Ekipa kodnog imena "Uljanik 2", a u sastavu Noa Gorički, Luka Lorencin, Luka Pahljina i Marko Puljiz, inače članovi JK Uljanik iz Pule, rtenirani od starne Daria Klibe, najbolja su ekipa na Ekipnom prvenstvu Hrvatske za klasu Optimist. Da bi trijumf Pulskog kluba bio potpun pobrinula se ekipa "Uljanik 1" u sastavu Edi Jurman, Mija Močinić, Ema Grabar i Jakov Močinić koja je osvojilo srebro!

Naravno, trener i Uljanika 1 je Dario Kliba.

Ovo prvenstvo je bilo nastavak klasičnog Prvenstva Hrvatske koje je završilo u subotu 1. kolovoza i organizator mu je također bio Jedriličarski klub Marina Kaštela. S jedrenjima se krenulo već u nedjelju, a kako je vrijeme išlo na ruku Regatnom odboru, finala su se odjedrila već sutradan, tako da nije bilo potrebe da se iskoristi rezervni dan.

Uvjeti na moru su bili slični onima na prethodnoj regati, bar što se temperature tiče, a po pitanju vjetra bilo je raznolikije. U nedjelju se flota stacionirala ispred Slatina na otoku Čiovu... za one koji ne poznaju tu zonu, to je unutar Kaštelanskog zaljeva. Na more se izašlo već oko 10 sati a puhalo je svega nekoliko čvorova nestabilnih po smjeru. Zato su ekipe zadužene za postavljanje regatnog polja imale više nego pune ruke posla, ali srećom po njih ubrzo je regata prebačena na vanjsku stranu Čiova, na mjesto gdje se jedrilo prethodnih dana.

Tu je maestral bio dosta stabilniji i puhalo je do desetak čvorova, a to je bilo dovoljno za nešto više od polovice Round Robina, odnosno dijela natjecanja u kojem je potrebno da jedri svatko protiv svakoga.

Inače je to princip po kojem se jedri "team race", a pojam Round Robina uglavnom je jedna od prvih asocijacija vezana uz dvobojsko jedrenje, tzv. match race.

Drugi dan regate RO se nije zadržavao sa sjeverne strane Čiova, već je odma zauzeo kurs prema provjerenoj lokaciji i tamo je regatno polje ovog puta bilo postavljeno na jugo koje je puhalo od 5-6 čvorova, pa sve do 15-16. Pratio ga je kratki oštri val koji je manje iskusnim klincima i klincezama stvarao probleme punjenjem njihovim jedrilica morem.

Na prvenstvo se prijavilo 16 ekipa. Uz spomenute dvije ekipe, JK Uljanik je imao još jednu ekipu, a njihovi sugrađani iz JK Vega dvije. Tako da se može reći da su Pulski jedriličari činili više od 30% regate.

Osim njih po dvije ekipe imali su još JK Split, JK Mornar i JK Briva, a svoje šanse sa po jednim timom okušali su JK Labud, JK Zenta, JK Galeb, JK Opatija i JK Trogir. Inače, ekipe imaju po četiri člana, a pravila im dopuštaju i jednu rezervu.

Ono po čemu se ekipno jedrenje razlikuje od klasičnog flotnog, gdje svaki jedriličar jedri samo za sebe i skuplja bodove za svoju korist, kod ekipnog jedrenja svi bodovi jedne ekipe se zbrajaju. Logičan zaključak, a da bi se postigli što bolji rezultati više nije bitno da se prvi stigne do cilja, već da cijela ekipa kao kolektiv ostvari što manju sumu kaznenih bodova. Drugim riječima, nije uopće bitno da li će netko iz ekipe stići prvi, dapače, to se čak i na jedan način penalizira. U slučaju izjednačenja bodova pobjeda odlazi onoj ekipi čiji član nije prvi presjekao ciljnu ravninu!

