Zadarski festival jedrenja ove godine je odjedren u subotu 23. listopada, a odziv što zadarskih, što van zadarskih jedriličara bio je uobičajen velik. Baš u pravom festivalskom duhu na more ispred morskih orgulja isplovio je svatko tko bar malo o sebi misli da je jedriličar.

Ukupno je na startnoj listi bilo 77 jedrilica, ali vremenski uvjeti omogućili su da samo 22 jedrilice stignu do cilja. Naime, lagani vjetar koji je na startu puhao iz smjera Puntamike, odnosno sa sjeverozapada, nije ništa posebno jačao tijekom jedrenja, već je samo u ranim poslijepodnevnim satima počeo sve više slabiti, da bi na kraju u potpunosti izdušio.

Ovakav rasplet pratilo je i vrlo lijepo vrijeme... sunce, ugodna relativno visoka temperatura... pravo bablje ljeto i sušta suprotnost prošlogodišnjem izdanju ove regate.

Vjerojatno zbog očekivanja pojačavanja vjetra, Regatni odbor se odlučio na rutu koja je uključivala jedrenje oko otočića Ošljaka. Naime, za različite vjetrove na startu, organizatori su predvidjeli jedrenje na različitim rutama. Ova, koja je izabrana za ovogodišnju regatu, imala je start na uobičajen mjestu - ispred Zadarske rive, a prva točka obaveznog obilaska bila je bova koja je usidrena ispred svjetionika na Puntamici.

Nakon toga slijedila je duga dionica prema spomenutom otočiću, a potom jedrenje natrag prema rivi gdje su manje jedrilice imale postavljen cilj, a veće još jednu bovu koju je trebalo okrenuti prije povratka do Ošljaka i njegovog drugog obilaska. I nakon toga slijedio je prolazak kroz cilj na istom mjestu gdje su ga imale i manje jedrilice.

Ovo je sve bilo u redu, osim što je nastala jedna konfuzna situacija kad je trebalo obići bovu ispred rive. U prvoj verziji Uputa za jedrenje oznaka obilaska definirana je bila jednom bojom, a ujutro, kad je uočena pogreška, na Oglasnoj ploči je objavljen ispravak, ali dio jedrilica je već isplovio i te posade nisu bile upućene u tu izmjenu. Posljedica je bila da su jedni obilazili jednu bovu, a drugi drugu.

Ova konfuzna situacija izravno je dovela i do odluke o ovogodišnjem pobjedniku.

Naime, već od starta na čelu flote je bila Furiosa, Uskokov openaš kojem su uvjeti laganog vjetra izvrsno odgovarali. Pratili su ga Gringo 3, Damaco, Panjić, Malenki, X-Cite, Zenith i svi ostali i to na sigurnoj udaljenosti. Međutim, Furiosina posada nije bila upoznata s izmjenom iz Uputa za jedrenje i obilazi krivu oznaku, a potom se trebala vratiti i obići pravu.

Posada s Gringa 3 uspjela je iskoristiti ovu priliku i na vrijeme obići pravu oznaku, te drugi krug oko Ošjaka napraviti prije sviju i ući u cilj par minuta ispred glavnog konkurenta.

Iza ova dva bolida u cilj stiže još jedan rasni krstaš, Swan 45 - Damaco. U odnosu na prethodni dvojac ovo je prava jahta s kompletnim komforom i opremom za duga i ugodna krstarenja mnogobrojne posade, a ne samo stroj za jedrenje. Inače je ova jedrilica vrlo brza i favorit na svim regatama na kojima se pojavi, ali sigurno najviše simpatija cjelokupne flote i publike na rivi imala je posada Panjića. Ovaj Melges 24 završio je regatu na četvrtom mjestu i pokazao da je riječ o skoro pa bezvremenskom dizajnu koji se uspješno nosi i s višestruko većom konkurencijom!

U sličnom položaju, na početku regate, bio je i Malenki, još manja jedrilica duljine pet i pol metara u odnosu na kojeg i Melges 24 izgleda kao veliki krstaš. Ali u nastavku regate veće vodne linije i par stotina kvadratnih metara više jedara omogućili su nekim jedrilicama da ga prestignu, tako da je regatu završio na 10. mjestu.

Na kraju uspješno regatu završavaju 22 jedrilice, što iz male, što iz velike skupine.

Tko je među tim sretnicima, a tko je ostao u bonaci pored Ošljaka možete pronaći u ukupnim rezultatima, dok rezultate po grupama možete pronaći na ovom linku, a ako želite vidjeti kako je izgledalo te subote na moru onda posjetite foto galeriju na ovom linku.

 

Back To Top