Članovi Jedriličarskog kluba Delfin iz Pule 16. put za redom su organizirali prisjećanje na svog sugrađanina i jedriličara, kapetana Marka Marinovića u vidu navigacijske regate organizirane u nedjelju 11. listopada. Originalni termin je inače prva nedjelja u listopadu, ali zbog vrlo jakog i olujnog juga u nedjelju 4., odlučili su je odgoditi za tjedan dana.

Za razliku od jedriličara koji su se okupili dan ranije u Rijeci na Nautičkoj regati, 27 posada na ovom Memorijalu imalo je mnogo više sreće s vremenom. Osim što je bilo i sunčanih razdoblja, ono što je važnije, vjetra je bila baš koliko treba.

Detaljnije o svemu ispričao je član Organizacijskog odbora, g.Sergio Žgomba:

Jedrilo se od Pomerskog zaljeva, zaljeva između Pomera i Medulina. Tamo je bio start, a od njega se jedrilo do otoka Finera, pa prema Pliči Albanež. Nakon njenog okreta slijedio je povratak prema Fineri i natrag u Pomerski zaljev. To je ukupno 14NM, a puhalo je od 3 do 8 čvorova zapadnjaka i sjeverozapadnjaka.
Regata je startala ujutro u 11 sati, a ograničenje je bilo postavljeno na 17 sati. Pobjednička posada jedrilice Cuba Libre II do cilja je stigla za oko 2 sata i 10 minuta, a zadnji su u cilj stigli u 15:55. Tako da su svi na vrijeme dojedrili do cilja.

Sergio Žgomba, JK Delfin

Kapetan Marinović je po riječima njegovih bivših kolega jedriličara jednom riječju bio "ljudina"! Osim što je bio pomorac, svoju profesionalnu karijeru je dijelom imao i u funkciji direktora ACI marine Pomer. Zbog te povezanosti ova marina redovito izlazi u susret jedriličarima na ovoj regati ustupanjem svojih vezova za njihove potrebe. Tako da svi sudionici mogu računati na siguran vez, a to je pogotovo ovog vikenda bilo važno, jer zbog bure koja je već od jutra harala sa sjeverne strane Istre dio jedriličara je nakon prolaska kroz cilj odmah nastavio prema svojim matičnim lukama, a oni kojima je to bio veći zalogaj ostavili su svoje jedrilice na sigurnom vezu dok vrijeme ne dozvoli ugodniji transfer.

Po riječima organizatora, takve vremenske prilike su vjerojatno i razlog zašto nije bio veći odaziv na regati, pogotovo od onih s udaljenijih lokacija.

Što se tiče generalnih plasmana, uz Cuba Libre II, najviše razloga za sreću imali su posade na Canarino Furioso II i Viva II, dok je četveroplasirani Fly 5 slavio u svojoj grupi. A na petom mjestu regatu je završio Jonathan III kojem je za kormilom bio sin kapetana Marinovića, Nikola.


JK Delfin je s ovom regatom završio ovogodišnju sezonu službenih jedriličarskih okupljanja. Do kraja godine još mu je u planu jedna klupska "trening fažolka" i po svoj prilici dvije ili tri "čakule".

Tih "čakule" tijekom godine bude 5 do 6, a riječ je o predavanjima poznatih jedriličara o njihovim doživljajima ili o bilo kojim drugim temama koje su vezane uz more i jedrenje. Idući gost predavač bit će Vedran Kabalin, a tema će biti njegov nastup na Mini TransAT-u 2017. godine.

 

Naslovna foto: JK Delfin

 

Back To Top