Nakon što je 1992. godine Reichel/Pugh dizajnerski tim projektirao i nakon što je godinu dana kasnije krenula serijska proizvodnja, a od kada se prodalo preko 900 jedrilica klase Melges 24, stiglo je vrijeme da se krene sa službenim regatama ove klase u Hrvatskoj.

Za to je zaslužna skupina vlasnika koja je odlučila svoj novac uložiti u ove atraktivne jedrilice i na taj način napokon pokrenuti monotip jedrenje u nas. Istina, već je bilo takvih pokušaja, čak i u vrijeme izlaska malenih Melgesa iz hale škvera u Wisconsinu kad je ACI u Hrvatsku doveo flotu jedrilica JOD 35. Ponovni trend jedrenja u monotipu kasnije je pokušala pokrenuti tvrtka Alternautika sa svojim Elanima 340 i naposljetku Wave Sailing Center s jedrilicama klasa Platu 25 i J70 s kojima se par sezona u Šibeniku jedrila Croatian Sailing League.

Ovaj pokušaj izgleda obećava više, jer u pitanju su jedrilice različitih vlasnika u različitim jedriličarskim centrima. Naime, trenutno je flota raspršena od Lovrana, preko Zadra, Biograda i Splita, pa do Dubrovnika. Samim tim interes se može stvarati među većim brojem jedriličara koji više ne trebaju putovati na lokaciju te jedne flote, već trenirati i natjecati se mogu na svojim lokacijama.

U sezoni 2021. predviđeno je jedrenje pet regata, U Biogradu, Lovranu, Dubrovniku i dvije u Splitu.

Prva regata i početak Melges 24 - Croatian Sailing Series zakazana je za ovaj vikend. Okupljanje flote je u petak, a jedrit će se u subotu i nedjelju. Svoj dolazak su najavili:

Strilica - Lovre Perhat
Panjić - Luka Šangulin
The Pimp - Roko Štambuk
Cezibordo - Srđan Ninčević
Lero - Ivo Kvestić
Blue Label - Davor Jelača
Yikes - Tonko Kuzmanić
Palmina - Bojan Vrščaj
Obi One - Toni Bulaja

Još tri CRO posade nažalost preskaču ovaj premijerni događaj, što zbog izolacija i samoizolacija, tako i zbog nezavršenih refita svojih bolida. Ali po najavama u Biogradu bi ipak trebalo zajedriti deset jedrilica, a brojčano stanje trebale bi pojačati posade iz Ukrajine i Mađarske.

Trenutna vremenska prognoza je povoljna i obećava atraktivne i napete situacije na moru, a svi zainteresirani moći će regatu pratiti s Biogradske rive. Početak prvog plova u subotu predviđen je za 12:30.

Atraktivan vikend je trebao biti i u Šibeniku gdje se trebala jedriti prva ovosezonska regata katamarana klase F18, ali je odgođena na za sada nepoznati termin zbog problema s pozitivnim testom Covid testom jezgre šibenskog tima, a ujedno i organizatora ovog eventa.

Dok ne stignu foto i video materijali iz Biograda, motive s jednog od treninga u Splitu možete pronaći u ovoj fotogaleriji:

 

Back To Top