Dan nakon Grobničke regate, u nedjelju 20. lipnja, jedriličari koji su noć proveli u Črišnjevu trebali su se samo prebaciti iza druge strane Krčkog mosta i sudjelovati na Omišaljskoj regati krstaša.

Ali u nedjelju ujutro je na startu u dnu Omišaljskog zaljeva bilo (samo) 25 jedrilica. Vjerojatno je dobra zabava u subotu nakon regate presudila za to, a možda su se neki pokolebali zbog prognoze koja je najavljivala vrlo lagane vjetrove, pa čak i prevladavajuću bonacu. Ali na kraju je vjetra bilo dovoljno da se uspješno odjedre dva plova na jednoj i pol ruti. Drugim riječima, prvi plov je odjedren sa svim zamišljenim etapama, dok je drugi skraćen na pola.

Samo polje bilo je vrlo jednostavno. Start u dnu Omišaljksog zaljeva, pa potom jedrenje (u ovom slučaju u orcu) do zelene bove s lijeve strane izlaza iz uvale. Zatim natrag do bove u dnu vale, te još jedan ovakav krug.

Na početku je vjetrića bilo dovoljno da se flota relativno brzo udalji od starta, pogotovo se pri tome misli na uvijek najbrže Follow Us i Damaco, ali cijela dva kruga uspješno je odjedrilo samo 15 posada. Preostalih deset nije uspjelo stići do cilja unutar ograničenja od tri sata jedrenja.

Follow Us je ovaj plov završio nakon 01:42:15, a drugoplasirani Damaco kasni za njim dvije minute i jednu sekundu. Neposredno za njima u cilj stiže i Jonathan III, te Canarino Furioso II, Enigma itd. Kompletan raspored ulazaka u cilj dostupan je ovdje.

Start drugog plova bio je u pitanju neko vrijeme, ali na isteku ograničenog vremena jedrenja prvog plova, na ulazu se počeo javljati vjetar koji je inače i karakterističan za tu mikro lokaciju. Organizacijski odbor je vrlo optimistično gledao na tu pojavu, te se s nadom da će se vjetrić proširiti cijelom uvalom krenulo s predstartnom procedurom.

Startalo se u 14:50 i odmah je odlučeno da se jedri samo jedan krug... start, zelena bova, cilj.

Ponovno se ista grupica odvaja na startu, a Follow Us i Damaco imaju match race skoro pa tri četvrtine plova. Na kraju je ultra laki Follow Us uspio stići za oko tri minute prije od Damaca do cilja, ali sigurno se može reći i da posada Damaca ipak može biti zadovoljna ovim rezultatom ako se uzme u obzir ogromna razlika u masi ove dvije jedrilice, a koja bi trebala ići u korist ultra lake jurilice iz Opatije.

Ovaj plov uspješno su odjedrile sve jedrilice koje su startale. Riječ o njih 20, dok je preostalih pet odlučilo vrijeme provesti na kupanju. Među njima je bila i posada jedrilice Jonathan II koji su bili treći u prethodnom jedrenju, a ovog puta njihovo mjesto na postolju zauzima Bella Nostra. Raspored ostalih možete pronaći na ovom linku.


Nakon zbrajanja rezultata iz ova dva plova pobjedu u Omišlju očekivano odnosi Follow Us, drugo mjesto Damaco, dok je na trećem Reful III. Kompletne rezultate u generalnom poretku možete pronaći na ovom linku, dok su ovdje rezultati po grupama, a ovdje su rezultati po Kvarner Yardsticku.

Što se tiče organizacije ove lijepe regate, nje se uhvatio YC Croatia uz pomoć lokalne turističke zajednice. Razlog tome je što je lokalni JK Pesja prestao s radom, jednako kao i JK Flumen uz pomoć kojeg je pok. Davor Kivela do 2013. godine bio nositelj i organizator ovog eventa.

Nadajmo se da će se i iduće godine jedriličari iz Ičića prihvatiti organizacije i da će odaziv jedriličara biti mnogo veći. Možda čak treba zaželjeti i koji čvor vjetra više, a ne samo ovisiti o lokalnoj termici i sretnom izboru lijeve ili desne strane Omišaljskog zaljeva.

 

Back To Top