Novogodišnju regatu na Hvaru ne treba posebno predstavljati. Riječ je o jednoj od naših najstarijih i najposječenijih regata za klase Optimist i Laser u međunarodnim okvirima i što posebno treba istaknuti, ovo je jedna od najstarijih postaja ciklusa Europa Cupa.

Okupljena flota je bila sastavljena od 59 optimista i 85 lasera - 25 standarda, 33 radiala i 27 lasera 4.7, a predviđeni program je bio sličan onom od ranijih izdanja regate. I optimisti i laseri su krenuli s jedrenjima 28. i pratila ih je jednaka sreća što se tiče vjetra na njihovim regatnim poljima. Prvog dana optimisti su uspjeli odjedriti tri plova, dok su laseri uspjeli odraditi dva predstartna ciklusa. Drugog i trećeg dana vjetra nije bilo dovoljno ni na jednom od regatnih polja, pa su za klasu Optimist rezultati ostvareni u petak 28. proglašeni konačnima.

Za njih je 30. organizirano i svečano proglašenje najboljih u Arsenalu, dok su laseraši imali svoju odvojenu ceremoniju dan kasnije jer je njihov program predviđao još jedan dan proveden na moru.

31. je bio stvarno vjetrovit ali nije se odradilo više od jednog jedrenja jer je hladnoća na regatnom polju bila prevelika i svi su bili više nego zadovoljni odlukom regatnog odbora kad je flota poslana na kopno.

Foto: Jan Mastrović

Što se tiče klase Optimist tu su apsolutnu dominaciju imale djevojčice, zauzele su cijelo postolje! Najbolja među njima je bila članica JK Uskok Noela Petešić. Ona je osvojila prvi plov, dok je u iduća dva zauzela druge pozicije.

Dalekih 17 bodova iza Noele, na drugom mjestu, regatu završava Petra Marendić iz JK Mornar, a samo bod iza Petre je Carla de Carina iz JD Val.

Iduća dva mjesta su bila rezervirana za dječake i to mlađe od 12 godina. Četvrti ukupno je Omišanin Josip Tafra koji je bio najbolji u drugom plovu, a peti ukupno je Borna Krmpotić iz Uskoka. Njihove vršnjakinje, djevojčice do 12 godina, su bile nešto lošije i najbolja među njima je zauzela 13. mjesto. Riječ je o Nini Marušić iz kluba domaćina, JK Zvir.

Foto: Jan Mastrović

Među najboljim optimistima vrijedi spomenuti i Jeru Bakotića iz JK Split koji je se može pohvaliti pobjedom u posljednjem jedrenju. Unatoč toj pobjedi u konačnici je ostao na 15. mjestu jer je u prva dva plova bio 25. i 31.

Od stranih predstavnika među optimistima bili su predstavnici Ukrajine, Latvije i Slovačke, a najbolja među njima je bila ukrajinka Tiutiunik Daria na 11. mjestu generalnog plasmana, odnosno 6. među djevojčicama. Ukupne rezultate klase Optimist možete pronaći na ovom linku.

Po pitanju lasera ima dosta više materijala za analizu jer su ipak jedrile tri odvojene flote unutar kojih su opet podjele po dobnim skupinama. Najmlađi, koji su do nedavno još jedrili u klasi optimist ili su još prelagani za veće površine jedara, nadmetali su se u klasi Laser 4.7. Čak osam nacija je u ovoj skupini imalo svoje predstavnike i dijelili su se u grupe do 16 i do 18 godina.

Najbolji u floti, a i u skupini do 18 godina, bio je član JK Croatia, Roko Stipanović. Do titule je stigao pobjedama u drugom i trećem plovu, dok je u prvom bio četvrti. Drugo mjesto zauzima Finac Aku Koivistoinen, a on je ujedno i najbolji do 16 godina. U toj skupini naš najbolji predstavnik je labudaš Antun Tomašević, ujedno i 3. u generalnom plasmanu. Odmah iza njega završila je Nika Manestar iz Crikvenice koja je s tom 4. pozicijom osigurala i zlato među djevojkama.

