Jedriličarski klub Uskok je u posljednje vrijeme glavna destinacija za organiziranje regata za klasu 420. Nakon kraja svibnja i Prvenstva Hrvatske za 420, 49er i 49erFX, ponovno su organizirali trodnevnu regatu, ali ovog puta samo za klasu 420.

Na regati su sudjelovale uglavnom iste posade, znači jedriličarke i jedriličari iz Zadra Splita, Zagreba, Kostrene i Lovrana, ukupno 11 što čisto muških, čisto ženskih i mješovitih posada.

Ono što je posebno zanimljivo je da je raspored nakon devet održanih jedrenja skoro pa identičan onom s Prvenstva Hrvatske. Jedina značajnija razlika je što pobjednička posada s PH nije nastupila u punom sastavu, kao i još jedna ili dvije druge posade, ali oni koji su bili u istim kombinacijama u kokpitima imali su i jednak finalni poredak.

Sva tri dana se jedrilo po ugodnom maestralu od 7 do 10 čvorova, a koji je bio dovoljno dobar da se svaki dan odjedri po tri plova, dok je regatno polje bilo u obliku trapeza.

Regatno polje bilo je trapez u kojem se jedrio vanjski krug, a daleko najbolja je bila posada Noela Petešić i Petra Gambiraža. Ovo je par iz kluba domaćina, a skupa s njima na postolju bile su još dvije čisto ženske posade. Srebrene su bile članice JK Sveti Nikola - Ema Samaržija i Mare Uroda Plevko, dok su kao brončane završile Mia Močinić i Marta Mavar.

Vjerojatno je činjenica da su djevojke ipak manje mase u kombinaciji s laganim vjetrom, jedan od aduta koje su ovog puta ove tri posade znalački iskoristile.

Tek na četvrtom mjestu završava najbolja čisto muška posada i to članovi JK Galeb Kostrena - Edo Fike i Nikola Smolčić. Iduća dva mjesta također su u muškim rukama, dok je najbolja mješovita posada - Tajana Filipaš i Bruno Marević - JK Labud Split, završila na 7. mjestu. Njima je očito otežavajuća okolnost bilo to što u petak uopće nisu jedrili, a uzimajući u obzir rezultate od subote i nedjelje možda su mogli završiti jedno ili dva mjesta bolje.

Regata u Zadru postavljena je u ovaj termin jer već za četiri dana naše posade kreću na putovanje u San Remo u Italiji na Svjetsko prvenstvo ove klase:

U četvrtak krećemo na Svjetsko prvenstvo za 420, tako da nam je ovaj vikend bio kao pripreme.
SP će se jedriti u San Remu, a planiraju otputovati tri ženske posade koje su zauzele prva tri mjesta sad na ovoj regati s tim da će jedino biti izmjena na poziciji flokistice u posadi gdje je kormilarka Noela Petešić. Na tu poziciju se vraća Maris Bašić, koja je sad napravila pauzu zbog obaveza oko državne mature i završetka srednje škole.
Ove tri posade ja vodim, a u San Remo putuju još Galebaši Fike i Scheidl i u konkurenciji U17 članovi JK Istra, Bilen i Matulja.
Prvi dan jedrenja je u ponedjeljak, 5. srpnja, a jedri se do 10. srpnja.
Odmah nakon završetka ovog SP-a, u San Remo će doputovati posada Buba Pulek i Lorens Lokas koji će nastupiti na juniorskom SP za klasu 470.
Tada priča nije gotova, jer svi koji će jedriti na svjetskom putuju na juniorsko Europsko prvenstvo u Formiu, također u Italiji, a to je u kalendaru od 24. pa do 31. srpnja.

Karlo Krpeljević, JK Uskok

Kako je Karlo istaknuo, našim posadama na ovim inozemnim regatama neće biti niti malo lako. Ovo im je praktički prvi nastup u inozemstvu. Lani nisu nigdje putovali zbog Korone, a regate tijekom proljeća su propustili zbog njegovih obaveza s posadom Ninčević - De Micheli Vitturi.

U San Remu očekuju da će također imati lagane maestrale, dok značajnija nepoznanica može biti veliki val ako bude dolazio s otvorenog mora. Što se tiče Formie trebalo bi biti malo vjetrovitije, jer je to zona u kojoj malo više do izražaja dolazi termika i jači maestrali poput onih koji čine Jadriju pored Šibenika zanimljivom surferskom pozicijom.

 

Back To Top