Slobodno se može reći da je prva velika regata napokon odjedrena! Nakon duge pauze bez službeno organiziranih jedriličarskih nadmetanja, došao je posljednji vikend svibnja i termin Komiške regate. Ono što je najvažnije u tom bilo je da se taj termin poklopio s ukidanjem većine preventivnih mjera vezanih uz Covid 19.

Pripreme za regatu su odrađene relativno brzo, a možda su ih malo pogurale i najave Splitskih jedriličara koji su razmatrali opciju da jedno od kola Splitske trening lige odjedre na jednakoj ruti. U svakom slučaju, pozitivne stvari su se počele dešavati dva-tri tjedna ranije i službena objava o organiziranju Komiške regate došla je kao šlag na kraju.

Prijave za regatu odrađene online, jedriličari su se našli na startnoj liniji, a nakon dolaska u Komižu izostalo je zajedničko druženje... to je ujedno i jedan od glavnih uvjeta koji se stavljaju pred organizatore bilo koje vrste događanja ovih dana. Više o tim detaljima popričali smo s predsjednikom JK Labud:

U relativno kratkom vremenu morali smo pokrenuti svoje snage, pa i povući neka veze da bi se regata mogla održati. Prva varijanta o kojoj smo razmišljali bila je da regata traje dva dana, subotu i nedjelju, ali jedriličari s kojima smo kontaktirali nisu bili baš oduševljeni idejom. Tako da smo se onda vratili ideji da bude u standardnom formatu i ustrajali pri tome i još jednom smo organizirali regatu od petka do nedjelje. Uglavnom, morali smo biti ustrajni u nastojanju da dobijemo dozvolu, ali morali smo napraviti kompromis i obećati da odustajemo od domjenka. Uglavnom, regata je na kraju bila pravo prijateljsko i obiteljsko druženje. Najvažnije nam je bilo da dobijemo sve potrebne dozvole od raznih stožera, ali kad je to bilo riješeno sve ostalo je bilo gotovo u nekoliko dana. I stvarno nam je drago da smo sve to upustili i da smo se toliko angažirali jer jedriličari su jedva dočekali da nakon više od dva mjeseca napokon ponovno mogu ići na regatu. I vrijeme nas je dobro poslužilo, bilo je lijepo, jedrilo se fantastično!

Toni Mlikota, JK Labud

Prva etapa, Split - Komiža, startala je u točno 09:00 po laganom burinu. Rutu je u realnom vremenu, najbrže prejedrio Polet Furioso Nikole Deškovića. Velikom TP-u 52 trebalo je 05:35:55, a najbliža mu je bila Fatamorgana Mate Arapova. Zaista malenih 5 minuta su kasnili iza Poleta, dok je do trećeg mjesta dojedrio Gringo 3 iz zadarskog JK Uskok.

Ukupno 36 jedrilica je startalo iz Splita i sve su dojedrile do Komiže, a posljednja je u cilj stigla Stina nakog 9 sati  i 34 sekunde jedrenja.

Foto: JK Labud

Flota je bila podijeljena u šest Open skupina i u ORC. A što se tiče ORC-a, najbrži je bio maleni Elan 31 imena Kana 31 s vlasnikom i kormilarom Ivom Matićem. Taj podvig su uspjeli napraviti i u povratku, tako da su glatko osvojili svoju skupinu:

Za početak moram pohvaliti svoju posadu koja je obavila zadatak bez greške, a to su Mario Škrlj, Mario Zekan, Boris Bakotić, Ante Ćesić. Prvu etapu smo startali na desnoj strani među prvim brodovima i uspjeli smo se izvući prema Čiovu gdje smo dočekali maestral po kojem smo s drifterom do Komiže konstantno jedrilo brže od 7 i po čvorova. A drugu etapu smo malo lošije startali, ali smo se uspjeli izvući i već na oko 4-5 milja od Visa uspjeli smo dignuti spinaker i jedriti s njim do cilja. Moram reći i da smo imali izvrstan mach s posadom Satana 2π/7 s kojima smo paralelno jedrili od punte Šolte, pa sve do Splita. Kad usporedimo vremena jedrenja u obje etape, razlika je bila samo desetak minuta.

Ivo Matić, jedrilica Kana 31

Foto: Posada Kane 31

U obje etape puhalo je slično. Burini na startu i kasnije maestral od 13-14 čvorova. Što se tiče rasporeda u cilju druge etape u realnom vremenu, u vrhu se ponovio isti raspored. Pobjedu odnosi Polet Furioso, Fatamorgana je druga, ali ovaj put sa skoro pola sata razlike. I na trećem mjestu Gringo 3.

S obzirom na takav raspored sucima je bilo vrlo jednostavno i bez računala definirati slavodobitnike regate.... Polet Furioso je dobio titulu najbrže jedrilice, a titulom pobjednika regate su se ovjenčali momci s Kane 31, jer je ORC službeni premjer Komiške regate.

Kompletni rezultati za Open mogu se pronaći na ovom linku, dok je ORC zbroj dostupan na ovom linku.

 

Naslovna foto: JK Labud i posada Kane 31

 

Back To Top