Foto: Jan Mastrović

Trideset troje jedriličara i jedriličarki među Radialima bilo je podijeljeno u kategorije do 17, do 19, do 21 i iznad 21 godine i ponovno se možemo pohvaliti zlatom u apsolutnom plasmanu. To je pošlo za rukom Sandri Lulić. Regatu je otvorila s 4. mjestom, a u iduća dva plova završava druga. Zanimljivo je da je na kraju prvog dana, nakon dva održana jedrenja, imala jednak broj bodova kao i provplasirana labudašica Karmen Perković koja je zahvaljujući pobjedi u drugom plovu bila vodeća u poretku do posljednjeg dana regate. Međutim, Karmen u trećem plovu ulazi u cilj kao 19. i gubi šanse za postolje u generalnom plasmanu. Ali zato osvaja zlato u kategoriji djevojaka do 19 godina u pravom dramskom raspletu, jer je imala jednak broj bodova kao Ivona Ercegovac iz JK Split koja je pobijedila u prvom plovu. Srećom po Karmen pravila rade u njenu korist i njeno "kasnije" prvo mjesto odnosi prevagu.

Drugi u generalnom plasmanu i najbolji do 19 godina je Poljak Lukasz Machowski, a član JK Val iz Šibenika, Roko Copić je treći ukupno, drugi do 19. godina i naš najbolji muški predstavnik u Laser Radialu.

U kategoriji do 17 godina najbolje je jedrio Ukrajinac Maksym Kyslytsyn koji završava na 6. mjestu, a od naših najmlađih radialaca najbolji na Hvaru je Nik Pivalicca iz JK Zagreb na 19. mjestu.

I za kraj je ostala olimpijska disciplina, Laser Standard, u kojoj je nastupilo 25 jedriličara iz 8 zemalja.

Foto: Jan Mastrović

Konačni obračun su također dobili kalkulacijom tri kompletirana plova. Najveći broj sudionika je bio u apsolutnoj kategoriji, odnosno starijih od 21 godine, a jedan od njih je i ovjenčan titulom najboljeg. Riječ je o ukrajinskom jedriličaru Ivanu Zhukalinu. Do titule je došao dobrim prosjekom jedrenja, odnosno zahvaljujući 5., 1. i 3. mjestu. Naš najbolji predstavnik među najstarijima bio je Alec Cvinar iz JK Orsan, ukupno šesti.

Dva boda iza ukrajinca i s dva prva mjesta, ali i s jednim 9. završava naš najbolji predstavnik na Hvaru, Dominik Perković iz JK Labud. On je ujedno i pobjednik među kolegama do 21 godine, a odmah iza njega završava član JK Split Stipe Gašpić koji je u istoj kategoriji kao i Dominik.

Među jedriličarima do 19 godina najbolji je norvežanin Uffe Tomasgaard, 4. u generalnom plasmanu, a od hrvatskih jedriličara u toj skupini najbolji šibenčanin Marko Smolić na 12. mjestu.

Najmlađi u floti i jedini do 17 godina je član JK Opatija, Antonio Lukšić. Briljirao je u prvom plovu i među mnogo iskusnijima od sebe osvaja 2. mjesto. U iduća dva plova završava kao solidni 15. i 12. te na kraju u Opatiju odlazi s visokim 8. mjestom.

Detaljnije rezultate u svim kategorijama klase Laser možete pronaći na ovom linku.

Kao i u svim hrvatskim pričama o jedrenju, odnosno kako to u "mainstream medijima" vole reći "malim" sportovima, daleko od očiju velikog broja onih koji bi htjeli ovakva natjecanja vidjeti i na nacionalnim TV kanalima i svih onih koji bi se mogli zainteresirati i angažirati u jedrenju kad bi znali da ovakve manifestacije uopće postoje, Novogodišnju regatu na Hvaru organizira jedna malena skupina ljudi čiji eksponirani predstavnik od 1980. godine je g. Nikša Ive - Čane:

