YC Malinska organizirao je 22. Kup Dubašnice, regatu čiji pokrovitelji su općine Malinska i Njivice s otoka Krka. Na startu se okupilo 27 jedrilica, a regatu je definitivno obilježilo jugo koje je puhalo kao i na ostatku Jadrana tog vikenda.

Kao i većina vikend regata, i Kup Dubašnice je podijeljen u dva dijela. Po Oglasu regate u subotu se odjedrio dio regate koji je uključivao navigaciju do Njivica, dok se u nedjelju jedrilo samo ispred Malinske.

Kurs od Malinske do Njivica nije baš jednostavan u smislu da se ne jedri od starta, pa do točke B i nakon okreta natrag. Prvenstveni razlog je mala udaljenost između ove dvije susjedne općine, pa da bi flota provela malo više vremena na moru potrebno je uključiti i poneku bovu u cijelu priču:

Ovaj slalom se jedrio po jugu koje su jedrilice, s obzirom na definirani kurs, iskoristile u bok. Puhalo je konstantno oko 20 čvorova s tim da su udari znali prelaziti i 25 čvorova. Stvarno ozbiljan vjetar koji je ubrzo i uzeo danak. Jedrilica Plav je ostala bez kormila, dok je Furlanka ostala bez jarbola.

Start je bio niz vjetar, u stvari više u bok jer je puhalo jugo i svi smo bili vrlo brzi na startu. Mi smo s tom našom malom jedrilicom od šest i pol metara poprilično dobro startali, ali je onda kormilo počelo popuštati. Ubrzo je izletjelo iz ležišta, pa smo ga vratili i nastavili jedriti. Čak smo uspjeli i obići prvu bovu kod Porta i na povratku je onda puknuo list, pa smo se morali povući iz regate.
Ostali su tada nastavili juriti dalje prema Njivicama...
Obično se te naše Kvarnerske regate svode na nadmudrivanje po bonaci brzinama 2 cm/h, a eto se onda nekad desi da bude ili buretina ili vrlo jako jugo.
A većina ostalih je uspješno završila. Bio je još i pad jarbola na jednoj starijoj jedrilici, ali srećom je jarbol spašen, nije potonuo, pa bi ga ubrzo trebali popraviti.
Drugi dan je ponovno bilo puno vjetra. Mi smo na naše kormilo stavili nekakvu "longetu", improvizirali smo maksimalno, jer smo i inače znali da ćemo raditi novo kormilo, pa se nismo posebno trudili. I onda smo ponovno izašli na jako jugo. Start je ovog puta bio u orcu s bovom postavljenom dosta bliže startu, a koju smo uspjeli obići i jedrili smo dok nam nije puknuo okov kormila na trupu, pa smo se morali povući.

Boris Majcen, jedrilica Plav

 

S obzirom na već spomenutu problematiku malog regatnog polja, organizatori Kupa Dubašnice moraju i za drugi regatni dan pripremiti zanimljive kurseve da bi se moglo jedriti dovoljno dugo.

Ovisno o uobičajenim vjetrovima razvijene su tri varijante:

 

 

Ove godine, kako je puhalo jugo, izabrana je varijanta pod brojem dva.

Nakon što se posada jedrilice Plav morala povući iz regate preostalo im je pridružiti se publici na kopnu koja je imala priliku vidjeti nekoliko atraktivnih štraorcavanja dok je još uvijek jako puhalo. Po tom jačem vjetru su sve veće jedrilice dosta brzo stigle do cilja, ali zato su manji dočekali da jugo oslabi, pa su čak bili i u periodima bonace.

Treba spomenuti da su se organizatori potrudili i po pitanju hrane, koja je ovog puta zbog epidemioloških mjera bila organizirana u jednom od Malinskih restorana u koji su posade dolazile "na smjene" da se ne bi ostvarilo previše fizičkih kontakata...


A što se tiče rezultata, njih se može pronaći na ovom linku. S obzirom na uvjete i popis konkurencije, može se vidjeti da su standardne jurilice bile u vrhu s tim da nije bilo izrazite dominacije jedne od njih. U prvom plovu apsolutnu pobjedu odnosi Swan 45 - Damaco, dok je u drugom plovu najbrži bio X-Treme 37 - DSK.

A kao jedan od kurioziteta može se spomenuti da je nedjeljni plov završilo samo deset jedrilica!

 

Naslovna foto: Ana Sandrić

 

Back To Top