Početak rujna je označio povratak na međunarodnu regatnu scenu braće Fantela. Nakon duge pauze zbog svima nam znanih razloga i nastupa na Prvenstvu Hrvatske za 49er, napokon su sudjelovali na treninzima i regatama s jednako kvalitetnom konkurencijom.

Prva destinacija na koju su otputovali bio je Aarhus gdje su se bazirali na treninge koji su završnu fazu imali na prigodno organiziranoj regati koja je bila ujedno i trening regata pred nastup na Kieler Woche koji je uslijedio tjedan dana kasnije.

Razlog zašto se trening nije održao u Kielu i zašto se odmah nije tamo otputovalo je odluka lokalnog "stožera" koji je dozvolio održavanje natjecanja, ali ne i dolazak jedriličara prije regate da treniraju za istu. 

Konkurencija na oba eventa gdje je sudjelovala naša posada bila je na najvišoj razini što se Europe tiče. Jedino je izostanak Australaca i Novozelanđana onemogućio da sve bude na najvišoj razini i u svjetskim okvirima. Nažalost južnohemisferci još uvijek nemaju dopuštenje putovanja van svojih država, pa su događanja na Sjevernom moru i Baltiku mogli pratiti samo putem interneta. Čak i u Aarhusu, na trening regati sudjelovalo je 5-6 posada iz top 15 u svijetu!

S obje regate Šime i Mihovil Fantela otišli su kao petoplasirani, a malo detaljnije o boravku na sjeveru starog kontinenta ispričao nam je Šime:

Odradili smo Dansku i Kiel, bilo je super, puno vjetra, stvarno nam nije propao niti jedan dan, a na regatama smo odradili puni program.
Treninzi su bili vrlo dobri, tako da je sve bilo super.
Sad smo se vratili doma i bit ćemo tu 6-7 dana, a nakon toga putujemo za Austriju gdje će se održati Europsko prvestvo. Tamo ćemo otputovati tjedan dana ranije da se upoznamo s regatnim poljem. Naravno, jedri se na jezeru, a ovog puta će to biti Attersee, jezero u blizini Salzburga.
Što se tiče uvjeta mislim da će biti teško i da će sigurno biti dana kad nećemo jedriti. Naime, već sam jednom jedrio tamo, na jednom jezeru do Atterseea. To je bilo 2009. kad smo ja i Igor osvojili prvo Europsko prvenstvo. Te godine od deset predviđenih jedrenja mislim da smo uspjeli odjedriti samo šest. Pa očekujem da će i ove godine biti dosta bonace i čekanja i jedino ako prođe neka ciklona da ćemo imati sreće s vjetrom jer mislim da tamo nema termičkih vjetrova kao na moru.
Što se tiče konkurencije još nisam siguran tko će sve doći, jer neki su već najavili da zbog aktualnih neprilika možda izostanu, ali mislim da će se većina ipak odazvati pozivu organizatora.

Šime Fantela, JK Sv.Krševan

Inače, u Danskoj na treningu jedrilo je malo manje od 30 posada i jedrilo se po svim uvjetima... od laganog, pa do jakog vjetra. Dok su u Kielu jedrile 52 posade, pa je flota bila podijeljena u dvije podjednake grupe. U skladu s tim regatni program je odrađen u dva dijela. Prvo su svi odjedrili sedam kvalifikacijskih jedrenja, da bi potom bili podijeljeni u zlatnu i srebrenu skupinu koje su odjedrile još po šest jedrenja.

Braća Fantela su u kvalifikacijama odjedrila dosta dobro, jedrilo se uglavnom u poslijepodnevnim satima i svaki dan su odrađena po 3 i 4 plova. U kvalifikacijskom dijelu četiri rezultata su bila u top 5, dok su u tri plova uknjižili rezultate između 10. i 16. mjesta i u finale ulaze sa 7. mjesta.

U finalu su odjedrili možda i kvalitetnije nego u kvalifikacijama, jer su u šest jedrenja samo jednom završili ispod desetog mjesta.

Konačna suma im je bila 75 bodova, a brončana posada Rual - Amoros iz Francuske svoju medalju je osvojila sa 70 bodova. Kompletne rezultate možete pronaći na ovom linku.

 

Back To Top