Još jedna stvar je drugačija od klasičnog flotnog jedrenja, a to je oblik regatnog polja. U Ekipnom jedrenju se jedri tzv. zmija. Nakon starta jedri se u orcu, potom se desnim bokom okreće u mezzonavu. Nakon toga ponovno poluokret desnim bokom da se zauzme kurs u krmu, a kad se stigne do te bove ona se ostavlja lijevim bokom i ponovno se jedri mezzonava. Nakon dolaska do slijedeće bova ponovno slijedi okret u lijevo i u orcu se jedri do cilja. Kako se mora odjedriti vrlo velik broj regata sve distance su relativno malene i uglavnom su duljine pojedinih dionica oko 50 metara.

Kako je bilo prijavljeno 16 ekipa, matematika je pokazala da se moralo odjedriti ukupno 120 pojedinačnih matcheva! Da bi se to moglo realizirati stalno su u polju bila po tri para ekipa. Nakon starta prvog para slijedila bi procedura za drugi par, pa nakon toga za treći par. Kad bi prvi par završio svoj match krenula bi predstartna procedura za slijedeći par i tako do kraja Round Robina.

Foto: JK Marina Kaštela

U svakom slučaju ovakvo jedrenje zahtijeva određeni kombinatorički stil razmišljanja natjecatelja i sigurno je lakše pripremiti se za ovakvo natjecanje kad u klubu postoji veća baza, odnosno veći broj jedriličara i jedriličarki da se mogu složiti bar dvije ekipe. To se najbolje vidjelo na primjeru prve dvije ekipe, jer npr. trećeplasirana skupina jedriličara, koja je jedrila pod zastavom JK Labud, a u sastavu Josip Tafra, Marin Ljubičić, Grigor Pettener, Roko Čepić-Zokić i Antonio Milišić s trenerom Vedranom Mandićem, sastavljena je od jedriličara sa samog vrha rang ljestvice, ali Puljani su pokazali da je potrebno još nešto osim izvlačenja maksimalne brzine iz jedrilice.

Što se tiče kvalifikacijskog dijela, Round Robina, svaka ekipa je morala odjedriti po 15 matcheva. Na kraju su tu bili najuspješniji članovi ekipe Uljanik 1. Oni su imali idealni skor od 100%, odnosno pobijedili su u svih 15 plovova!

Iza njih su bili Labudaši, koji su definitivno pokazali svoju kvalitetu s impresivnih 14 pobjeda. Već se zna da su se u polufinale s njima plasirali članovi Uljanika 2, a pravo na završnicu osvojili su s 13 pobjeda. A četvrta ekipa je u polufinale stigla s 12 pobjeda i to su bili članovi JK Vega po d imenom Starships.

Ostale ekipe su imale po manje od 10 pobjeda, a koliko je svaka osvojila bodova i koja su mjesta zauzeli možete vidjeti na ovom linku, a ako ste željni malo detaljnije analize kliknite na ovaj link.


Prvoplasirani Uljanik 1 je za svoje suparnike u polufinalu izabrao sugrađane iz Vege, tako da je Labudu na megdan izašao Uljanik 2.

Oba para su priredili napeta jedrenja i svi su morali odjedriti po tri plova, jer su u finale išli oni koji su imali dvije pobjede. Kao što već znate, parovi u posljednjoj fazi PH bili su Uljanik 2 i Uljanik 1, odnosno Labud i Starship.

Ekipa s višim startnim brojem nije pokazala da se boji klupskih brojeva jedan i iz oba finalna plova izlaze kao pobjednici! Drugi par je priredio neizvjesnije matcheve, pa su morali odjedriti i treći.

Bodovna stanja u završnici možete pronaći na ovom linku.

Malo detaljnijom analizom može se vidjeti da je Uljanik 2 imao i malo veću dozu sreće na svojoj strani kad je i u polufinalu i u finalu osvojio bod pri bodovnom stanju 18:18, ali zar postoji netko tko bi odbio pomoć gđe. Fortune?

 

Back To Top