Jedriličarski klub Croatia iz Ičića započeo je svoj mjesec regata s tradicionalnom regatom malih klasa, odnosno s regatom za klase Optimist, ILCA 4 i ILCA 6, dok je za dva tjedna plan organizirati regatu Susak za dvoje i posade.

Što se tiče realizacije kadetskog i juniorskog programa s njom svi mogu biti zadovoljni. Regata je bila klasičnog dvodnevnog tipa, jedriličari su u ACI marini Ičići boravili u subotu i nedjelju, a na moru ispred marine samo u nedjelju.

Naravno, razlog je nedostatak vjetra prvog natjecateljskog dana, ali zato je u nedjelju jutarnja tramontana dala mnogo više od sebe nego što je to inače slučaj, te su Optimisti i Radiali (ILCA 6) odjedrili po tri plova, dok su najstariji (u Laseru 4.7 - ILCA 4) odjedrili čak četiri plova.

11. izdanje regate ACI Cup Optimist, u Ičićima proteklog je vikenda, okupilo 66 optimista, 3 ILCA 6 i 18 ILCA 4.
Prvi dan je bila bonaca, nije se niti izlazilo na more. U nedjelju se startalo rano, u 8 ujutro na tramontani jačine 15-ak čv. Tramontana je dugo potrajala, te su stoga Laseri uspjeli odjedriti čak 4 plova, a optimisti 3. Umorni i lagano promrzli, ali s osmjesima na licu, klinci su se vratili u ACI marinu Opatija gdje su im podijeljene nagrade.
Zahvaljujemo svim volonterima YC Croatia koji su odradili logistički dio, što na kopnu, što na moru, te svim donatorima i sponzorima koji su svojom potporom, omogućili odvijanje ove manifestacije.

Petar Smojver, JK Croatia

Petnaestak čvorova tramontane u floti optimista najbolje su iskoristili dječaci. Oni su zauzeli osam prvih mjesta i taj niz prekinula je najbolja jedriličarka u kategoriji do 12 godina, Vita Erceg iz JK Opatija.

Vita je dobro jedrila i kako je regata odmicala tako je ostvarivala sve bolje rezultate. Prva iduća djevojčica iz njene dobne skupine bila je Laura Cugalj iz JD Val. Laura je ujedno bila i trećeplasirana djevojčica generalno, dok je između nje i Nike završila članica JK Jugo, Barbara Culmanova.

Trećeplasirana u U12 kategoriji djevojčica bila je Laura Batelić iz JK Kvarner.

Što se tiče dječaka, najstariji nisu dozvolili mlađima da previše dođu do izražaja, tek na petom mjestu našao se jedan iz mlađih generacija.

Najbolje jedrenje u Ičićima pokazao je Borna Mohač iz JD Val. On je do pobjede došao s jednim drugim i dva prva mjesta. Jedinu preostalu pobjedu osvojio je, na kraju brončani, Mark Maglica iz JK Galeb. To pobjeda desila se u prvom plovu, dok je u iduća dva jedrenja pomalo padao u kvaliteti prikazanog, ali ipak ne previše da ne bi treće mjesto došlo u pitanje.

A u sredini između Borne i Marka regatu je završio Maro Bratonja iz susjednog JK Opatija. On je dosta stabilnije jedrio od Marka i unatoč 3., 2. i 3. mjestu završava regatu kao srebreni.

Jedino preostalo drugo mjesto u generalnom plasmanu, bilo je ono iz trećeg plova, a njega je zauzeo Ivo Domijan iz YC Zagreb. To mu je bio jedan vrlo sjajni bljesak koji ga je značajno bodovno podignuo iznad sredine flote s obzirom na rezultate u prva dva plova.

I za kraj je ostala muška U12 kategorija. Oni su bili najbrojniji u cijeloj floti, a sva tri njihova predstavnika na postolju završila su regatu unutar 8 najboljih u generalnom plasmanu.

Zlatom se okitio Niko Katunar iz JD Val, srebro je odnio Dominik Tokić  iz JK Punat, a bronca je otišla JK Istri s Jurjem Lencovićem.

Kompletne rezultate flote optimista možete pronaći na ovom linku.

Foto: JK Croatia

U floti Lasera 4.7, odnosno ILCA 4, slobodno se može reći da su djevojke dominirale. Od 16 imena s uknjiženim prolascima kroz cilj samo su četiri djevojke, a najslabije plasirana bila je na 9. mjestu. Također su djevojke osvojile i prva dva mjesta na postolju. Riječ je o Manoli Miletić iz JK Kvarner i Tiji Dujmović iz JK Opatija.

Manola je do pobjede došla glatko s dvije pojedinačne pobjede i jednim drugim mjestom, dok joj je najlošiji plasman bilo 6. mjesto koje je na kraju mogla odbaciti.

S druge strane, Tija je do srebra stigla u samoj završnici. Ona je u finalnom skoru imala jednak broj bodova kao i trećeplasirani Grigor Pettener iz JK Jugo, ali prevagu u njenu korist donijela joj je pobjeda u posljednjem plovu koja je bila vrjednija od Grigorove pobjede u drugom plovu.

Kompletne rezultate ove flote možete pronaći na ovom linku.

I za kraj je ostao trojac u Radialima. Najuspješniji bio je Luka Fatović iz YC Zagreb koji do pobjede dolazi s idealnim nizom od tri (četiri) pobjede, dok su Hrvoje Mršić iz JK Galeb i Luka Hagenauer iz YC Zagreb nakon četvrtog plova imali jednak broj bodova i u njihovom slučaju presudilo je Mršićevo drugo mjesto u posljednjem plovu.

Kompletni rezultati mogu se pogledati ovdje, a foto i video materijali snimljeni u Ičićima dostupni su na klupskim Facebook stranicama.

Naslovna foto: JK Croatia

 

Back To Top