Na svom dugom popisu regata koje organizira tijekom godine, Jedriličarski klub Biograd ima i regatu zaljubljenih, odnosno regatu koja se jedri u čast Sv.Valentina, a ono što je čini posebnom je i to da se ona jedri uvijek 14. veljače, nije važno da li je u pitanju vikend ili radni dan.

Ove godine Dan Zaljubljenih bio je u utorak, pa je to bio jedan otežavajući element koji se najviše očitovao u broju sudionika. Osim termina na početku radnog tjedna svoj danak je vjerojatno uzela i nepovoljna vremenska prognoza. Uglavnom, na startu se okupilo šest posada. Možda bi netko pomislio da su to bili samo lokalni momci i djevojke iz Biograda, ali i ovog puta regata je imala međunarodni karakter, pa su tako neki od sudionika samo zbog nje stigli iz Njemačke i iz Nizozemske!

Start je trebao biti signaliziran u 11 sati, međutim odgođen je zbog jake kiše, pa se s jedrenjem krenulo oko 13 sati.

Ruta na kojoj se jedrilo bila je od Biograda, pa (kako u Oglasu regate stoji) po Ljubavnom kanalu oko otoka ljubavi, otoka suza, otoka Vrtiguze i otoka srca, te natrag u Biograd.

Naravno, članovi JK Biograd nastoje svoje regate po mnogočemu učiniti drugačijima pa je i ova regata bila prepuna različitih događanja koja su bila organizirana nakon jedrenja. Više o svemu ispričao je njen organizator g.Gordan Borčilo:

Nismo imali mnogo brodova, ali program regate nam je bio vrlo bogat, kao poput onog na Gurman regati.
Ujutro, pred usplovljavanje, stigla su nam djeca iz Biogradske srednje škole, njih pedesetak iz različitih usmjerenja vezanih za zanimanja povezana s morem sa svojim nastavnicima, a sudjelovali su s jedriličarima u formiranju srca za prigodnu "milenijsku" fotografiju.
Plan je bio da nakon slikavanja krenemo s jedrenjem, ali smo morali odgoditi start zbog lošeg vremena. Ipak, kad je stala kiša lijepo smo zajedrili po kanalu.
Drago mi je što smo i ove godine svim sudionicima poklonili Licitarska srca, poklanjali smo i umjetničke slike s motivima Jadrana, a s poklonima nam se pridružio i OPG Matulić sa svojim autentičnim gastronomskim i kozmetičkim proizvodima.
Na večeri su nam se pridružili i članovi KUD Sv.Ivan Medviđa iz Biograda. Njih 14 su nam došli i obućeni u narodne nošnje zapjevali su nam narodne pjesme iz Biogradskog zaleđa.
Po završetku kulturno umjetničkog dijela programa servirana je večera, a volio bi istaknuti da su na meniju bila različita jela spremljena s palentom.
Tako da regata nije bila samo regata već s mnoštvom popratnih stvari i ljudi su bili iskreno oduševljeni.
Inače smo očekivali desetak posada, ali zbog termina na radni dan odziv nije bio velik, a i prognoza je bila stvarno loša. Ali i uz tako mali broj brodova imali smo sudionike iz Njemačke, Nizozemske, iz Zagreba, s Bola. Tako da je regata po svim segmentima različite i posebna.
Rutu regate nastojali smo formirati u obliku srca. Krenulo se iz Biograda prema Kočerki, pa na Vrbnić, pa oko Katarine i Planca i opet na Vrbnić gdje smo morali skratiti.

Gordan Borčilo, JK Biograd

Foto: Duje - ASC Yacht Charter

Svaka čast Biograjci, a iduća regata koja bi čitateljima mogla biti zanimljiva je nadaleko poznata Karnevalska regata koja je bila nadaleko poznata po svojoj zabavi pod maskama. Ove godine termin joj je 25 - 27. veljače, znači za dva tjedna očekujemo vas u Biogradu!

Naslovna foto: Edo Opanović

 

Back To Top