Jedriličarski klub Galeb iz Kostrene za vikend 24 - 25. rujna istovremeno je organizirao dvije regate. Jedna je bila za krstaše - Kvarnerska regata, a druga za klase Optimist i i ILCA 4 - Kostrenska regata.

Obje regate jedre se dugi niz godina i u skladu s tradicijom i na jednoj i na drugoj okupio se lijep broj sudionika. Što se tiče mladih snaga, u Kostrenu je stiglo čak 73 kadeta i juniora iz Istarskih i Kvarnerskih klubova, dok su se stariji okupili u floti koja je brojala 22 krstaša.

Krstaši su imali relativno jednostavnu rutu koja je start imala ispred klupske uvale, da bi se potom jedrilo do metereoloških bova usidrenih ispred Urinja, a potom prema vrhu Molo Longa gdje je s vanjske strane bio postavljen cilj. 

Start Kvarnerske bio je u subotu po minimalnih dva čvora iz smjera sjevera. Bonaca je trajala do oko 13 sati kad polako okreće na smjer juga koje se uskoro počinje razvijati i jačati. Ubrzo se diže do dvanaestak čvorova, a to su onda iskoristili i jedriličari iz malih klasa koji su ostali jedriti ispred Žurkova.

S obzirom na tako lagane uvjete sasvim očekivano je do pobjede stigla posada krstaša Follow us Vulkan Nova, a također su i po grupama pobjede odnijela dobro poznata imena:

Grupa 0 - Molo Longo, Danijel Pavlović - JK Galeb Kostrena
Grupa 2 - Follow us Vulkan nova, Ivica Šćurić - JK Opatija
Grupa 3 - Selce, Ozren Lončarić - JK Jadro Selce
Grupa 4 - Oštro, Darko Jakovčić - JK Oštro Kraljevica
Grupa 5 - Enigma, Petar Šimunović - JK Senj
Grupa 6 - Nessie, Siniša Jančić - JK Neverin Čavle
Grupa 7 - Aloha, Matko Perharić - JK Oštro Kraljevica
Grupa 8 - Aventura, Bruno Venturini - JK 3.maj Rijeka
Grupa 9 - Spike, Igor Ružić - JK Galeb Kostrena

Foto: Milko Volarić

Krstaši su odjedrili samo spomenutu rutu, a nekakve povratne etape, gdje bi cilj bio ispred Žurkova, inače ne organiziraju zbog osnovne boljke mnogih naših klubova - nepostojanja klupske sportske lučice u kojoj bi se jedrilice nakon jedrenja mogle vezati.

Ista problematika odnosila se i na Kostrensku regatu, jer izostanak lučice koja bi sigurno imala i lukobran po jugu stvara probleme i najmlađima kao i onima koji su sportski nastrojeni i u zrelijoj dobi. Otvorenost na jugo osim što stvara problem vezivanju velikih jedrilica na klupski mol ili možda sidrenje pred klubom, tako i postupak spuštanja Optimista i ostalih jedrilica "malih klasa" čini potencijalno opasnim postupcima.

Na žalost u nedjelju nismo mogli jedriti zbog jakog juga. Inače kad god je malo jači vjetar imamo problem sa sigurnim ulaskom i izlaskom jedrilica u more, jer uvala Žurkovo nije zaštićena lukobranom. Iskreno se nadam da će se pronaći mogućnost unaprjeđenja infrastrukture u Žurkovu i sigurnosti naše lučice, možda uz pomoć kakvog EU fonda, jer imamo odlične jedriličare koji postižu vrhunske sportske rezultate i bilo bi lijepo omogućiti im što bolje uvjete rada, a time bi nam se olakšala i organizacija naših tradicionalnih regata

Milko Volarić, JK Galeb

Nedjeljno jutro je osim jakog vjetra bilo ispunjeno i jakom kišom. Ova dva meteo uvjeta su se stalno izmjenjivala i od predviđenog starta jedrenja u 11 sati nije bilo ništa. Vrijeme nije pokazivalo nikakve naznake stabilizacije, pa je već u podne RO objavio kraj regate, a u 13 sati su podijeljene nagrade najboljima na osnovu rezultata prethodnog dana.

Foto: Milko Volarić

I Optimisti i ILCA 4 odjedrili su po dva plova. Kod Optimista nikakvu šansu ostalim kolegama po argoli nije dao Borna Mohač iz Crikveničkog Vala. On je pobijedio u oba plova, a najbliži po bodovima bio mu je klupski kolega Niko Katunar.

Broncu je osvojio član JK Punat Dominik Tokić koji je imao jednake ulaske kao i domaćin Gašpar Šimić.

Odmah iza njih završavaju dvije najbrže djevojčice. Njih dvije također su imale jednak broj bodova. Riječ je o Alexandri Ivanovoj iz JK Opatija i Lauri Batelić iz JK Kvarner, dok je trećeplasirana bila Laura Čugalj iz JD Val.

Što se tiče onih najmlađih, do 12 godina, najbrži su bili Martin Mesić iz Galeba i Dina Seršić iz Vihora, 11. i 12. u generalnom plasmanu.

Kompletne rezultate klase Optimist možete pronaći na ovom linku.

Stariji im kolege bili su dosta ujednačeni u svojim nastupima. Oba ulaska u cilj bila su im ili jednaka ili s oscilacijom d samo jednog mjesta, a pobjedu je odnijela djevojka - Manola Miletić iz JK Kvarner. Na drugom mjestu završio je Karlo Ugrin iz JK Galeb, a na trećem Diego Merlin iz JK Kvarner.

Točno bodovno stanje klase ILCA 4 možete pronaći na ovom linku.

Naslovna foto: Milko Volarić

 

Back To Top