Druga regata iz serije Torpedo Cupa je odjedrena prošlu subotu, 13. lipnja. Sudjelovalo je osam jedrilica JOD35, od kojih su dvije dojedrile do cilja unutar ograničenog vremena.

Ovog puta ruta je bila nešto dulja i nije se jedrilo samo do lansirne rampe za torpeda, već je ruta produljena korištenjem još jedne oznake ispred Porto Baroša. Razlog za to su bili obećavajući vremenski uvjeti, jer je na startu zapuhao jugozapadnjak po kojem je prva jedrilica do Torpeda stigla za oko 35 minuta.

S obzirom da je start bio signaliziran u 11:00, a ruta je bila duljine 5.5NM, 14:00 je trebalo biti više nego dovoljno dalek vremenski trenutak za ulazak u cilj. Međutim, oblaci koji su bili oko Rijeke u različito vrijeme su na različitim mjestima imali povremene kišne oborine, a to je imalo značajne posljedice na situaciju s vjetrom. Na početku je jugo popunilo skoro cijeli Riječki zaljev, ali kasnije je bilo vjetra praktički sa svih strana i uglavnom nije prelazio 3-4 čvora.

Ta novonastala situacija i položaj flotile imao je za posljedicu donošenje nove odluke Regatnog odbora koji je produljio ograničeno vrijeme jedrenja za 45 minuta.

Tijekom jedrenja jedrilice su uglavnom bile zajedno, ali najviše se izdvojila ekipa Nevevin Čevle Teama koja je u cilj stigla u 13:57:24. Osim nje to je uspjelo još jedino ekipi Baraba Teama koji su završili plov desetak minuta prije isteka produljenog vremena, a službene rezultate možete pronaći na ovom linku.


Inače je u ovom terminu trebala biti odjedrena ovogodišnja Fiumanka, tako da se na neki način ipak nastavila Riječka tradicija jedrenja u u ovom terminu.

Što se tiče nastavka Torpedo Cupa, idući bi trebao biti u srpnju, a organizatori razmišljaju o pomaku starta u popodnevni ili večernji termin da bi se iskoristili noćni burinići, a izbjegle podnevne bonace.

Osobno, mislim da bi predvečernje/noćna regata bila vrlo zanimljiv koncept s obzirom na ljeto i ambijent, a Rijeka novu (turističku) atrakciju koja bi možda mogla postati zanimljiva i u drugim gradskim centrima... možda bi se taj koncept mogao nazvati "urbanom regatom"?

 

Naslovna foto: Dražen Zdelarec

 

Back To Top