Devetnaesta po redu najmasovnija Kvarnerska manifestacija pod jedrima je uspješno završena, organizirana je od 6. do 10. lipnja, a ostat će zapamćena po velikoj neveri, ugodnom maestralu i novom rekordu rute.

Kao i svake godine početak Fiumanka obilježila je medijska regata na kojoj je sudjelovalo deset posada najvećih medijskih kuća u Hrvatskoj i susjednim zemljama. Tradicionalno jedre na JOD 35 floti čiji je vlasnik do prošle zime bio ACI.

Ove godine su uspješno odjedrili 3 plova. Vjetar je bio takav da se jedrilo duž velikog lukobrana.  Ne treba posebno naglašavati značaj jedrenja na monotipu, pogotovo kad su u pitanju posade koje su izjednačenih kvaliteta. S obzirom na tradiciju organiziranja ovog uvoda u glavni događaj može se reći i da su posade vrlo dobro realizirale zamisli svojih kormilara, a kao nagradu za organiziranje njihovog nadmetanja organizatori su dobili izniman medijski prostor kako u eteru TV emisija, tako u svim ostalim oblicima komunikacije koju ove medijske kuće njeguju.

Da bi se sve to podiglo na još jednu, višu razinu, organizirana su javljanja u živo s mora. Vrlo zanimljivo i atraktivno, na tragu VOR-a, u principu nešto što je s obzirom na moderne komunikacijske kanale moguće napraviti na svakoj regati.

Spomenuta nevera je zahvatila baš ove posade. S obzirom da se vidjelo da nevrijeme dolazi RO je zabranio upotrebu spinakera, tako da se nastavilo regatavati s nešto sporijim performansama niz vjetar, ali zato kad je nevrijeme stiglo jedrilice su je mnogo spremnije dočekale. Vrlo jaka kiša s tučom i pratećim jakim vjetrom će sigurno ostati svima u duljem sjećanju.

Na kraju, nakon tri bodovana plova, najbrži ovogodišnji novinari su bili iz La Voce del Popolo, a kako su se plasirali ostali možete provjeriti na ovom linku.

Glavni događaj, Velika Fiumanka, ove godine je po startnoj listi okupio oko 170 jedrilica, što pravih regatnih bolida, što obiteljskih krstaša, pa do tradicijskih barki. Sukladno njihovim mogućnostima organizator je predvidio tri različite rute. Sportska je vodila do Omišlja na Krku, obiteljska do Kostrene, a tradicijska do Porto Baroša. Naravno, sve su imale zajednički cilj u dnu Riječke luke:

Rute: www.fiumanka.com

Zanimljivo je da se polje i start Velike Fiumanke radi na način ako na nekim drugim velikim regatama, a to je da su pozicije oznaka uvijek iste, zadane geografskim koordinatama i start je točno u podne nije važno da li je bonaca ili puše.

Ove godine su jedriličari imale sreće s vjetrom pa ih je na skoro cijeloj ruti pratilo desetak čvorova maestrala. Ove uvjete je najbolje iskoristila slovenska jedrilica Maxy Jena by ACI koju je "doveo" ACI, a kormilar je bio Ivan Kljaković Gašpić. Oni su postavili novi rekord rute i slijedeći izazivači će morati zadatak da rutu prejedre za manje od 01:36:17.

Jedanaest minuta iza njih stiže drugi slovenski maxi, Adriatic Europa s Dušanom Puhom, a čast domaćina brani trećeplasirani Molo Longo Tutta Trieste s Rajkom Kujundžićem koji su iza Adriatic Europe kasnili malo više od minut i pol.

Na četvrtom mjestu su završili ponovno slovenci. Samo Žvan je stigao sa svojom novom akvizicijom TP52 - Generali, nakon što je prošli Generali otišao u Split i sad nastupa pod imenom Labudovi tići.

I na petom mjestu u ukupnom poretku je bila prva jedrilica "normalnih" dimenzija, Fly 4 Ferda Matulje.

Kako su ostali sudionici završili regatu možete provjeriti na ovom linku, a fotografije iz Rijeke i jednog od kokpita možete pronaći ovdje. Autor je g.Leonard Kvarantan iz Zadra.

Kao i uvijek na masovnim regatama jedriličari mogu saznati pravo značenje pojma "privremeni rezultati". Naime, nakon završetka jedrenja na Oglasnoj ploči se obično objave privremeni rezultati na koje se natjecatelji mogu žaliti zbog raznih razloga. Na regatama poput Fiumanke je to posebno važno, jer se zbog velikog broja jedrilica koje se u kratkom vremenu mogu nalaziti na ciljnoj crti, nepravilno izvješenih startnih brojeva, nepostojanja brojeva na jedrima itd, RO ne mora točno upisati sve finiše. Tada jedriličari imaju priliku provjeriti točnost upisanog i u slučaju nepravilnosti izvjestiti RO na uočene pogreške, a prije nego se objave i službeni rezultati.

 

Naslovna foto: Leonard Kvarantan

 

Back To Top