Treća regata iz serije Svjetskog kupa jedrila se od 22. do 29. travnja u francuskom Hyèresu uz nazočnost poprilično brojne Hrvatske reprezentacije.

Naši jedriličari su nastupili u klasama Laser, Laser radial, 49er, 49erFX i Finn. Uglavnom su to jedriličari koji su nastupili na bar jednoj od prethodne dvije regate iz aktualne serije (Gamagori i Miami). U standardu su jedrili Tonči Stipanović i Filip Jurišić, u radialu su nastupile djevojke Anđela de Micheli Vitturi i Sandra Lulić. U skifovima smo imali po jednu posadu. Naravno, riječ je o braći Šimi i Mihovilu Fanteli i o posadi Enia Ninčević - Mihaela de Micheli Vitturi. Dok smo u teškim samcima imali čak trojicu jedriličara, Milana Vujasinovića, Nenada Bugarina i Josipa Olujića.

Na regatnom polju su prevladavali lagani i srednji vjetrovi. Laseraši su uspješno odjedrili čak deset plovova i medal race u kojem su nastupila oba naša predstavnika. Već sam taj podatak da su jedrili u finalu govori da su imali iza sebe iznimno dobro jedrenje. Flota je brojila 68 jedriličara, a Tonči je u dva plova pobijedio, dok je Filip imao po jedno drugo i treće mjesto kao najbolje rezultate. Da je bilo malo više sportske sreće posljednjeg dana jedrenja i Filip bi bio u konkurenciji za postolje jer je u njega ušao kao drugoplasiran. Ovako je Tonči bio dosta blizu, ali pobjeda u medal raceu ga je dovela ipak samo do četvrte pozicije. S druge strane Gašo je imao loš start, pa još i jedan penal i regatu završava kao deseti.

64 djevojke su jedrile u radialima. Isto su uspjele završiti deset plovova i medal race, ali nažalost naše predstavnice se nisu kvalificirale u finalni plov. Obje su imale po jedan bljesak. Anđela je u drugoom plovu završila na 3. mjestu, a Sandra je u 8. plovu finiširala kao 5. Na kraju su bile 40. i 48.

Djevojke u 49er-u su bile u konkurenciji od 37 jedriličarki a završile su na 22. mjestu. Dva rezultata u prvih deset pokazuju da znaju i mogu. Momci iz drugog 49er-a su završili na istom mjestu, ali u malo brojnijoj skupini. Oni su čak odjedrili i manje plovova od svojih kolegica. Muški skifovi su konačni plasman dobili nakon 7 jedrenja, dok su djevojke mogle kalkulirati s čak 11 rezultata.

Finisti su u ovih tjedan dana odjedrili osam jedrenja i medal race. Naši su imali poprilično šarene ulaske u cilj, Josip jednu pobjedu, a Milan i Nenad po jedno drugo mjesto. Najbolji među njima je bio Milan koji se plasirao u medal race, a završio  ga je na 9. mjestu. Neno je bio korak do finala, završio je 11. a Josip je otišao iz Hyeresa ka trinaesti. Sve u svemu može se reći da su sva trojica zadovoljili očekivanja.

Za sve koji žele malo detaljnije provjeriti rezultate link je ovdje.

Finale Svjetskog kupa će se jedriti s početkom 3. lipnja u akvatoriju Marseillea.

 

Naslovna foto: Jesús Renedo, Sailing Energy

 

Back To Top