Dok su odrasli jedrili na krstašima, klinci su u Rijeci jedrili i u malim klasama. Za to se pobrinuo JK 3. maj koji je organizirao regatu nazvanu po nebeskom zaštitniku grada Rijeke.

Na regati su se okupili jedriličari u klasama Optimist, ILCA 4 i ILCA 6, ukupno njih 65 iz Istarskih i Kvarnerskih klubova.

Vremenski uvjeti na njihovom regatnom polju nisu mogli biti nimalo drugačiji od onih koji su vladali kod krstaša na Fiumanci. Praktički je po cijelom Kvarnerskom zaljevu bila ravnomjerno raspoređena bonaca sa strateški razbacanim mikro zonama s refulima od čvor ili dva. Drugi riječima situacija koja je svakom organizatoru regate iznimno mrska, pogotovo u subotu kad nije odjedren niti jedan plov.

Međutim, zanimljivih iskustava kadetima i juniorima koji su se okupili u Rijeci nije bio ništa manje, jer su slobodno vrijeme iskoristili da sa svojim trenerima posjete regatno polje na kojem je dominiralo 6 maksi jedrilica.

Zato je nedjelja utrošena na ono zbog čega se ova flota okupila. Ujutro je puhao lagani burin i svi su s nogo više optimizma spustili jedrilice u more i odjedrili na regatno polje.

Nedjeljni start bio je predviđen za podne, a izašli smo na more u 11. Puhao je burinić od 7 do 10 čvorova.
Sve je bilo lijepo na početku, laseri (ILCA-e) su odjedrili jedan plov, a kad su Optimisti stigli do krme vjetar okreće skoro na jugo... istok - jugoistok.
Kako su počeli jedriti u mezzonave plov se morao prekinuti.
Nakon toga RO je još nešto pokušavao, ali nije bilo puno sreće sve do oko 13 sati kad je od Velih vrata krenuo sjeverozapadnjak... maestralić od 6-7 čvorova.
Laseri po tom uspijevaju napraviti još jedan cijeli plov, a Optimisti svoj jedini i to skraćeni plov, sa skraćenjem koje je napravljeno na krmi.
Vjetar u potpunosti odlazi oko 14 sati, ali ostali smo na moru da vidimo hoće li možda nešto zapuhati. Međutim, ništa, more je bilo poput ulja i oko 16 sati regata se prekida.

Andrea Grus, JK 3. maj

S obzirom na vremenske uvjete i klinci i treneri bili su svjesni da je taj plov, kao što je na kraju i bio, jedini koji će definirati finalni raspored. Zbog toga je bilo malo napeto na startu. Radi jedne situacije uz brod Regatnog odbora morao je svoj sud donijeti i Odbor za prosvjede, a čija odluka je na kraju direktno utjecala na raspored u vrhu.

Što se tog rasporeda tiče na kraju je najbržim Optimistom proglašen član JK Horizont David Nicoletti koji je u isto vrijeme i najbrži u mlađoj dobnoj kategoriji.

Dečki su zauzeli i preostala dva mjesta na postolju. Srebreni je Borna Mohač iz Crikveničkog Vala, doke je brončani Mark Maglica iz susjednog JK Galeb.

A u konkurenciji djevojčica naslov odlazi u Crikvenicu. Za to je zaslužna Laura Cugalj, koja je ujedno i najbrža u kategoriji U12. Rezultate ostalih kadeta možete pronaći na ovom linku.


Obje kategorije u klasi ILCA odjedrile su spomenuta dva plova. Kao i uvijek, brojniji su bili u oni s najmanjim jedrima, ILCA 4. Na regati ih se okupilo 13.

Konkurencija je bila poprilično izjednačena, ali najstabilnije jedrenje prikazuje Lošinjanka Dorotea Spišić. Ona u cilj ulazi na 1. i 2. mjestu i odnosi pokal u JK Jugo. U drugom plovu pobjeđuje Tija Dujmović iz JK Opatija, ali je u prvom završila u sredini flote, pa je s konačnih 7 bodova iz Rijeke otišla s broncom.

Samo bod ispred Tije završio je Lun Sanko. U oba plova završava na trećem mjestu i tako osvaja jedini pokal za klub koji je organizirao regatu.

Zanimljivo je bilo i među ostalim sudionicama, a kompletne rezultate ove flote možete pronaći na ovom linku.

I za kraj su ostala dva momka u klasi ILCA 6. Njima dvojica također su se bodovala dva plova nakon kojih obojica završavaju s tri boda. Bolje jedrenje u drugom plovu pokazuje Simon Starić iz JK Horizont, pa to odnosi prevagu po pitanju konačnog plasmana u njegovu korist, tako da se unatoč pobjedi u prvom plovu Hrvoje Mršić iz JK Galeb mora zadovoljiti srebrom.


Kad se podvuče crta vjerojatno su najzadovoljniji iz Rijeke otišli Porečani:

Foto: JK Horizont

ali sigurno se može reći da su se svi sudionici doma vratili s osmjehom, jer osim natjecanja u svojim malim jedrilicama sa svojim vršnjacima, doživjeli su i iz prve ruke vidjeli one najveće koji trenutno postoje na Jadranu i dominiraju svim regatnim poljima na kojima se pojave.

Naslovna foto: JK 3. maj

 

Back To Top