3. regata Idrom po korentu odjedrena je 27. kolovoza, a na njoj su sudjelovale 32 posade u sve tri kategorije tradicionalnih jedrilica srednje Dalmacije.

Vremenske prognoze kroz cijeli tjedan pred regatu najavljivale su jugo, a to je organizatorima iz Udruge Sv.Andrija moglo predstavljati vrlo ozbiljne probleme. Naime, jugo i akvatorij u kojem se lani jedrilo nije baš najsretnija kombinacija za barke s latinskim jedrima. Zato je donesena odluka da se regata prebaci u Tišnjanski akvatorij sa zapadne strane mosta.

Za razliku od istočne strane, zapadna ne pruža mnogo mogućnosti po pitanju izbora rute. Start i cilj postavljeni su u blizini mosta, a jedina definirana točka bila je bova usidrena pored rta Puntica, ispred Betine, koju je trebalo ostaviti lijevim bokom i vratiti se natrag u cilj.

Start regate bio je postavljen u zoni vrlo laganog vjetra, tako da je još jednom vrlo važan bio moment povlačenja po sidru i na takav način postavljanje u vodeći dio flote.

Kako su se jedrilice odmicale od startne lancane jugo je pomalo jačalo i na pola puta do Puntice jedrilice su razvijale svoje maksimalne brzine. Srećom po mnoge, vjetar je dolazio skoro točno s krme i trebalo je samo malo opreznosti oko toga da se jedro ne prebaci s jedne strane na drugu, a i u ovim uvjetima neke posade su priznale da su bile na rubu kontrole svojih jedrilica, tako da bi bilo vrlo zanimljivo vidjeti kako bi jedrenje izgledalo da je vjetar bio malo više s boka.

Prilazak bovi bio je dosta atraktivan jer rt Puntica nije pružao zavjetrinu toliku da se bez stresa napravi okret, pa su posade trebale pokazati spremnost na brzo i precizno izvršavanje manevara promjene uzda i zaorcavanja u kombinaciji s ne pretjeranim gubljenjem na kutu jedrenja nakon započinjanja jedrenja u orcu.

Pri tom se prvenstveno misli na putanju prilaska bovi, kao prvi uvjet za postavljanje na poziciju koja će biti što bliža bovi u trenutku početka jedrenja u orcu.

O čemu je ovdje riječ vrlo dobro se vidi u video snimci regate:

Sam obilazak i nastavak jedrenja u orcu, vodeća posada, posada Sirotice, odradila je bez greške i praktički bez greške i stresa uspješno privela regatu kraju.

Oni su orcu odjedrili tako što su nakon okreta bove odjedrili sve do Plitke vale i tek potom rade viru, dok su im posade iz pratnje izabrali raniji prelazak prema kopnu i pokušaj jedrenja nešto kraćom rutom.

Uglavnom je redoslijed s okreta ostao aktualan i u cilju, a tko je uspio zauzeti koju poziciju možete pronaći u rezultatima koji se nalaze na ovom linku.

 

Back To Top