U ove 42 godine što organiziramo ovu regatu prošli smo bure i oluje. Prošli smo faze od neshvaćanja, pa do shvaćanja, ali i dalje se moramo boriti s mnogim pogrešnim razmišljanjima. Nama u JK Zvir kao organizatorima ove regate je želja da imamo što više natjecatelja, a s druge strane mislimo i da je to u svakom slučaju bolje za sve koji jedre, ali stalno nailazimo na prepreke koje nije lako uvijek prijeći. Sramota je da TV kuće i dnevne novine ovakav događaj uopće ne prate ili minimalno spominju, pogotovo kad se na jednoj ovakvoj regati na moru nalazi više natjecatelja, sudaca i članova organizacije nego na prosječnoj nogometnoj utakmici 1. lige i natjecatelja i publike zajedno. Da ovo što se dešavalo u Hvaru nije neki bezvezan događaj govori i to da su na 42. novogodišnjoj regati jedrili predstavnici 14 zemalja i skoro 150 natjecatelja koji su uz trenere i pratnju ostvarili i respektabilan broj noćenja u gluho doba godine. Lasera nam je ove godine bilo dosta više nego Optimista, ali to je zato jer se ove godine primjenjuje sustav s podjelom na sjever i jug i svaka zona ima svoje kriterijske regate. Ovom prilikom moram reći da takav sustav nama kao organizatorima ne ide baš na ruku jer nam je trošak regate oko 300.000 kuna, a toliki novac nije baš lako pronaći. JK Zvir ima sreće što ga prati grad Hvar od kojeg smo ove godine dobili 200.000 kuna, ako i 50.000 kuna od Turističke zajednice grada Hvara, ali zato im zauzvrat moramo imati mogućnost obećati određenu posjećenost i određenu vrstu reklame u masovnim medijima. Još se želim zahvaliti i g.Jean-Luc Michonu, predsjedniku EurILCA-e koji nam je jedan od najvjernijih prijatelja i koji nam je garant nastavka sudjelovanja u Europa Cupu. Ovom prilikom se još želim zahvaliti Jadroliniji koja nam je izašla u susret s popustom za karte, kako za natjecatelje tako i za vozila, u iznosu od 50%, a inače je riječ o jednoj od značajnik stavki troškovnika za sudjelovanje na ovoj regati.

Nikša Ive, JK Zvir

 


Osim klasične regate oko oznaka gdje se skupljaju bodovi za rang ljestvice, regata u Hvaru ima i jedan zaštitni znak u obliku revijalne regate za klasu Optimist pod imenom Memorijal Zdenka Roića. Inače je pok. Zdenko jedan od začetnika ove regate i od njegove smrti, 1980. godine, Optimisti voze jedan plov njemu u čast.

Foto: Jan Mastrović

Memorijal je specifičan jer je navigacijskog tipa i ruta jedrenja je poznata samo jednoj osobi. Naime, nakon starta zadatak optimista je da prate brod Regatnog odbora koji ima izvješenu zastavu "L - follow me" i koji ispred flote baca oznake.

Ove godine su maleni jedrili po vrlo jakoj buri, a u floti ih je bilo 21. Ruta im je bila takva da su morali ostaviti Galešnik desnim bokom, jedriti prema hotelu Amfora gdje se postavila bova, te natrag istim putem. Pobjedu je odnijela Carla de Carina iz JD Val - Crikvenica.

Osim mogućnosti vrhunskog jedrenja u vrlo atraktivnoj i ozbiljnoj konkurenciji, regata na Hvaru je natjecateljima zanimljiva i zbog bogatog fonda nagrada. Ove godine je u "ponudi" ponovno bio jedan novi trup klase Optimist koji je nabavljen u suradnji s gradom Hvarom, ali nije se dodijelio, jer je kao uvjet postavljeno da je na regati obavezno sudjelovanje bar stotinu Optimista. Ali su zato podijeljeni ostali važniji dijelovi opreme, pa je jarbol dobila Noela Petešić za pobjedu, timun i peraju je dobila drugoplasirana - Petra Marendić, a jedro je otišlo Carli de Carini

Bogate foto-galerije s 42. novogodišnje regate na Hvaru možete pronaći na Facebook stranicama JK Zvir

 

Naslovna foto: Jan Mastrović

 

Back To Top