JK Orsan bio je od petka 9., pa do nedjelje 11. listopada domaćin floti od 74 jedriličara i jedriličarke na trodnevnoj regati klase Optimist.

Po pitanju vremenskih uvjeta nitko ne bi trebao reći ništa loše, jer su bili toliko raznoliki da je svatko mogao pronaći svoj forte. Puhalo je od laganog južina, maestrala, pa do jakog juga, s valom i bez vala i stalno bez kiše. Jednako tako sve što se događalo na kopnu također je bio bez greške i organizacija porinuća, izvlačenja, grupiranja napravljena su u skladu sa svim stožeraškim zahtjevima.

Program na moru je odrađen skoro s maksimalnim učinkom. Od najviše mogućih 9 jedrenja organizirano je 8 uspješnih koji su se bodovali s jednim odbacivanjem.

Nakon finalne matematike na vrhu su bila dva Labudaša, Josip Tafra i Roko Čepić Zokić, te član JK Split Toma Smirčić. Josip i Roko su se značajno izdvojili od ostalih s 21 i 29 bodova, dok je već Toma bio dosta dalje od njih s 43 boda. Zlatni i srebreni su svoje bodove skupili uglavnom s prvim, drugim i trećim ulascima u cilj, dok je jedina razlika (osim odbačenih rezultata) bila što je Josipu u sumu ulazilo jedno 7. mjesto, a Roku jedno 15. mjesto.

Jedini koji je bio dovoljno blizu postolju i da su ga samo nijanse dijelile od bronce bio je Zentanin Bepo Duplančić. Na kraju je završio dva boda iza Tome i definitivno je njihovo nadmetanje za treće mjesto rezultatski bio najneizvjesniji dio Dubrovačke regate. Eventualnu tugu za brončanom medaljom Bepu je vratila titula najbržeg jedriličara u konkurenciji do 12 godina.

Ovog puta jedina djevojčica u najboljih deset bila je članica JK Zvir Nina Marušić. Naravno, samim tim je dobila i prateću nagradu, a osim toga Nina je na Hvar otišla i s titulom najbrže djevojčice do 12 godina!

A sad malo iz prve ruke s broda Regatnog odbora:

Jedrilo se između Dakse, Kalamote i Grebena. Prvi dan jedrilo se po laganom maestralu od 5 do 10 čvorova. Polje je lijepo postavljeno, ali vladala je nervoza među jedriličarima. Odmah od početka su počeli izlijetati na startu dok to nismo zaustavili s crnom zastavom. Nakon njenog dizanja sve je krenulo kako treba i svi ostali startevi su odrađeni iz prve.
Regatno polje bilo je takvo da je trebalo gledati refule koji su dolazili i s lijeva i s desna. Tako da se flota rasporedila na obje strane. Taj prvi plov se jedrio po vjetru od 5 do 7 čvorova, dok je u drugom pojačao na desetak čvorova, a u trećoj je već vraćalo na sedam, a dok je posljednji ušao u cilj bilo je i pet čvorova.
Drugi dan smo gledali da izvučemo što se da izvući. Puhalo je nešto sa zapada... Z-JZ. Oba plova što smo napravili jedrila su se po 5 do 7 čvorova, bez mekog vala, a i polje je bilo malo drugačije nego u petak pa se nisu mogle koristiti šablone naučene dan ranije... jednu regatu je povukla desna strana, a drugu lijeva. Tako da je tu stvarno trebalo pratiti driceve.
Za nedjelju je prognoza bila jugo, pa da bi ga maksimalno iskoristili zakazali smo start u 10 sati. ALi kad smo izašli na more juga nije bilo nigdje već je davalo po buri. Tako da smo polje postavili po njoj, ali u zadnjoj minuti smo morali prekinuti predstartnu proceduru jer je prvo stigao dric s desna od oko 40°nakon kojeg je prebacilo na jugo.
Onda smo morali presidriti cijelo polje i do kraja smo jedrili po tom jugu. To su bile tri izvrsne regate. Krenuli smo po 10-12 čvorova, u drugoj je bilo do 14, a u trećoj je dizalo do 18 čvorova.
Mislim da su svi bili zadovoljni... i treneri i jedriličari, jer bilo je uvjeta za svakog... od 5 do 18 čvorova!

Denis Vukas, JK Orsan

S obzirom na zahtjeve koje organizatori moraju ispuniti posljednjih mjeseci za organiziranje regate s ovolikim brojem sudionika, potreban je veći broj volontera koji sudjeluju u realizaciji regate. JK Orsan je zato za neke specifične zadatke poput mjerenja temperature angažirao članove Crvenog križa i kojima se još jednom žele zahvaliti na uloženom trudu.

Finalne rezultate regate možete pronaći na ovom linku, a fotogaleriju možete pronaći na klupskim Facebook stranicama.


Sljedeće aktivnosti JK Orsan vezane su uz početak nove sezone Lige Orsan čiji početak bi trebao biti tijekom studenog.

 

Naslovna foto: Periša Zakarija

 

Back To Top