Jedriličarski klub Split organizirao je ovogodišnje PH za najmlađe jedriličare u Hrvatskoj, za dječake i djevojčice uzrasta do 12 godina. Za titulu najboljih u 2021. natjecalo se njih 78. Skoro svi su bili iz Hrvatske, a jedna jedriličarka je stigla iz Crne Gore.

Program regate je predvidio uobičajenih tri dana jedrenja, a na kraju se istinski jedrilo samo u nedjelju, posljednjeg dana prvenstva.

U petak se krenulo optimistično i po maestralu od dvanaestak čvorova uspješno se odjedrio jedan plov, ali ubrzo stiže nevera koja je potjerala sviju natrag u Lučicu. Srećom na moru je prošlo sve bez problema iako se desila jedna situacija koja je potencijalno mogla izazvati velike probleme. Naime, za vrijeme povratka s mora floti je put presjekao jedan gumenjak koji je u punoj brzini projurio iz smjera Kaštela prema Marjanu na čijim stijenama je na kraju i završio. Što je razlog ispadanju posade s ovog plovila nismo saznali, ali sigurno je da nije koristio "kill cord" na odgovarajući način, nešto što mnogi olako shvaćaju...

Što se tiče sportskih rezultata u tom jedinom plovu, najbrži je bio Toma Smirčić  iz JK Split, dok su ga u stopu pratili Optimisti s dalekog juga. Drugo mjesto je osvojio Mark Vladić iz JK Orsan, dok je na trećem mjestu završila najbrža djevojčica, jedina inozemna natjecateljica ove godine, Vanja Strahinja iz JK Lahor.

Idući dan je već u najavi imao nepovoljan razvoj po pitanju uvjeta za jedrenje. Unatoč tomu RO je odredio rano okupljanje. Desila se jedna odgoda, pa kratko sakrivanje od lagane kiše i nastavka bezvjetrice, da bi se izašlo na more u ranim poslijepodnevnim satima unatoč vrlo lošem izgledu neba oko Kaštelanskog zaljeva.

Kad se flota okupila na moru, prije nego se krenulo s postavljanjem polja ponovno je sneveralo, ali ovog puta vjetar je bio praćen vrlo obilnom kišom. Izbora nije bilo, već se flota povukla s mora što je brže mogla.

Sve nade u spašavanje regate položene su u nedjelju. Srećom je situacija bila mnogo bolje nego prva dva dana, te su uspješno odjedrena još tri plova. Prvi start je bio zakazan za 9 sati i nastavilo se jedriti po buri koja je puhalao do petnaestak čvorova.

Dan je uspješno otvorila jedriličarka iz Crne Gore, Vanja Strahinja. Za nju je to bio vrlo dragocjen bod, a ujedno je to bio i jedini plov u kojem Toma Smirčić nije pobijedio, već je završio na drugom mjestu. Kako su odjedrena četiri plova jedan se rezultat mogao odbaciti, pa je Toma do titule najboljeg stigao s idealna tri kaznena boda!
Vanja je u nastavku dana padala u formi, te u iduća dva plova u cilj ulazi kao 6. i 18. pa kad se sve zbrojilo završava na trećem mjestu u generalnom plasmanu.

Između Tome i Vanje, na drugom mjestu, završava Roko Mlinar iz JK Uskok. Roko je redom u cilj ulazio kao 4., 3. i 2., dok je u četvrtom plovu bio 10. Ova uzlazna putanja (kad se odbaci 10. mjesto) osigurala mu je 9 kaznenih bodova, tako da je samo za jedan bod bio bolji od Vanje.

S jednakom razlikom Vanja je nadmašila četveroplasiranog Zorana Jakića, još jednog jedriličara iz kluba domaćina. Zoran je odbacio 6. mjesto iz prvog plova, a u skor mu je ušlo 4., 3. i 4. mjesto. U svakom slučaju osvaja broncu na zatvorenom dijelu prvenstva s obzirom da je Vanja sudjelovala u otvorenom dijelu.

Najbrža djevojčica u zatvorenom dijelu ove godine je Una Krivić iz JK Uljanik. U generalnom plasmanu bila je 6. a s njom na postolju bile su i dvije opatijke, Alexandra Ivanova (11. ukupno) i Vita Erceg (20. ukupno).

Kompletne rezultate regate možete pronaći na ovom linku.

Naslovna foto: JK Split

 

Back To Top