U subotu i nedjelju, 24. i 25. rujna, JK Pirat iz Portoroža organizirao je Otvoreno državno prvenstvo za klase, 470, 420, Fireball i SC18/F18SE, odnosno za dvosjede koji se jedre u Sloveniji.

Naše posade nastupile su u prve dvije spomenute klase, a pobjeda posade Ema Samaržija - Leon Scheidl u klasi 420 bila je najbolji rezultat posada s CRO jedrima.

Sve četiri flote u ova dva dana odjedrile su po sedam plovova, tako da je program odrađen do maksimuma, a uvjeti za jedrenje pokrili su široku lepezu snaga vjetrova tako da su do pobjeda stigle stvarno najsvestranije posade.

Detaljnije o regati, iz prve ruke, saznat ćete od flokiste naše zlatne posade, Leona Scheidla:

Prvi dan puhalo je jugo i to od desetak, pa do dvadesetak čvorova. Odvozili smo četiri plova.
Prvi plov završili smo na drugom mjestu. Vodili smo regatu od početka i kao prvi okrenuli orcu, a u mezzonavi smo izgubili jedno mjesto, jer su Benčić i Rejec bili malo teži od nas i mogli su trpjeti takav vjetar i malo oštrije voziti.
Na kraju su oni ušli prvi, a mi drugi.. nismo ih uspjeli prestići.
U drugom plovu bila je slična priča. Dečki su okrenuli prvi okrenuli bovu i uspjeli održati poziciju do samog kraja, a mi ponovno ulazimo u cilj kao drugi.
Treći plov se priča ponovila još jedan put, ali zato je u posljednjem plovu, kad je vjetar malo pao, bilo obrnuto. U tom plovu sve smo dobro odradili i pobijedili.
U nedjelju je padala kiša cijeli dan, pa smo na more izašli tek iza jedan sat poslijepodne.
Puhao je nekakav zapadnjak. Bilo ga je od 6 do 10 čvorova i odjedrili smo tri plova.
Prvi plov smo jedrili po desetak čvorova. Bovu od orce okrenuli smo 5. ili 6., pa smo se morali izvlačiti u nastavku. U mezzonavi smo uspjeli nadoknaditi dva mjesta, u krmu smo se samo vozili s grupom, a u drugoj orci smo dobili jedno ili dva mjesta i na kraju završili plov na drugom mjestu.
Sljedeći plov ponovno smo loše startali i opet bovu od orce okrenuli među 5.
U mezzonavu i krmu nismo se uspjeli vratiti, ali smo zato u orcu uspjeli doći do trećeg mjesta. Bolje od toga nije išlo jer su prve dvije posade bile daleko naprijed. U stvari sustigli smo ih, ali nismo ih uspjeli i prestići.
A zadnji plov napokon super startamo. Prvi smo stigli na bovu od orce i vodili smo regatu do druge orce kad su nas talijanke prošle jer su pokupile neki reful na lijevoj strani i kasnije ih u krmu više nismo mogli prestići.

Leon Sheidl, JK Galeb

Za one koji ne prate klasu 420, posada Samaržija - Scheidl sastavljena je od Zagrebačko - Riječke kombinacije. Naime, Ema Samaržija je članica JK Sv.Nikola iz Zagreba, a Leon Scheidl je član JK Galeb iz Rijeke. U ovoj kombinaciji treniraju oko godinu dana, a s obzirom na to da nisu u istoj sredini i posljedično malog broja treninga rezultati su im stvarno izvrsni. Istaknimo samo broncu na Svjetskom prvenstvu mladih ovog ljeta u Nizozemskoj.

Osim Eme i Leona u floti klase 420 jedrile su još i tri Labudove posade.

Foto: JK Labud

Marin Ljubičić i Lucija Domazet bile su najbolji od Splićana i zauzeli su peto mjesto u generalnom plasmanu. Mjesto iza njih završavaju Andrea Jurić i Marin Plečaš, a na devetom mjestu završavaju Mark Maglica i Luka Kamber.

Njihovi rezultati bili su dosta "šareni", ali trener im je zadovoljan, a to je ipak nekad najvažnije.

Što se tiče klase 470, tu smo imali dvije posade. Obje su bile mješovite i sa sjevera Jadrana. YC Croatia iz Ičića predstavljala je posada u sastavu Niki Keser i Hrvoje Petrović, a JK Vegu iz Pule posada Nenad Kosanović i Marietta Kaić Kosanović.

Slovenske posade ovog puta bile su brže i naši nisu mogli bolje od petog mjesta kojeg su zauzeli Niki i Hrvoje, dok su Nenad i Marietta regatu završili na sedmom mjestu.

Da se može bolje pokazuju njihovi najbolji rezultati, a to je u slučaju petoplasirane posade bilo drugo mjesto u posljednjem plovu, odnosno četvrto mjesto u drugom plovu za posadu iz Pule.

Foto: Martina Juriševič

Kompletne rezultate cijele regate možete pronaći na ovom linku.

Naslovna foto: Pina Buble

 

Back To Top