Finale Šibenske regate krstaša je duži niz godina imalo naziv Kup Jadranske banke, naravno po svom generalnom sponzoru. Međutim, u međuvremenu nas je prerano napustio istaknuti član Šibenskog kluba, pa su njegove klupske kolege preimenovale ovu regatu njemu u čast.

Nakon nekoliko godina uspješno se priveo kraju cijeli program Šibenske regate krstaša. Već godinama se njen finalni dio organizira na monotip jedrilicama koje su se posljednjih godina zadržale na dizajnu Platua 25 iz Wave Sailing Centera.

Sudionici ovih finalnih jedrenja su pobjednici grupa flotnog dijela regate koji se vozio dan ranije. Od osam posada koje su zaslužile jedrenje u finalu na startu ih se pojavilo samo pet. Jedni su se opravdali zdravstvenim razlozima, neki su subotnji rezultat slavili do dugo u noć pa nisu bili u najboljem iizdanju u nedjelju ujutro... u svakom slučaju, ovi koji su stigli na šibensku rivu bili su spremni za vrlo atraktivna i zanimljiva jedrenja.

S obzirom na broj posada i broj raspoloživih jedrilica izabran je format jedrenja po kojem je svaka posada odjedrila četiri plova, sveukupno ih je odjedreno pet, a rezultati su se zbrajali kompletni bez odbacivanja.

Posade su bile u sastavima od četiri i pet članova. To je ostavljeno njima na izbor. A zanimljiv je detalj da čak tri posade za kormilom nisu imale kormilare koji su u subotu njihove jedrilice dovele na pobjedničke pozicije u svojim grupama. To se pokazao zanimljiv koncept, a također i stimulirajući za timski duh. Npr. posada koja je predstavljala jedrilicu X-Cite bila je sastavljena od njenih najmlađih članova. Istina, ti momci su jedrili i na Prvenstvu Hrvatske u dvobojskom jedrenju gdje su skoro osvojili i medalju na istim ovim jedrilicama. Na iksu je glavni i odgovorni bio njihov trener Teo Piasevoli.

Uvjeti za jedrenje tog nedjeljnog jutra su bili vrhunski (osim temperature). Puhala je bura od 10 do 16 čvorova, tako da ni posade koje su se prvi put susrele s Platuima nisu imale prevelikih problema u jedrenju sa spinakerima. Kako su odmicali plov za plovom, manevri su bili sve bolji i uigraniji pa tehnička služba nije imala potrebe za servisiranjem jedara.

Prvi plov je najbolje završio za ekipu koja je u finale stigla jedrenjem na jednom od Platua. Oni su u subotu jedrili na Varoši, a kormilar je bio Vladimir Moćan. Najbliži protivnici su im bili spomenuti momci s X-Citea. Ekipa Marka Smolića je prva okrenula privjetrinsku oznaku, ali ih je posada Vladimira Moćana prošla u prvoj krmi. Prednost su držali do kraja druge orce, da bi ih Šibenski laseraši sustigli u krmu. Ali u njenom drugom dijelu ekipa čiji taktičar je bio Stjepan Vitaljić je doslovno bolje iskoristila jedan reful i s minimalnom prednošću pobjedila prvi plov.

Društvo s Fatamorgane im je cijelo ovo vrijeme bilo na sigurnoj udaljenosti koja se nije mijenjala do cilja. Inače je kormilar Fatamorgane Mate Arapov, a ovaj put je kormilo prepustio Luki Radeliću.

Jedini pravi kiks na regati je napravila posada Wish you were here, kojima je na Platuu glavni bio Dado Mičić, kad im se na kraju prve krme spinaker omotao oko prednjeg štraja. Inače na Solarisu 36 je glavni za kormilom Josip Stipčević.

Drugi plov je pauzirala ekipa s Wish you were here, a na njihovo mjesto je stigla druga ekipa iz JK Uskok, posada Furiose. Oni su imali istog kormilara i u subotu i u nedjelju, Igora Čupića. Na startu su poveli flotu skupa s ekipom iz JK Mornar. Prvi su stigli do privjetrinske oznake, ali ih pri sredini jedrenja u krmu Spličani uspijevaju proći. Dobivenu poziciju Radelić ne ispušta do kraja već samo povećava prednost. Za to vrijeme preostale dvije jedrilice su praktički jedrile match race u kojem su pobjedu odnijeli Smolićevi juniori.

U trećem plovu se vraćaju Wish you were here, dok pauzira ekipa Fatamorgane. U prvoj orci je ponovno blisko jedrenje između X-Cite teama i posade Vladimira Moćana, ali jedna spora vira Vodičke posade je dala dovoljno vremena Smoliću da preuzme inicijativu. Za to vrijeme Furiosa je prva okrenula bovu od orce, a ispred X-Citea i Wish you were here.

U jedrenju niz vjetar sve jedrilice su se uspjele grupirati u nekoliko dužina, a najbolje bovi od krme prilazi Šibenska posada koja se ubacila ispred Furiose i u nastavku plova samo kontrolira ostatak flote.

Četvrti plov pauzira Varoš, a vraća se Fatamorgana. Opet najbolje startaju X-Cite i Furiosa koji prvi stižu i do orce. U istom redoslijedu nastvljaju i u krmu, sve dok u drugom dijelu ove dionice Fatamorgana ih ne uspije proći s vanjske strane i preuzeti drugo mjesto. Ovaj redoslijed ostaje do kraja jer su u međuvremenu momci iz Vala osigurali dovoljnu razliku da im je do kraja jedino preostalo samo parirati ostatku flote.

U posljednjem plovu istovremeni start sve četiri jedrilice. Izjednačeno jedrenje, ali prva promjena smjera jedenja koju je napravio Luka Radelić je bila dovoljna da orcu završe s dovoljnom prednosti za dominantan ulazak u cilj.

Na kraju X-Cite i Fatamorgana imaju jednak broj bodova i jednak broj prvih, drugih i trećih mjesta te za finalni redoslijed presuđuje njihov međusobni omjer.

 

 

Ekipe

X-Cite - JK Val
Kormilar: Marko Smolić
Pramac: Martin Petković
Trim glavnog jedra: Roko Copić 
Trim prednjih jedara: Luka Piasevoli   
Pit: Juraj Radačić
   

 

Fatamorgana II - JK Mornar
Kormilar: Luka Radelić
Pramac: Boris Bakotić
Trim glavnog jedra: Toma Stipanović
Trim prednjih jedara: Mario Lulić
   

 

Varoš - JK Tijat
Kormilar: Vladimir Moćan
Pramac: Vjeko Tomić
Trim glavnog jedra: Denis Stanojević
Trim prednjih jedara: Stipe Vitaljić
Pit: Stanko Birin
   

 

Furiosa - JK Uskok
Kormilar: Igor Čupić
Pramac: Šimun Šupe
Trim glavnog jedra: Pero Čupić
Trim prednjih jedara: Luka Šupe
   

 

Wish You Were Here - JK Uskok
Kormilar: Dado Mičić
Pramac: Boris Sabolić
Trim glavnog jedra: Blaženko Friganović
Trim prednjih jedara: Miro Magašić
   

 

 

Rezultati & Playback 

Google Chrome omogućava najbolji doživljaj korisničkog sučelja i playbacka. Izbor playbacka željenog plova se ostvaruje klikom na izabrani plov u izborniku "Races".

 

 

 

Foto & video 

 

 

 

Back To Top