U Lübecku, najvećoj njemačkoj luci na Baltiku udaljenoj osamdesetak kilometara od u jedriličarskim krugovima planetarno poznatog Kiela, ove godine se po 129. put organizirao tjedan jedrenja pod imenom Travemünde woche. Svoj doprinos ovom velikom sportskom događaju dala je i posada iz šibenskog JK Val koja je sudjelovala na prvom izdanju Youth Sailing Champions League.

Kao što je u najavi bilo riječi momci iz Šibenika su nastupili na natjecanju koje su vlasnici licence Sailing Champions League organizirali za posade čiji članovi ne smiju biti stariji od 23 godine.

Jedrili su na jedrilicama J70 u konkurenciji još 17 posada iz svih krajeva Europe. Na raspolaganju je bilo 7 "đejeva", od kojih je jedan bio u rezervi, pa su se na regatnom polju stalno moglo vidjeti po šest jedara. S obzirom na 18 posada i 6 jedrilica organizator je složio pairing listu u kojoj je bilo iskombinirano 15 flighteva s po 3 matcha. Najbolje četiri posade bi se nakon toga kvalificirale u finale u kojem bi se jedrilo na dvije pobjede. Jedrilo se na relativno kratkom polju da bi se mogao odjedriti cijeli predviđeni program, tako da je po jačem vjetru jedan plov trajao u prosjeku oko deset minuta, a sastojao se od uobičajena dva kruga u štap polju.

Posada je bila u sastavu Luka Piasevoli (kormilo i glavno jedro), Martin Petković (bowman), Juraj Radačić (trim prednjih jedara) i Marko Smolić (pit i taktika), a vođa puta i čovjek za podršku na kopnu je bio Damir Vukić.

Prvi dan regate naši momci su odjedrili 5 plovova. Europskoj jedriličarskoj sceni su se predstavili s pobjedom. Tog petka je puhalo najjače i uz neugodan visoki val su se dosta dobro snašli s obzirom da do tada nisu imali prilike jedriti na ovakvim jedrilicama u takvim uvjetima.

U drugom plovu su zaradili penal zbog kojeg gube dosta vremena u konkurenciji koja nije praštala greške i plov završavaju kao peti. Slijedeći plov nastavljaju jedriti koncentrirano i u fotofinišu RO proglašava da su kao drugoplasirani presjekli ciljnu liniju. Nakon toga malo taktički griješe pa četvrti plov završavaju 5., a za kraj dana ponovno nastavljaju ozbiljno i zauzimaju još jednu drugo mjesto. Unatoč dobrim rezultatima u tri plova dan završavaju na sedmom mjestu jer su ipak tri grupe u jednom flightu. Ali nastavak jedrenja je obećavao dobar plasman s obzirom da im je četvrtoplasirani u tom trenutku bio u prednosti od samo četiri dostižna boda.

Foto: Lars Wehrmann

Subota je bila plodnija za organizatore, jer je ukupno odjedreno šest flighteva iako je vjetar bio slabiji nego dan ranije. Osim što je brojna publika na obali Travemündera na ušću rijeke Trave mogla pratiti regatu to je sad bilo omogućeno i svim ostalima koji su bili zainteresirani jer je organiziran video prijenos u živo, uz naravno nezaobilazni GPS tracking.

Naši momci dan otvaraju dijametralno suprotno od petka. Prvi plov dana završavaju posljednji u svom matchu. U idućem napreduju jedno mjesto, ali zato u trećem matchu dana (osmom ukupno) bilježe svoju drugu pobjedu. A u drugom dijelu dana još 3., 6. i još jedno 3. mjesto. Konačni zbroj bodova plasira ih na dosta niže 12. mjesto.

