Jedriličarski klub Opatija uspješno je organizirao posljednju ovogodišnju izbornu regatu klase Optimist. Srećom po sve sudionike nije se trebalo oslanjati na pomoć ranojutarnje tramontane, već se zahvaljujući jugu jedrilo u terminima koji su uobičajeni i na drugim regatama, a vjetra je bilo dovoljno da kompletna flota odjedri pet uspješnih plovova.

105 kadeta s cijelog Jadrana sudjelovalo je na ovoj regati, a najzanimljivije bilo je pratiti rasplet u samom vrhu s obzirom da su finalni rezultati nekima utjecali na raspored u kojoj od reprezentacija će predstavljati Hrvatsku na predstojećem Svjetskom, odnosno Europskom prvenstvu.

Ali prije analize finalnih učinaka predstavnik organizatora, g.Mario Šikić, ispričat će nam o uvjetima koji su vladali ovog vikenda pod padinama Učke:

U petak zbog bonace nismo odjedrili niti jedan plov, a u subotu smo izašli na more tek iza jedan sat. Onda smo imali problema s topljenjem polja, jer je bilo jako jugo. U stvari ne toliko jako , puhalo je oko 15 čvorova, koliko je bilo valovito s valom koji je išao i do 2 metra. Tako da smo morali bacati dupla sidra i tako da se to rasteglo za dodatni sat, ali smo potom uspješno napravili dva jedrenja.
Polje je bilo van ACI-ja, taj predio zovemo Punta Kolova, to je više prema Iki i Lovranu.
Treći dan Regatni odbor je već u 9 isplovio i u 10 je signaliziran start. Polje smo postavili van Slatine, na oko 300-400 metara ispred kupališta Slatina, a gate je bio negdje ispred restorana Bevanda, baš ono u centru Opatije. Odjedrili smo tri plova po jugu okoje je puhalo od 8 pa do 15 čvorova i mogu reći da su i natjecatelji i treneri, a i mi kao i organizatori, vrlo zadovoljni s tim što smo finalne rezultate dobili na osnovu pet održanih jedrenja.
Možda bi se održao i jedan plov više da u subotu, nakon što smo prevladali probleme sa sidrenjem, na startnoj liniji nije bilo problema s jakim kontra kurentom. Imali smo dosta ponavljanja, oko 2-3 puta i na kraju smo morali podići crnu zastavu, samo i onda je bilo ponavljanja i općih opoziva.
Razlog je kombinacija velikog vala i kontra kurenta. Stvarno je bio jak kontra kurenat, osobno se ne sjećam da je bio toliko jak posljednjih godina i da smo ga imali toliko na nekoj od regata ranijih godina. Mislim da su osnovni razlog za to obilne kiše koje padaju posljednjih dana, pa i Riječina također...
A za kraj bi htio reći da mislim da je ovaj sustav natjecanja, s 5-6 izbornih regata na koje dolaze svi, od sjevera do juha, dobar smjer izlaska iz krize naših Optimista. Svi vrhunski sportaši se slažu s tim da je za njih, a i sve ostale, bolje da se što više susreću u najjačoj mogućoj konkurenciji i da je to jedini način da se napreduje.

Mario Šikić, JK Opatija

Analizom rezultata najbolje jedrenje je pokazao pobjednik regate, Edi Jurman iz JK Uljanik. Edi je bio vrlo stabilan, pobijedio je dva puta, a rezultat koji je odbacio bio je 5. mjesto iz petog plova. U stvari, svi rezultati u prva četiri plova dali su mu slobodu da neopterećen starta posljednji plov s obzirom da mu je najbliža pratnja imala po jedan kiks s rezultatima ispod desetog mjesta, pa su morali dosta agresivnije i s većim pritiskom ući u posljednji plov.

Najveći bodovni uteg u pratnji imao je na koncu drugoplasirani, Labudaš Roko Cepić Zokić. On je regatu otvorio s pobjedom u prvom plovu, kad je čak 16 kadeta maknuto iz konkurencije na crnoj zastavi, ali odmah u idućem u cilj ulazi kao 25. U nedjelju je jedrio mnogo bolje, ali stalno mu je za krmom bio Tristan Tol čiji kiks je bilo 15. mjesto u prvom jedrenju. Njih dvojicu su na kraju dijelila samo 3 boda.

U konkurenciji djevojčica najbrže je jedrila članica JK Sv.Nikola, Mara Samaržija. Ona je regatu završila na petom mjestu s jednakim brojem bodova kao četveroplasirani Marin Ljubičić iz JK Labud. Jezičac na vagi za otklon na Marinovu stranu bila je pobjeda u četvrtom plovu. Iduće dvije klinke koje su zaslužile mjesto na postolju bile su Ana Grubelić iz JK Uskok i Nina Marušić iz JK Zvir. Njih dvije završile su na 10. i 11. mjestu.

Mjesto iza Nine, na 12. poziciji, završio je i najbrži jedriličar mlađe dobne skupine, Toma Smirčić iz JK Split. Zanimljivo je da su njih troje bili na po jedan bod međusobne razlike.

S dvadesetog mjesta iz Opatije je u Pulu otišla najbrža djevojčica u kategoriji U12. Riječ je o Uni Krivić iz JK Uljanik. Ona je bila u BFD skupini u prvom plovu. Da nije bilo tog rezultata, a na osnovu ostala četiri plova, možda je čak mogla biti i za nekoliko mjesta bolja.

Kompletne rezultate možete pronaći na ovom linku.

S regatom u Opatiji finalizirana je izborna ljestvica na osnovu koje se formiraju reprezentacije za odlazak na EP i SP. Regate čiji rezultati su ulazili u zbir su Crikvenička, Prvenstvo Hrvatske, Split 1700, Kup Makarske i Proljetni kup.
Tko će biti u sastavu koje reprezentaciji službeno će biti objavljeno uskoro. Ono što se već odavno zna je to da će oba prvenstva biti organizirana unutar nekoliko dana razlike. rvo je na redu Europsko prvenstvo koje će se jedriti u terminu 20-27. lipnja u Španjolskoj, a Svjetsko prvenstvo jedrit će se od 30. lipnja do 10. srpnja u Italiji na Lago di Garda.

Naslovna foto: Dino Petešić

 

Back To Top