Izvrsna jedrenja u proljetnom dijelu sezone i vrhunski plasmani jedriličara iz puležanskog JK Uljanik plovidbe nastavila su se i na ovogodišnjem Prvenstvu Hrvatske u ekipnom jedrenju za klasu Optimist.

Jedriličarski klub Marina Kaštela je u svom novom impozantnom jedriličarskom domu ugostio 15 ekipa iz Hrvatske i susjedne nam Crne Gore, a jedrilo se za vikend 16-18. kolovoza.

Unatoč popriličnom broju ekipa odziv klubova nije bio u jednakom broju, već su neki klubovi imali po nekoliko ekipa, a jedna ekipa je bila sastavljena i od jedriličara iz četiri različita kluba.

Najbrojniji su bili članovi JK Uljanik plovidba koji su na natjecanju imali čak tri svoje ekipe! Idući najbroniji klub je bio JK Split s dvije ekipe, a po jedan tim su poslali iz riječkog Galeba, Sv. Nikola iz Zagreba, splitski JK Mornar, još jedan klub iz Pule - JK Vega, zatim JK Briva iz Biograda, zadarski Uskok i JK Spinut iz Splita.

Međunarodni karakter natjecanju dale su ekipe JK Juga i ekipa Brius, a u taj otvoreni dio natjecanja svoj obol je dala i ekipa imena Pilići, a u kojoj su jedrili članovi JK Jugo, Zente, Omiša i Labuda.

Program regate je predvidio jedrenje jednog Round Robina, sustava jedrenja svih ekipa jednih protiv drugih, kao i u dvobojskom jedrenju, a nakon toga najbolji su se susreli u polufinalu i finalu. Zahvaljujući izvrsnim vremenskim uvjetima tih dana program je realiziran sa 100 postotnim učinkom. Konkretno, da bi se odjedrio potpuni Round Robin za 15 ekipa potrebno je završiti čak 105 plovova! U petak je Regatni odbor kompletirao 56 jedrenja, dok su u subotu još i preostalih 49.

Što se tiče nedjelje tada su odjedreno još 19 plovova da bi se dobili ovogodišnji prvaci Hrvatske, a evo što je o regati izjavio predstavnik domaćina:

Sve u svemu imali smo sreće s vjetrom. Odjedren je puni Round Robin, odnosno dva prvenstva - zatvoreno i otvoreno PH, koja su se bodova odvojena. Pobjedu je odnijela jedna od ekipa Uljanik plovdbe čiji trener je Dario Kliba. Ta skupina je bila daleko ispred svih ostalih tako da su potpuno zasluženo odnijeli pobjedu, kako u otvorenom, tako i u zatvorenom dijelu prvenstva. Za nagradu su dobili jedno jedro koje je poklonio One Sails. Svaki dan je puhao maestral od 10-14 čvorova. Izašli bi na more oko podne, uvjeti za regatavanje bi se uspostavili oko 13 sati, a jedrilo bi se do 18-19. Polje je svaki dan bilo postavljeno ispred Slatina na otoku Čiovu i pozicija je bila stvarno dobra jer nije bilo valova, dok je vjetar bio konstantan i stabilan.

Armano Zekan, JK Marina Kaštela

Sustav ekipnog jedrenja je u principu flotna regata jer se na regatnom polju istovremeno nalazi 8 optimista. Za plasman u pojedinom matchu uzimaju se rezultati svih sudionika i prevagu odnosi konačna suma svih članova ekipe.

Ovo je dosta zanimljiv element jer dozvoljava različite kombinacije poretka u cilju, tako da natjecatelji osim jedriličarskih vještina moraju pokazati i određenu dozu kombinatorike.

Uglavnom, u Round Robinu je apsolutnu dominaciju u svim tim elementima pokazala ekipa Uljanik plovidbe 3. Oni su pobijedili u svih 14 matcheva. Najbliži su im bili sugrađani iz Vege. Oni su završili kao drugoplasirani s 12 pobjeda, a s jednom pobjedom manje treće mjesto zauzima miješana ekipa Pilića. S obzirom na karaktere otvorenog i zatvorenog PH u završne stadije natjecanja ušle su još ekipe Uljanika 2 i Mornara koje su imale jednak broj bodova, ali je Uljanik 2 imao bolji ishod u međusobnom matchu.

Konkretan raspored, odnosno međusobne rezultate možete pronaći na ovom linku za zatvoreno PH, dok su na ovom linku rezultati za otvoreni dio regate.

Foto: JK Marina Kaštela

I polufinala i finala su se jedrila na tri pobjede s tim da su prvo odrađeni kompletni setovi za zatvoreni dio regate. U polufinalu su jedni protiv drugih jedrili Vega i Uljanik 2, a konačni rezultat je 3:1 za Vegu. Drugi polufinalni par je bio Uljanik 3 i Mornar, a ovdje je glatka pobjeda Uljanika 3 s 3:0.

U finale su otišli Uljanik 3 i Vega, a konačni rezultat je 3:0 za Uljanik 3 koji tako postaje ekipni prvak Hrvatske za 2019. godinu. S drugim mjestom se moraju zadovoljiti članovi JK Vega, dok je u malom finalu pobjeda također otišla u ruke članova JK Vega.

Nakon ove serije regata odjedren je i završni set otvorenog dijela PH. Ovaj put nije bilo polufinala i finala, već su se jedrile tri flighta sa po dva matcha svatko protiv svakog. Uljanik 3 je u sva tri odjedrena matcha bolji i tako se ovjenčao s dvostrukom krunom!

Pobjednička ekipa je bila u sastavu Buba Pulek, Mija Močinić, Tristan Tol i Edi Jurman.

A kako su bili posloženi ostali sudionici završnice možete pronaći u finalnim rezultatima.

Foto galeriju s regate možete pronaći na web stranicama regate.

Iduća velika regata kojoj je domaćin JK Marina Kaštela je Prvenstvo Hrvatske za neolimpijske klase, a jedrit će se od 13-15. rujna.

 

Naslovna foto: JK Marina Kaštela

 

Back To Top