Nedjelja, posljednji dan regate, pred mnogim posadama su bile velike ambicije jer su bila predviđena još četiri jedrenja bez odbacivanja najlošijih rezultata. Ali vrijeme nikom od ambicioznih nije bilo naklonjeno jer je vjetar značajno oslabio i samo jedan flight je odjedren do kraja. Valova posada je kasnila na startu. U želji za osvajanjem što bolje pozicije izlijeću preko linije i dok su se iskupili i ponovno startali ostatak flote ih nedostižno ostavlja iza sebe te završavaju na posljednjem, 6. mjestu.

Na kraju organizatori odlučuju da će taj 12. flight ujedno biti i posljednji za kvalifikacije, pa da uspiju odjedriti i planirano finale u koje su se planirale dvije Njemačke i dvije Danske posade. U finalu su se odjedrila tri plova u kojima su dva puta pobijedili članovi posade iz Bodensee Yacht Cluba.

Nakon povratka iz Njemačke izjave su nam dali vođa puta i kormilar naše posade:

Vratili smo se s puta u ponedjeljak ujutro oko šest nakon 1700 km u jednom smjeru. Mjesto na kojem se jedrilo je u stvari ušće rijeke na kojem je smješten jedan prekrasan resort, ali mi nismo spavali u njemu nego u jednom "jugend" domu udaljenom dvadesetak kilometara, gdje bi nas svaku večer dočekao novi cimer (smjeh). Na cijelom eventu je sudjelovalo mnogo klasa, pa smo vidjeli od lasera, 5.5, mikrotonera... ogroman broj jedrilica. S moje strane, kao jednog od aktivnih sudionika u organizaciji regata D-Marin Croatian Sailing League, posebno zanimljivo je bilo pratiti organizatorske elemente i mogu reći da su domaćini zaslužili sve pohvale. Od broja gumenjaka na moru koji su morali obavljati izmjene posada, pa do zbivanja na kopnu i posebno na TV studio s kojim se realizirao prijenos u živo.

Damir Vukić - Mils, vođa puta

 

Organizacija je bila vrhunska, nešto što se mora vidjeti i doživjeti, a što se tiče vožnje... Imali smo dobre starteve, ali smo loše jedrili u krmu. S obzirom da je polje bilo vrlo kratko za krmu se može reći da je bila pravi filter. Tu se vidjelo da nemamo iskustva kad je u pitanju jedrenje s genakerima, jer nismo imali previše šanse protiv danaca i nijemaca koji stalno jedre Bundes ligu i imaju kampove. Također se i osjeti to što smo sad jedrili u floti od šest jedrilica u odnosu na naše regate kad jedrimo u floti od četiri J70. U principu sve se dešava unutar dužine broda. Inače je posada sve tehnički odradila bez greške. Jedrili smo posljednju regatu naše Lige u ovom sastavu i svi na istim pozicijama. S obzirom da je meni bilo prvi put da vozim po velikom valu kakav je bio prvog dana zadovoljan sam prikazanim. Ali isto smo imali nekoliko grešaka kao što je npr. preblizu viravanje u situacijama desne - lijeve uzde, a u kojima smo izgubili dragocjene bodove. Po mojoj procjeni, da toga nije bilo, vjerojatno bi završili oko 5. ili 6. mjesta. U svakom slučaju želim se posebno zahvaliti Wave Sailing Centeru bez kojeg vjerojatno nikad ne bi ni razmišljali o nastupu na ovakvoj regati!

Luka Piasevoli, kormilar

Momci iz Šibenika već razmišljaju o nastupu slijedećeg ljeta, samo što će tada trebat jedriti u izmijenjenom sastavu. Naime, kormilar će tada imati 24 godine i automatski više nije u ovoj kategoriji, ali svi ostali članovi su 4 - 5 godina mlađi. Vjerujem da će uspjeti pronaći još jednog člana posade da popuni Lukino mjesto za nastup na Youth regatama i da ćemo vas i ubuduće izvještavati o njihovim uspjesima u ovoj klasi.

 

Naslovna foto: Lars Wehrmann

 

Back To Top