prigodnu zakusku napravljen prigodni osvrt na izniman uspjeh naših posada koje su nastupile na Europskom prvenstvu koje se mjesec ranije odjedrilo u Genovi. Naravno, prvenstveno je riječ o zlatu u Corinthian kategoriji i srebru u generalnom plasmanu posade Matarana 24, dok su posade Universitas Nove, Panjića i Razjarenog završile bez medalja, ali su zato kao skupina pokazale da je u Hrvatskoj trenutno jedna od najboljih M24 flota!

Vremenski uvjeti koji su se najavljivali za Zadarski kanal bili su raznoliki, ali sve prognoze su se slagale oko toga da će biti više nego dovoljno vjetra. Međutim, kako to biva u posljednje vrijeme, sve te najave treba uzeti s rezervom i najviše se pouzdati u poznavanje lokalnih prilika i prilagoditi se stanju na moru uz pomoć savjeta lokalnih jedriličara.

Sva tri dana se jedrilo zapadno od Uskokove lučice, ispred Puntamike. U petak je puhalo s juga, u subotu iz smjera bure, a u nedjelju je na moru prevladavala tramontana.

Južina je bila snage 7-8 čvorova i na početku dana nije bila stabilna po smjeru. Već u prvom plovu vjetar je otišao u lijevo i morao se postaviti Charlie s otklonom od dvadesetak stupnjeva uz blago skraćenje te dionice.

Novoformirani smjer vjetra ostao je stabilan dovoljno dugo da se u istom kursu odjedri cijeli drugi plov bez korekcijskih poteza regatnog odbora, a također je i snaga vjetra bila kao u prvom plovu.

Takvi uvjeti odgovarali su laganijim posadama, odnosno onima koji su jedrili u četvero. U prvom plovu na čelu flote bila je posada iz JK Opatija na jedrilici Fjonda. Njih nismo viđali često na regatama, floti su se pridružili ove sezone, a do sad su odjedrili jedino regate u Opatiji i Rovinju. Ostale su preskočili zbog profesionalnih obaveza u charter industriji, ali da su redoviti na svim ostalim regatama sigurno bi bili uključeni u kombinacije za sam vrh poretka.

Pobjedu u prvom plovu nisu uspjeli ponoviti i u drugom. Tada su izabrali start na pinu, ali pozicija u drugom redu nije dozvolila konačni plasman bolji od 11. mjesta.

U drugom plovu njihovo mjesto zauzela je Strilica Zuxu koja za razliku od Fjonde u prvom plovu nije toliko dominirala. Prva orca drugog plova bila je u znaku Joyrunnera kojeg su u stopu pratili Point One i Mataran 24. Međutim, druga orca je preokrenula kompletan poredak jer je evidentno profitirao dio flote koji je izabrao obilazak desnog gatea (gledano od startne linije). Tim izborom su se iz sredine flote izvukli Iggy i Strilica. Iggy je sve do pred kraj druge krme jedrio na čelu flote, ali ga je Strilica uspjela prestići doslovno pred samim ciljem.

Poredak na kraju dana bilo je dosta teško predvidjeti jer su skoro svi imali značajne oscilacije u finišima, a najbolji prosjek imala je Strilica koju su s par bodova razlike pratili Razjaren i Mataran 24.

Jaka škura bura najavljena za subotu na kraju nije zapuhala. Od prognoze za taj dan točno je bilo samo da će biti "škuro".

Premda je na Velebitu bila prisutna bijela kapa koja je najavljivala jaku buru do mora je dopiralo desetak čvorova koji su se u razdobljima između jedrenja u jednom trenutku penjali i na dvadeset, smjer nije bio stabilan i RO nije mogao garantirati stabilne uvjete jedrenja. Par puta su se i pokrenule predstartne procedure, ali morale su se prekinuti jer bi bura značajno promijenila smjer.

Konkretno, za drugi plov vjetar je kao i dan ranije otišao u lijevo, ovog puta i za više od 20°. Nakon stabiliziranja signaliziran je start, ali je za vrijeme prve krme počeo slabiti, pa se morao postaviti Charlie koji je skratio polje za 2-3 kabela.

Za treći subotnji plov bura se desetak stupnjeva vratila u lijevo, ali je i oslabila pa se ponovno sporo jedrilo i tek u pojedinom slučajnom refulu brzine bi narasle na preko 5 čvorova.

U pojedinačnim plovovima trijumfirali su Razjaren, Panjić i Mataran 24, dok je Strilica Zuxu pala u drugi plan i nije uspjela ponoviti petak. Najbolji rezultat joj je bilo četvrto mjesto, a u generalnom plasmanu pada na treću poziciju. Nakon ukupno pet jedrenja vodeći postaje Mataran, a sigurno treba posebno istaknuti najstarijeg plovećeg Melgesa na svijetu, onog s brojem 006 - Blue Labela kojeg je njegova posada uspjela dva puta dovesti do petog mjesta!

Posljednji dan prvenstva osvanuo je sunčan, ali ujedno i bez daška vjetra. Dovoljno za jedrenje zapuhalo je tek nakon 13 sati, a na kraju se nedjelja pokazala kao najvjetrovitiji dan prvenstva.

Uz najbolje uvjete za jedrenje, dvije posade će nedjelju zapamtiti i po preuranjenim startevima na crnoj zastavi. Dosta nervoze i želje za dobrim rezultatima, preko linije je izbacilo Palminu u prvom, a Tutta Forzu u drugom plovu. Drugi plov ostat će u lošem sjećanju i posadi Cezibordoa koji su se zbog tehničkog problema morali povući nakon prve krme u posljednjem plovu.

Predzadnji plov pobijedila je Strilica Zuxu i tako postala jedina s dvije pojedinačne pobjede, dok je u posljednjem plovu najbolja bila posada Universitas Nove.

Ove dvije posade su na kraju regatu završile s jednakim brojem bodova, a spomenute dvije pobjede Strilice Zuxu učinile su prevagu u odnosu na Universitas Novu pa se ekipa Filipa Jurišića okitila brončanom medaljom. Mjesto ispred njih završili su Razjareni Ante Ćesića, dok je do naslova prvaka Hrvatske doveo svoju ekipu Ante Botica s Matarana 24.

Unatoč tome što im je bronca iskliznula iz ruku, članovi posade Universitas Nove ipak ne mogu biti nezadovoljni, jer su ponijeli titulu ukupnih pobjednika CRO Melges 24 Cupa za 2022. godinu.

Kompletne rezultate Prvenstva Hrvatske možete pronaći na ovom linku. Video izvještaje sva tri dana jedrenja možete pronaći u video galeriji, dok se fotografije s regatnog polja mogu pronaći u foto galeriji.

Za sve koji bi htjeli detaljnije analizirati pojedine plovove pripremljene su detaljnije statističke analize, kao i playbackovi svih jedrenja. Odgovarajuće linkove možete pronaći u nastavku.

Posada iz Ukrajine jedrila je i na premijernoj regati klase prije godinu i pol u Biogradu. Ovog puta su Ukrajinci zajedrili i s jednim domaćim jedriličarom, Markom Gómez Karadžom - momkom iz Perua koji se prije nekoliko godina vratio na djedovinu u Omiš.

 

Statistika 

 

Playbackovi

 

 

Back To Top