Jedriličarski klub Brioni je u suradnji s Jedriličarskim savezom Istarske županije prošlog vikenda je organizirao Prvenstvo Istarske županije za klase Optimist, Laser 4.7 i Laser Radial.

Regata je ujedno bila i 4. Memorijal kapetana Lucia Toffettija, velikog sportskog zanesenjaka, jednog od osnivača JK Brioni i Pulskog lučkog kapetana.

Jedrilo se u Fažanskom kanalu po laganom i umjerenom jugu. Oba dana su bili slični uvjeti, osim što je u subotu vjetar bio malo jači, pa je puhalo između 9 i 18 čvorova, dok je u nedjelju bilo malo laganije i raspon je bio između 7 i 14 čvorova.

Jedrila su ukupno 71 jedriličara i jedriličarke iz Vege, Maestrala, Horizonta, Uljanika i Kvarnera. Naravno, najbrojnija flota je bila u "kadicama", čak njih 50, dok kako su laseri išli prema starijim sudionicima jedriličara je bilo sve manje. U Laserima 4.7 ih je bilo 15 i u Laser Radialu samo 6.

Što se tiče discipline na startevima, ona je bila na zavidnoj visini i suci su imali dodatnog posla samo prilikom ponavljanja jednog starta kad je bio signaliziran opći opoziv. S obzirom na vjetar i uredne starteve, oba dana su rezultirala maksimalno odjedrenim programom, odnosno sa po tri plova za svaku skupinu svaki dan.

Natjecanjem su dominirala dva momka i jedna djevojka. Među Optimistima najuvjerljiviji je bio Tristan Tol iz JK Vega. Čak četiri prva mjesta i jedno drugo su mu ušli u finalnu sumu, dok je odbacio 4. mjesto. Nitko mu nije bio dovoljno blizu da bi ga ugrozio u osvajanju ove titule, jer su druga mjesta bila disperzirana među četiri imena, tako da se ne može reći da je netko bio tu u blizini da ugrozi Tristanovu dominaciju.

Zato je bilo zanimljivije u nadmetanju za drugo mjesto. Finalna razlika između dva člana JK Uljanik, Edija Jurmana i Marka Gomerčića je bila samo dva boda, a osim što je osvojio drugo mjesto, Edi je bio i najbolji u konkurenciji jedriličara do 12 godina. 

Među djevojčicama najbolje su bile njihove klupske kolegice. Ukupno četvrta završila je Mija Močinić, a najbolja do 12 godina je bila Ema Grabar, 7. u generalnom poretku.

Foto: Ted Weidlich

Najbolja laserašica u floti s manjim jedrom bila je Lea Rakovac iz JK Vega. Tri pobjede i dva treća mjesta bila su rezultat njenog jedrenja, a odbacila je diskvalifikaciju iz posljednjeg plova. Osim nje pobjede u pojedinačnim plovovima su odnijeli drugoplasirani Massimiliano Rovis, također iz JK Vega, trećeplasirana Tea Peteh iz JK Maestral i šestoplasirana Karla Golja iz JK Uljanik plovidbe.

Što se tiče Radiala nedodirljiv je bio Dren Dejanović iz Uljanika. On je osvojio minimalni broj bodova. Čak pet pobjeda i odbačeno treće mjesto iz prvog plova bili su nauhvatljivi za sve ostale.

Najbliži konkurent mu je bio Ivan Vlačić iz Vege koji se na početku zagrijavao i nakon 4. i 3. mjesta, četiri puta završava kao drugi. Još jedan član JK Vega završava na pobjedničkom postolju. To je bio Roko Schmidt koji je kombinirao 2., 3. i 4. mjesta.

Jedina djevojka u floti, Ana Vitasović, završila je na 6. mjestu.

Foto: Ted Weidlich

Kompletne rezultate možete pronaći na ovim linkovima:

 

Naslovna foto: Ted Weidlich

 

Back To Top