Optimisti iz JK Split 2022. godinu otvorili su nastupom u Italiji na regati Campobasso Trophy u Napulju, a koju je organizirao RYCC Savoia s početkom 4. siječnja.

Osim što su jedriličari iz Splita davali međunarodnu komponentu ovom eventu, na regati su uz Talijane nastupili još i Šveđani, Izraelci, Turci, Slovaci, Finci, Česi i Tajlanđani.

Vremenski uvjeti na moru nisu bili posebno spektakularni jer se uglavnom jedrilo po jugozapadnjaku koji je puhao do 7-8 čvorova.

Od predviđena tri dana u natjecateljskom programu su provedena samo prva dva. U ta dva natjecateljska dana odjedreno je šest jedrenja, a u konačnici trener naše ekipe, Željko Vojvodić, može biti zadovoljan. Najbolji rezultat imao je Toma Smirčić koji je na kraju zauzeo 11. mjesto. Ono što je posebno važno je da je jedrio dosta ujednačeno i ako se u obzir ne uzme odbačeno 18. mjesto iz prvog plova svi finiši su između 6. i 10. mjesta. Samo dva boda su ga dijelila od plasmana među najboljih deset.

Kad se njegovi rezultati usporede s rezultatima najbližih mu konkurenata, da se jedrilo još jedan dan vjerojatno bi se plasirao na par mjesta bolje mjesto.

Foto: RYCC Savoia Facebook

Deset mjesta iza Tome regatu je završio Zoran Jakić. On je za razliku od Tome imao dva sjajna bljeska u vidu 2. i 5. mjesta, ali ostali rezultati značajno su mu pokvarili prosjek i nije mogao ostvariti bolji plasman.

Još dvadeset pozicija niže regatu je završio Marko Barišić. Njegov učinak je sličan je Zoranovom s tim da je njegov bljesak bilo 5. mjesto u četvrtom plovu, dok su ostali finiši bili između 12. i 34. mjesta.

Jedina djevojčica iz Splitove ekspedicije bila je Marta Lolić. Ona je regatu završila 54. Njen učinak bio je između 12. i 43. mjesta i završila je u skupini natjecatelja koja je bila dosta bodovno bliska.

Samo tri boda i dva mjesta iza Marte završava Šime Bosna Rusković. Kod njega je bodovna slika vrlo slična Martinoj s tim da je njegov najbolji rezultat bilo deseto mjesto u prvom plovu.

A sa 117. mjesta od Napulja se oprostio Toma Grubišić.

Foto: RYCC Savoia Facebook

Ovogodišnji izlet u Napulj Lučićari su izabrali nauštrb prijašnjih odlazaka u Crotone gdje se organizira jedna od mnogih karnevalskih regata. Ove godine su odustali od juga Italije jer će se u istom terminu organizirati kamp pod okriljem HJS-a u Puli.

Inače, kompletne rezultate iz Napulja možete pronaći na ovom linku.

Razlog zašto se nije jedrilo i trećeg dana je iznenadna smrt talijanskog trenera Claudio Brighenti iz kluba Toscolano Maderno. Ovo je drugi nemili događaj ove vrste koji je iznenada pogodio jednog od talijanskih jedriličarskih trenera u malo više od pola godine. Prethodni slučaj desio se na Europskom prvenstvu klase ILCA 6 koje se jedrilo ovog ljeta u Kaštelima, a gdje je jedriličarsku scenu napustio Andrea Patacca.

 

Naslovna foto: RYCC Savoia Facebook

 

Back To Top