Tri dana na Opatijskoj rivijeri prošla su u znaku 77 jedara iz čak 6 Europskih zemalja... Slovenije, Italije, Švicarske, Crne Gore, Srbije i naravno Hrvatske.

Spomenuta jedra su se rasporedila u sve tri kategorije klase Laser i u nas u davno zaboravljenoj klasi Europa.

Raspodjela sudionika po klasama je bila uobičajena za regate u nas, a to hoće reći da je najviše sudionika bilo među najmlađim jedriličarima u Laseru 4.7, dok ih je u klasama u kojima se natječu njihovi stariji kolege i kolegice bilo sve manje i manje. U Laser Radialu skoro u pola, njih dvadeset i troje, a u Laser Standardu samo šestero, dok je u klasi Europa prijavljenih bilo samo petero.

To su neki trendovi koji su neovisni o organizatorima regata, tako da se ova regata treba promatrati kroz neku drugu prizmu, a ove godine je definitivno riječ o onoj koja daje lijepu sliku... puhalo je, jedrilo se i bilo je mnogo sudionika!

Što se tiče učinka može se reći da je konačan skor domaći:gosti bio 2:2. Nakon pet odjedrenih plovova za Lasere i jednog za Europu, hrvatski jedriličari su pobijedili u Laser Radialu i u Europi, a titula u Laseru 4.7 je otišla u Švicarsku, dok je u Standardu bio najbolji predstavnik Crne Gore.

Uz već standardne Lasere na Kupu opatije, ove godine smo ispunili molbu naših natjecatelja Marka Šestana i Vanje Biondića da nakon mnogo godina uvrstimo i klasu Europa, međutim, Vanja je morao na brod, pa je jedrio samo Šestan. Uglavnom, imali smo 77 sudionika iz 6 nacija.  Nastupili su svi najbolji, a posebno nam je drago d aje nastupio iz ovdje nam susjednog kluba, Roko Stipanović, inače nas poletarac s početka svoje jedriličarske karijere. Također je jedrila i aktualna svjetska prvakinja, švicarka Anja von Almen, koju je doveo naš nekadašnji trener Damir Nakrst, a ona je i pobijedila regatu u Laseru 4.7. Regata je krenula u petak startom za Standarde i Radiale. Međutim, čim je vjetar pao na 2-3 čvora prekinuli smo plov. Stvarno nema smisla da se jedri ispod 5-6 čvorova... Nakon toga smo javili da će sutradan ujutro, u subotu, start biti u 8 sati ujutro. Svi su stigli na startnu liniju na vrijeme i krenuli su s jedrenjem po jakoj tramuntani, koja je puhala do 17-20 čvorova. Nakon što je završio prvi plov za sve klase, tramontana je naglo prestala puhati i za 15 minuta je okrenulo na jaku buru. To je nešto što se vrlo rijetko događa. Ta bura je puhala od 16, pa na udare do 22 čvora! I po toj buri su napravljena još dva plova, tako da smo u subotu imali osiguranu regularnu regatu. Ali da svi bili zadovoljni.. neko može loše startati, netko dobiti penal, netko loše jedriti... ponovno smo odlučili i da drugi dan odemo ujutro u 8, jer su prognoze ponovno najavljivale jaku tramuntanu. Napravili smo još dva plova, ponovno po 15-17 čvora, ali ipak nismo išli na treći jer je temperatura bila preniska. Bilo je oko 4-5°C, maksimalno 7°C. Regatni je vidio da je djeci, a i trenerima već stvarno previše boravka na moru, pa su se natjecatelji poslali na kopno. Podjela nagrada je standardno bila u restoranu Yacht Club, a prva dva dana nakon jedrenja svi natjecatelji su se okupljali na brodu Jadera našeg kapetana Paragvaja na toplim bolognesima. I za kraj moram reći da mi je posebno drago da nismo dobili ni jednu lošu ocjenu, kako od natjecatelja, tako i od trenera.

Mario Šikić, JK Opatija

Što se tiče natjecateljske izvedbe u Laseru s najmanjim jedrom, može se reći da je jedriličarska škola Damira Nakrsta bila najuspješnija. Čak prva dva mjesta su osvojili njegovi jedriličari. Uz pobjednicu regate, aktualnu svjetsku prvakinju Anju von Almen, na postolju je imao i Benajmina Scharbeta. On je ujedno bio i prvi u muškoj konkurenciji, dok je prvi od hrvatskih predstavnika bio na trećem mjestu i to je bio član JK Vega, Massimiliano Rovis. Za razliku od Anje koja je u pet jedrenja imala četiri prva mjesta, njih dvojica su poprilično šarala, ali stalno u top deset.

Prvi do postolja je bio crnogorski jedriličar Nikola Golubović. Momak kojeg već neko vrijeme možemo vidjeti u vrlo dobrim izdanjima na regatama u Hrvatskoj, a koji trenira zajedno s drugim sunarodnjakom, Ilijom Markovićem koji je u Opatiji odnio pobjedu u klasi Laser Standard.

Najbolja Hrvatska predstavnica u 4.7 bila je Lea Rakovac (JK Vega), na 9. mjestu. Ona se našla u skupini koja je bila najizjednačenija po bodovima. Predvodio ju je član YC Zagreb, Luka Fatović koji je na 5. mjestu imao 31 bod, dok je začelje ove skupine držala Tea Peteh (JK Uljanik plovidba) s 35 bodova na 10. mjestu.

U klasi Laser Radial hrvatski predstavnici su igrali glavne uloge. Prva dva mjesta su zauzeli Frani Šestan (JD Val) i Roko Stipanović (YC Croatia). Dijelio ih je samo jedan bod, a možda bi i njihov finalni raspored bio drugačiji da u prvom plovu Roko nije dobio UFD. Na trećem mjestu je završio jedini slovenski jedriličar, Gašper Strahovnik (JK Burja), a najbolja djevojka je bila Petra Mastelić (JK Labud) na 7. mjestu.

Za olimpijski Laser smo već rekli da je pobjeda otišla u Tivat, a glavni suparnik Iliji Markoviću bio je šibenski jedriličar Marko Smolić. Ilija je bio nedodirljiv na vrhu sa svih pet pobjeda, dok je Marko bio jednako tako dobar s brojem drugi mjesta. Prosjek mu je pokvario samo finiš prvog plova kad je završio na 5. mjestu, ali to je mogao odbaciti.

Jedinu medalju u Laserima, za organizatore donio je Antonio Lukšić. On je s pet trećih ulazaka u cilj osvojio broncu. Uspješniji od njega je bio jedino Marko Šestan koji je u jedinom plovu za klasu Europa osvojio prvo mjesto ispred tri talijanska jedriličara.

Detaljne rezultate regate možete pronaći na ovom linku.

 

Iduća regata koju organizira JK Opatija je Predbožićni Vološčanski kup za krstaše i to u subotu ispred nas, 7. prosinca. Očekuje se petnaestak posada, a organizator se ponovno nada tramuntani. Regata se organizira u Voloskom, jer je tamo stacionirano mnogo članova JK Opatija. To je već 17. put da će se ova regata organizirati i naravno, pozvani su svi iz riječkog bazena koji žele jedriti ispred Voloskog.

 

Naslovna foto: Dražen Zdelarec

 

Back To Top