Nakon što je na Europskom prvenstvu U21 u klasi ILCA 7 koje se jedrilo u Crnoj Gori Bruno Gašpić osvojio 6. mjesto, ovog puta je na Svjetskom prvenstvu iste klase u istoj dobnoj kategoriji završio na korak do postolja!

Regata je po prvim planovima trebala biti organizirana u Velikoj Britaniji, ali na kraju su se organizacije prihvatili u Gdyni u Poljskoj od 20. do 27. kolovoza i to za klase ILCA 7 u muškoj konkurenciji, odnosno u ILCA 6 u ženskoj konkurenciji. Ukupno se okupilo 138 jedriličara i 57 jedriličarki, a naš udio u floti činili su Bruno Gašpić i Božidar Golubić u muškoj konkurenciji, odnosno Ursula Balas, Carla de Carina i Nika Manestar u ženskoj konkurenciji.

Naši najbolji mladi laseraši imali su u programu šest natjecateljskih dana za vrijeme kojih su odjedrili ukupno po devet jedrenja.

Djevojke su sve bile u istoj skupini i jedrile su zajedno od početka, pa do kraja prvenstva, dok su dečki bili podijeljeni u dvije skupine. U kvalifikacijama su imali po šest jedrenja, dok su u dvije jakosne skupine jedrili još po tri finalna plova.

I Bruno i Božo bili su u dobroj formi i obojica su kraj regate dočekala u zlatnoj skupini. Istina, Bruno je sigurno mnogo zadovoljniji ostvarenim rezultatom, ali i Božin nije bio loš.

Bruno je cijelu regatu jedrio konstantno sa samo malim padovima koncentracije. U kvalifikacijskom dijelu regate imao je samo jedan kiks i to kad je u drugom plovu završio na 19. mjestu. To mu je bio i najlošiji rezultat, pa ga je na kraju mogao i odbaciti.

Ostali plasmani bili su mu u intervalu između 3. i 7. mjesta u prvom dijelu natjecanja, odnosno između 4. i 18. u finalnom dijelu. Na koncu mu je ukupna bodovna suma iznosila 62 kaznena boda, a brončani Nijemac imao je samo pet bodova manje.

Prvi dan je krenuo s laganijim vjetrom i tu sam se malo... snalazio. Prvi start sam dobro odradio, a drugi malo lošije. Tako da je to 19. mjesto prvi dan bio teret za kasnije.
Drugi i treći dan bio je jaki vjetar i sve što bi napravio rezultiralo je ulaskom u cilj unutar prvih 5-6.
Čak i s lošim startom bi se izvukao. Jednostavno, bio sam među bržima, a kad je bio dobar start završio bi u prva tri.
Četvrti dan je bio prvi dan jedrenja u zlatnoj skupini. Vjetar je bio s kraja i dosta je dricavalo.
Prvi plov sam se dobro snašao i završio četvrti. Drugi plov sam malo lošije startao i uspio se donekle izvući po takvim uvjetima i došao do dosta dobrog 12. mjesta s obzirom da je bila riječ o zlatnoj skupini. I tada sam još uvijek bio treći u generalnom poretku.
Sljedeći daje ponovno puhalo s kraja, baš iz luke, ali malo drugačije. Nije bilo ono kao kad je bura pa da možeš jedriti po dricevima... bio sam poprilično izgubljen taj dan... Imao sam skroz loš start na skroz lošem mjestu i još izabrao i lošu stranu.
Drugi plov smo startali po nekom laganom vjetru u prvoj orci. Dobro sam se snašao. Prebacio sam se sa strane na kojoj sam bio, okrenuo negdje između 15. i 20. mjesta.
Kasnije sam saznao da je to bilo super jer je npr. ovaj Nijemac koji je završio treći, bio dvadesetak mjesta iza mene.
Zatim je krenuo dizati vjetar u mezzonavu, krenuli smo u krmu i prekinulo je taj plov. RO je odlučio da plov nije bio regularan u prvoj orci... Iskreno, nije mi išlo na ruku, ali stavrno ta prva orca nije bila regularna i nemam što prigovoriti toj odluci.
A zadnji dan prognoza je bila ogromna kiša i nije se očekivalo da ćemo puno jedriti. Na kraju je tako i bilo. Pokušalo se tri puta s procedurom, ali nije se stiglo do nulte sekunde.

Bruno Gašpić, JK Mornar

S druge strane, Božo je dosta oscilirao , kako u uvodnom, tako i u finalnom dijelu regate. Najbolji mu je rezultat bilo treće mjesto u drugom kvalifikacijskom plovu, da bi ostali bili između 12. i 39. Sličan rasplet bio je i u tri finalna plova. U prvom i trećem ulazi u cilj kao 56., a u drugom kao mnogo bolji 30. Kad se podvukla crta bodovi ga smještaju na 45. mjesto od 69 jedriličara u zlatnoj skupini.

Kompletne rezultate muške flote možete pronaći na ovom linku.

Foto: Robert Hajduk

Slično jedrenje poput Božidara Golubića, po pitanju bodovne slike,  pokazala je i naša najbolja laserašica, Ursula Balas. Najbolji rezultat bilo joj je 4. mjesto iz drugog plova, dok su ostali rezultati oscilirali između 14. i 44. s tim da je imala i DNF u šestom plovu.

Na kraju s regate odlazi kao 30.

Carla de Carina i Nika Manestar, Ursuline klupske kolegice, završile su jedna pored druge, kao 49. i 50.

Njih dvije također su imale dobro otvaranje, pogotovo Carla koja je u prvom plovu osvojila 3. mjesto, dok je Nika u tom istom plovu osvojila 9. mjesto kao svoj najbolji plasman u regati. U nastavku regate, kako vjetar jača i njih dvije osvajaju sve lošija mjesta, a Carla čak bilježi tri DNF-a.

Na kraju su njih dvije u samo tri boda razlike, a kompletne rezultate možete pronaći na ovom linku.


Svi jedriličari i sve jedriličarke što su jedrili u Poljskoj za mjesec dana imaju nastup u Varni u Bugarskoj. Tamo će biti organizirano Seniorsko Europsko prvenstvo za ILCA 6 i ILCA 7 klase, a hrvatsko jedrenje bit će zastupljeno i s još nekim drugim imenima, među kojima svakako treba istaknuti Filipa Jurišića koji u akvatoriju Varne već odrađuje prvi krug treninga.

Foto: Filip Jurišić privatna arhiva

I Filip i ostali naši predstavnici planiraju krajem rujna ponovni odlazak u Bugarsku, tako da budu maksimalno spremni na posljednjem važnom natjecanju ove klase u 2021. godini.

Službeni dio okupljanja počinje 2., a proglašenje najboljih bit će 9. listopada.

Naslovna foto: Robert Hajduk

 

Back To Top