Nažalost u ovom paketu popuštanja epidemioloških mjera nije ubačen i dio koji se odnosi na bilježenje vremena obilaska regatnog polja, ali srećom je i dalje dopušteno treniranje starta i cilja. Naravno, to su samo dva segmenta u lepezi jedriličarskih vještina, ali definitivno jedni od važnijih ili bar najzanimljivijih široj publici.

Mnoge od tih stvari najbolje se mogu naučiti u brojnoj floti, odnosno poznavanje istih vrlo je važno da se u gužvi kad ste okruženi s 50-60 visoko motiviranih suparnika izborite što bolju poziciju i da se sa što manje stresa regata privedete kraju. A kako je posljednja službena regata odjedrena u sad već dalekom studenom 2020. ne treba puno da se shvati u kakvoj je stanju forma naših kadeta i juniora.

Da bi se bar koliko toliko pokušali vratiti u formu organizirano je nekoliko kampova koji su omogućili formiranje većih flota koje su ih trebale podsjetiti na situacije od kojih su silom prilika odvojeni već mjesecima.

Kadeti su bili najbolje organizirani, jer je Hrvatski jedriličarski savez sufinancirao kamp koje je organiziran u Zadru u JK Uskok za dvadeset jedriličara i jedriličarki s vrha kriterijske ljestvice (formirane samo na osnovu rezultata s Prvenstva Hrvatske jer se nije jedrila više ni jedna kriterijska regata), dok je Jedriličarski savez Istarske županije sličnu akciju organizirao u Puli, ali prvenstveno za članove jedriličarskih klubova iz svoje županije. U Zadru je okupljanje trajalo od srijede 24., pa do nedjelje 28. veljače, dok su Istrijani svoj kamp podijelili u dva termina, odnosno vikende 20-21. i 27-28. veljače. 

U Zadar su stigli predstavnici Vege, Labuda, Zente, Brive, Uskoka, Splita, Sv.Nikole i šibenskog Vala, ukupno malo više od 50 jedriličara.

Vremenske prilike su im bili raznolike, a jedrili nisu jedino u četvrtak. U srijedu i petak imali su lagani maestral, a u subotu buru do 20 čvorova i u nedjelju ponovno maestral do 12 čvorova. Rad je bio podijeljen po grupama u koje su jedriličari bili ubačeni po kvaliteti. U njima su treneri definirali na čemu će biti fokus za taj dan i tako su radili po par sati, a zatim bi se svi okupili i zajednički bi napravili nekoliko starteva. Jedino je u nedjelju rad bio koncentriran isključivo na zajedničku simulaciju regate.

Što se tiče Istrijana, u njihovom dvodijelnom kampu sudjelovali su članovi JK Vega, Uljanik, Maestral, Horizont i Kvarner s čak 86 djevojčica i dječaka! Princip rada bio je sličan kao u Zadru, simulirale su se gužve na startnoj liniji i jedrenje u floti, a ovisno o vjetru jedrilo se ili bliže Vegi (kad je bio maestral) ili u Uljanikovoj trening zoni (za vrijeme bure).

Najmanje se jedrilo prve subote kad je na moru bila bonaca, ali u nedjelju je zapuhala bura koja je osigurala ispunjenje cijelog predviđenog programa. Sličan rasplet je bio i drugi vikend, ali u subotu se kadeti nisu najedrili zbog vrlo jake bure, ali zato je u nedjelju zapuhao maestral koji nije bio ni u jednoj prognozi, ali je omogućio da se ugodno zaokruži ovaj zimski trening kamp.

Inače, ljeto 2020. za rezultat je imalo rekordan broj djece u školama jedrenja svih Istarskih klubova. Upravo oni su i glavni razlog organiziranja ovog kampa, odnosno zbog straha da ne dođe do njihovog osipanja i gubitka interesa. Naravno, njih tridesetak treniralo je u svojoj jakosnoj skupini, dok su iskusniji kolege jedrili u svojoj.

Da ne bi ispalo da su klinci iz Dubrovnika ostali zakinuti pobrinuli su se njihovi seniori koji su čak usidrili i jedan krstaš na kojem su podizali zastavice i simulirali start poput onih na pravim regatama.


Što se tiče juniora, odnosno jedriličara u Laserima, oni su također organizirali svoja okupljanja. U Betini na otoku Murteru jedrili su Radiali i 4.7 među kojima je najviše bilo jedriličara iz inozemstva, dok su u Primošten stigli Standardi koji inače zimu provode u JK Mornar, a koji su se pripremali za Otvoreno prvenstvo Hrvatske koje je planirano za vikend ispred nas, ali Civilna zaštita je procijenila da su za vrijeme natjecanja razni virusi opasniji nego za vrijeme treninga, pa se PH odgodilo do daljnjeg.

Iz istih razloga otkazana je i Velika nagrada Mornara koja se trebala jedriti prošli vikend.

Nadajmo se da će uskoro doći kraj tim nelogičnostima i da ćemo krenuti s izvješćima s regata!

 

Back To Top