Još jedna trodnevna regata za vikend od 8. do 10. ožujka organizirana je na sjevernom Jadranu, malo preciznije, lokacija je bila na Malom Lošinju, organizator je JK Jugo, a klase koje su jedrile bile su ILCA 4 i ILCA 6.

Od najavljenih pedeset jedriličara i jedriličarki zajedrilo je njih četrdeset i dvoje, jedanaest u klasi ILCA 6, a ostali u ILCA 4.

Vremenski uvjeti bili su raznoliki, ali regata se slobodno može svrstati u "vitrašku". 

U petak se jedrilo po lijepom sunčanom danu po levantu koji je puhao između 7 i 10 čvorova. Po tim uvjetima odjedrena su tri plova u kojima je u floti lasera s većim jedrom bilo stvarno zanimljivo u samom vrhu. Domaća jedriličarka Dorotea Spišić i član JK Split - Šime Bosna Rusković s mora su se vratili s jednakim brojem bodova, ali Doroteine dvije pobjede postavile su je na prvo mjesto. Najbliža pratnja (Niko Plećaš - JK Split) bila im je sedam bodova daleko, a da bi društvo iz JK Jugo vrlo optimistično dočekalo subotu pobrinuo se i Grigor Pettener koji je bio samo dva boda iza vodećeg u ILCA 4 - Marina Trumbića, te bod ispred Josipa Tafre iz JK Labud.

Subota je bila točno po prognozi koja je najavljivala jako jugo. RO nije žurio s pozivanjem jedriličara na more jer nije bilo straha da će se vjetar povući.

Puhalo je između 20 i 26 s pratećim velikim valom, ali sidrenje regatnog polja prošlo je bez problema i oko podne se moglo krenuti s četvrtim plovom.

U tim trenucima vjetar je malo oslabio. Puhalo je između 17 i 20 s jugoistoka, a na moru je bilo vrlo dinamično sa samo nekoliko prevrtanja. U idućem plovu vjetar nastavlja slabiti i spušta se na interval od 10 do 15 čvorova. To je pratila nestabilnost po pitanju smjera, pa je za ILCA 4 flotu čak trebalo postaviti Charli i skratiti regatu.

U klasi ILCA 6 Dorotea nije odjedrila niti jedan plov, tak da je sad Šime Bosna Rusković imao mnogo lakši posao i odnosi pobjede u oba plova, a Niko Plećaš zauzima oba druga, dok oba treća osvaja Marin Ljubičić iz JK Labud. Dorotea se spušta na četvrto mjesto, ali svejedno ostaje najbrža Lošinjanka u klasi.

Što se tiče četvorki, tamo je Josip Tafra napravio proboj do samog vrha i iza sebe ostavio Mornarevce Tomu Marića i Marina Trumbića s jednakim brojem bodova.

Subotnji rezultati na kraju su bili i finalni, jer se u nedjelju nije niti isplovilo. Prognoza je bila nedvosmislena i organizatori su već u subotu nakon jedrenja zaključili da se regata može proglasiti gotovom.

Kompletne rezultate za flotu ILCA 4 možete pronaći na ovom linku, a ovdje su rezultati za klasu ILCA 6.

Naslovna foto: Ronald Spišić

 

Back To Top