Regata Dana državnosti, službena regata u kalendaru HJS-a koju je JK Orsan organizirao u nedjelju 13. lipnja bila je i posljednja regata u 8. ciklusu Lige Orsan, ciklusa od 14 regata namijenjenim za trening i edukativne svrhe dubrovačkim jedriličarima.

Izvorni plan regate promijenjen je u dvije točke koje su bile povezane kako s vjetrom, tako i s najvažnijom sporednom stvari na svijetu, odnosno s nastupom Hrvatske nogometne reprezentacije na Europskom prvenstvu. Naime, izvorno je bilo predviđeno da se starta u 14 sati i da ruta vodi jedrilice od kluba do starog grada. Međutim, početak utakmice u 15 sati bio je razlogom pomaka starta na jutarnji termin u 10, a slabašna vremenska prognoza skratila je rutu i uskratila šetačima po zidinama pogled na jedra pod njih.

Duljina ove rute bila je 8NM, a odlučilo ju je prejedriti 11 posada. Od samog starta do cilja regatu je pratio lagani jugozapadnjak koji je oscilirao u snazi ovisno o poziciji na regatnom polju. To je ipak bilo dovoljno da skoro svi završe u zadanom vremenu.

Prvi kroz cilj nakon 1h i 58 min prolazi Dubrovnik, 34 sekunde iza stiže Arhimed, a još tri minute kasnije Južni vjetar kao trećeplasiran. Samo jedna jedrilica nije završila regatu, a posljednji koji je stigao u cilj bio je najmanji u floti, Foton - H22 koji s novim vlasnikom doživljava drugu mladost nakon višegodišnjeg boravka na suhom u ne baš idealnim uvjetima. Točna vremena ulazaka u cilj možete pronaći na ovom linku.

Naravno, pobjednik regate proglasio se po ORC-u i to je bio Melges 24 - Lero kormilara Iva Kvestića.

Lero je za 2 korigirane minute pobijedio Arhimeda i za 4 minute Dubrovnika. 

Foto: Roza Zakarija

Razlike nakon korekcije između ostalih jedrilica također su bile dosta velike, a najmanja "delta" bila je između Dubrovnika i Rossa. Rosso je po ORC VPP-u kasnio točno 20 sekundi, dok je u realnom svijetu ta razlika bila dokumentirana kao 11 minuta i 10 sekundi razlike.

Koja su točno vremena u pitanju možete pronaći u rezultatima dostupnima na ovom linku.


Nakon što su i posljednji prošli kroz cilj organizirano je proglašenje pobjednika same regate, kao i proglašenje najboljih u 8. sezoni Lige Orsan.

Za razliku od lanjske sezone kad zbog raznih razloga maleni Lero nije mogao sudjelovati na svim kolima, ove godine propustio je samo dva susreta. Kako su na ovoliki broj rezultata dozvoljena tri odbacivanja ti izostanci i nisu bili toliki problem, jer uz dva DNC Leru je odbačeno i jedno drugo mjesto, a u konačnom skoru ostalo mu je sedam prvih mjesta i četiri druga!

Naravno, priča se o rezultatima po ORC-u koje možete pronaći na ovom linku, jer ipak je riječ o jednoj od najmanjih jedrilica koje jedre ligu. Međutim i u poretku koji se složi po Openu, odnosno stvarnim ulascima u cilj, Lero također neloše kotira. Ukupno je zauzeo peto mjesto.

Na vrhu ovog poretka nalaze se Arhimed, Rosso, Južni vjetar i Limonca, dok su iza Lera završili Kana, Analea, Lenoba, Grimi itd... Finalni raspored po Openu možete pronaći na ovom linku

Zanimljivo je da je prvoplasirani Arhimed za samo jedan bod ponovio rezultat Lera. Arhimed je na kraju završio s jednakim brojem pobjeda po kolima, jedino je imao jedno drugo mjesto manje u finalnom skoru, odnosno računalo mu se i jedno treće. Što se tiče ORC-a, tu je bio malo lošiji, ali i dalje trofejan, jer ga je njegova posada odvozila do trećeg mjesta.

S druge strane, Rosso je bio jednako uspješan i po premjeru i u realnom vremenu. Na obje ljestvice završava na drugom mjestu sa skoro jednakim brojem bodova na obje. Razlika je jedino bila u dva boda, a "brži" je bio po ORC-u.

Na trećem mjestu po Openu završava Južni vjetar, ali još uvijek nije obavljeno podvodno snimanje njegovog trupa, tako da je i dalje bez ORC svjedodžbe i bez plasmana na glavnoj ljestvici Lige Orsan.

Foto: Roza Zakarija

Analiza ostalih finalnih rezultata nije pretjerano teška, jer od dvadeset jedrilica čiji rezultati su uneseni na obje ljestvice desetak ih je redovito sudjelovalo, dok su ostale bile povremeni sudionici. A evo i kratke izjave kormilara pobjedničkog broda, Ive Kvestića, koji je inače ovo posljednje kolo pobijedio kao solo jedriličar:

Pa dobro, nije baš da je bilo toliko nadmoćno, ali ipak nismo dopustili nikakvo iznenađenje. Lani smo imali jednu pauzu na sredini, ali ove godine smo odlučili stisnuti od samog početka.
U posadi imamo nove snage, pazili smo na svaki potez, a i nove spoznaje iz CRO Melges Cupa su ubrzale brod. Tamo smo naučili neke nove trikove s kolegama koji jedre na potpuno jednakim jedrilicama i sve skupa je drugačije kad se jedri u monotip skupini. Sigurno smo bar 10% ubrzali kad se uzme u obzir sve novo što smo naučili vezano uz trim, taktiku i manovre na brodu.
Ove sezone nabavio sam i tenzometar, jer ovaj brod ne oprašta pogrešno natriman jarbol u različitim uvjetima, a to smo na vlastitom primjeru uočili na regatama klase u Biogradu i Ičićima.
A po pitanju kompletne lige u ovoj sezoni mogu reći da je primjetno zanimljivija, jer su neke jedrilice značajno ubrzale i poboljšale svoje jedrenje. Tu se svakako može primijetiti napredak Limonce, pogotovo u jedrenju niz vjetar. Također je i Arhimed bo standardno dobar, a posada mu čak najavljuje i novi brod. A odnedavno ni Lero više nije najmanji brod u floti. Sad je to maleni Foton od Periše Zakarije.
I za kraj bi rekao da stvarno podržavam što se liga jedri po ORC-u, jer ORC ne prašta greške. Mislim, ako imaš brz brod on će ti oprostiti ako si se negdje zeznuo i sustići ćeš ostale, ali ako nisi dobro jedrio cijelu regatu u ORC-u sigurno nećeš postići dobar rezultat!

Ivo Kvestić, Melges 24 - Lero

I za kraj, na ovom linku možete pronaći foto galeriju snimljenu na regati Dana državnosti, a čija autorica je još jednom bila gđa. Roza Zakarija.

Naslovna foto: Roza Zakarija

 

Back To Top