U subotu 20. lipnja odjedrila se 15. Grobnička regata s fenomalenim odazivom među Kvarnerskim jedriličarima. Naime, na startu su bile čak 42 jedrilice!

Ruta regate je bila standardna. Start je bio ispred Čišnjeva, pa se jedrilo ispod velikog luka Krčkog mosta. Zatim prema Kraljevici gdje se obilazila zelena bova. Nakon toga flota je išla prema metereološkoj bovi ispred Kurinja, pa oko dvije bove ispred Omišlja i onda natrag prema Čišnjevu, ali ovog puta ispod manjeg luka mosta... ukupna duljina rute je oko 10NM.

Puhao je burin i bilo ga je na mahove, tako da su svi došli do cilja. Jedino što je Regatni odbor morao nakon signala starta signalizirati pojedinačni opoziv, ali dvije jedrilice se ipak nisu vratile i ponovile start.

Novost koju su ove godine Grobničani uveli na svojoj regati je grupa JOD35 s obzirom da je flota ovih jedrilica stvarno aktivna u ovom akvatoriju i pohode skoro svaku regatu koja se organizira na Kvarneru. U principu to je ujedno i najzanimljivija grupa, jer su sve jedrilice jednake. Na Grobničkoj regati ih je bilo čak sedam, a najbrži među njima bio je Trogir koji je inače bio i četvrti u generalnom plasmanu.

Što se tiče jedrilice koja je bila najbrža i odnijela "line of honor", to je ponovno bio Molo Longo, praktički bez konkurencije.

Foto: Alan Crnković

Najbliže mu je došao najnoviji Damaco, prvi Swan 45 pod Hrvatskom zastavom. Definitivno rasna jurilica koju ćemo, nadam se, viđati i na regatama južnije od Kvarnera.

A između Damaca i Trogirao ugurao se maleni T8 iz šeste grupe.

Uz grupu JOD-ova, još je bilo zanimljivo i u grupama 4 i 6. Četvrta grupa je bila najbrojnija s osam jedrilica i tu je najbrži bio Justin ten Oštro koji je u generalnom plasmanu zauzeo vrlo visoko šesto mjesto.

Raspored ulazaka ulazaka u cilj možete pronaći na ovom linku, dok su rezultati po grupama dostupni ovdje, a bogatu fotogaleriju Alena Crnkovića možete pronaći na ovom linku. Iduća regata iz ovog ciklusa je Kraljevička.

 

Naslovna foto: Alan Crnković

 

Back To Top