Proljeće u Miamiju, koja drugo asocijacija može biti nego Bacardi Cup - Invitational Regatta. Ove godine (2024. je u pitanju) riječ je o fenomenalnom 97. izdanju! Stvarno je u pitanju ogromna tradicija, a ova godina će biti zapamćena jer su poziv za sudjelovanje dobile i posade u klasi Šljuka.

Hrvatsku na ovoj regati već godinama predstavljaju posade u klasi Zvijezda, ali od ove počinjemo pratiti i kako se na regatnom polju snalaze šljukaši, a priliku za premijerni nastup iskoristila je jedna mlada posada iz YC Croatia, bračni par Andrija Čolak i Anja Zambelli. Kako je došlo do odlaska u Miami i kako im je tamo bilo možete pročitati u izvještaju kojeg je pripremio Andrija:

 

Bacardicup2024 – Iz perspektive rekreativnih jedriličara

Ej Anja, izgleda da su Šljuke ove godine na Bacardi Cup-u... Šta? ...ma ništa, prijavit ću nas, ko zna, možda nas prime... 

Uglavnom, Bacardi Cup se odvijao po 97. put i ove godine je bio najveći u povijesti, s čak 213 prijavljenih posada u raznim klasama: od standardnih Zvijezda, koje su začetnik Bacardi Cup-a, do dobro poznatih u Hrvatskoj Melges 24, zatim J70, VX1, Viper 640, i naravno, razlog zbog kojeg smo mi išli - klasa Šljuka. Prijavili smo se još u studenom 2023. godine, a proces prijave išao je vrlo glatko; sve se moglo pratiti putem yacht scoring websitea, od uplate startnine do upisivanja svih ostalih bitnih informacija poput broja jedra, osiguranja, itd. Kad smo bili sigurni da idemo Anja se potrudila posložit kape i majice sa našim klubom Yacht Club Croatia te smo iz zajeb… osmislili „Cholabelli Racing Team“. Obzirom da nam se pridružilo na putovanju nekoliko prijatelja/vjernih navijača i za njih su bile osigurane timske majice.

Foto: Cholabelli Racing Team privatna arhiva

Većina ljudi koja je čula da idemo u Miami na Bacardi Cup jedriti nas je pitala: "A kako sa barkom?" Taj dio je bio riješen kroz organizirani charter Šljuka koje su u vlasništvu Augie Diaz-a - velika mu hvala ovim putem. Kao i uvijek, Amerikanci su bili vrhunski organizirani, a podrška i komunikacija organizatora regate su po našem iskustvu bili izvrsni. Inače, regata se odvijala od 3. do 9. ožujka, s tim da su osim Zvijezda ostale klase jedrile tri dana od 7. do 9. ožujka, pri čemu je svaki dan bilo zamišljeno odraditi 3 plova.

U siječnju ove godine se na istom mjestu održalo Svjetsko juniorsko prvenstvo za Šljuke, pa sam pitao naše prijatelje Talijane koji su išli na juniorsko kakvi su uvjeti, itd. Rekli su mi samo da pratim lokalce na regatnom polju i da će biti teško išta shvatiti. Tako je upravo i bilo. Prvi dan jedrenja prognoza je bila više-manje bonaca, međutim, nakon odgode starta izašli smo na more i, dok smo čekali, stvorila se ćelija koja je točno preko nas prošla te je uz obilnu tropsku kišu zapuhalo oko 20-ak čvorova vjetra. Kad je došao red na start za Šljuke, imali smo peh i na 4 minute do starta nam je pukla desna sartija te smo morali brzo napraviti poju da sila bude na čitavoj sartiji i u krmu se spustiti do kluba kako bi jarbol ostao čitav... nažalost, prvi dan smo ostali sa tri DNC-a, ali šta je tu je... shit happens.

Foto: Cholabelli Racing Team privatna arhiva

Dobro je bilo što su ostali Šljukaši po povratku brzo uskočili u pomoć te nas uputili na "Dr. Snipe Charlie-a", simpatičnog gospodina u trećoj životnoj dobi koji se isto natječe u Snipe-u. Kad sam mu došao i rekao u čemu je problem, odmah je rekao "now you will see why they sent you to me..." i izvadio punu torbu sartija te uz osmjeh rekao "ever seen anything like that?". Uglavnom, sartija zamijenjena, hvala Charlie! Drugi dan, ugodna tri plova na 8-12 čv SW vjetra, nema kiše/nevere i svi dijelovi su ostali čitavi. Nakon prvog dana, za nas uspjeh! Na rezultat nismo išli općenito, tako da smo doslovno uživali u regati. Znali smo bovu od orce okrenuti i biti oko 10. mjesta, ali bi nas lokalci vrlo brzo u drugoj orci ili krmi "zgazili".

Foto: Martina Orsini

Inače Bacardi se potrudio da je svaki večer ili popodne izvrstan party sa brdo njihove cuge te hrane, muzike uživo i slično u sklopu Shake a Leg Miami i U.S. Coast Guard hangara. Bitno za napomenut je da se cijeli event zbog broja posada odvijao u nekoliko klubova koji su gotovo jedan do drugog kako bi se olakšala logistika sa brodovima. Mi smo bili smješteni u US Sailing Centru, dok su ostali u Miami Coconut Sailing Club ili Regata Parku.

Na treći dan, startala su još dva plova po 15.20 čv vjetra, čime je ukupno održano 8 plovova. Tog dana, posebno nas je iznenadila snaga sunca u Miamiju. Postalo je očigledno zašto lokalne posade često jedre potpuno zaštićene, s kapuljačama i maramama preko lica. Nakon nekoliko sati provedenih na suncu, shvatili smo da ni najjača krema za sunčanje ne pruža dovoljnu zaštitu. Tu lekciju smo naučili na teži način, što je dodalo još jednu dimenziju našoj avanturi. 

Foto: Martina Orsini

Koliko to sve košta i da li se isplati? Odokativno, ja bih rekao da nastup na ovakvoj regati košta slično kao 7-dnevno skijanje. Povratne avio karte se mogu kupiti za 600-700 eura, smještaj preko Airbnb-a ako se iznajmi kuća (čak sa bazenom) je oko 40-60 eura po osobi po noći, rent a car oko 250-300$ tjedan dana. Amerika je takva da ako se zaigraš, možeš potrošiti koliko ti srce želi, ali ako si racionalan, onda prođeš pa čak i jeftino, obzirom na iskustvo koje dobiješ. Također, dobro je planirati ići obiteljski jer su Miami i Florida općenito prekrasni i vrlo sadržajni. Ja bih rekao, umjesto obiteljskog skijanja jedne godine, Bacardi Cup u Miami-u je itekako dobar izbor. 

Velika hvala organizatorima i sponzorima na super gostoprimstvu još jednom, te se nadam da se vidimo sljedeće godine!

Naslovna foto: Martina Orsini

 

Back To Top