U nedjelju 11. travnja u 10:05 startalo je 10. kolo Orsan lige. 16.7NM dugu rutu uspješno je prejedrilo 11 jedrilica, dok se jedna vratila sa spuštenim jedrima.

Ovog puta ruta je bila nešto dulja nego što je bila na prethodnim kolima. Uglavnom se jedrilo oko deset milja, a sad i na više od 50% duljoj ruti. Kako je točno izgledala ruta možete vidjeti na priloženoj karti:

Više informacija iz prve ruke ponovno od našeg redovitog sugovornika iz Orsana, g.Maroja Kurajice:

Na startu je puhalo umjereno s jugoistoka i osjećalo se da postupno jača. Okvirno ga je bilo oko 15 čvorova, a kad smo izašli van Kalamote bilo je i dosta vala. Po slobodnoj procjeni oko metar i pol do dva, a vjetar je na Lopudu dizao i do 22 čvora.
Kako je u ovom smjeru vjetar dizao, tako je slabio kad smo se vraćali. Ali i dalje je bilo solidnih refula pa se vozilo dosta brzo. Uglavnom, prosjek vjetra bio je poviše 14-15 čvorova.
Što se tiče jedrenja, krmu je brza četvorka (Arhimed, Limonca, Južni vjetar i Rosso) odvozila u svom ritmu na vrhu flote. Malo su pogriješili dolje na layline-u, za Rudu, pa su malo ranije spuštali genakere i prebacivali se na flokove... spašavali se... Vjetar je bio malo više uz sami Lopud, pa se taj dio na kraju kad su mislili da će im vjetar biti u krmu ispao mezzo, pa su promašili layline. Jedino je Lero taj dio odradio dobro.
Oni su zajedno jedrili i natrag u orcu. Sve do Dakse nije se znalo tko će koga prijeći. I u finišu, može se vidjeti na rezultatima, svi su u cilj ušli unutar 2-3 minute.
Pobjedu je odnio Rosso, a Lero je ostao 5 sekundi iza njega. Šteta zbog Lera, jer ga premjer penalizira malo više po jačem vjetru, ali on je odlično odvozio. Očekivali smo da će ga veće jedrilice prijeći u orcu, ali stvarno je i nju vrlo dobro odvozio, a u zadnjem dijelu vjetrar je malo pao i ovi veći su ga na račun veličine uspjeli proći.
Mi na Analei smo se isto dobro držali do Rude, pa i na dijelu orce na povratku. I mi smo bili u problemu kad je vjetar počeo padati jer su nam vodeći sve više i više bježali. U cilju smo kasnili 4 minute, a po nekim brzim kalkulacijama, da se jedrilo samo do Rude, vro vjerojatno bi mi bili prvi... šteta, ovi ostali su brži od nas u orcu. Svejedno, mi smo vrlo zadovoljni svojim jedrenjem.

Maroje Kurajica, JK Orsan

Spomenuti bliski finiš u realnom vremenu bio je u točno 2 minute i 53 sekunde za najbržih pet jedrilica. Justin tenovi su izdominirali flotom, tako da su na prva dva mjesta završili Rosso i Limonca. Da i u malima stvarno ima špirita praktično su dokazali Swing 28 - Arhimed na trećem mjestu i  Melges 24 - Lero na četvrtom mjestu. A iza njih završava Over 33 - Južni vjetar i ostali, uglavnom veći od njih.

Međutim, Liga Orsan boduje se po ORC-u i to je premjer po kojem se objavljuju službeni rezultati, a tu se liste poklapaju samo na prvom i šestom mjestu. Rosso je odvozio taman onoliko brzo koliko je trebalo u odnosu na drugoplasiranog Lera kojem je pobjegao za 5 korigiranih sekundi. Vrlo dobro jedrenje na treće mjesto svrstava Analeu, ali s poprilično velikih 4 minute i 29 sekundi razlike u odnosu na Rossa.

Lero i Analea su gurnuli u drugi plan brzo jedrenje Limonce i Arhimeda, ali zato je postojana ostala Kana.

Što se tiče svih korigiranih rezultata od 4. pa do 10. mjesta, međusobne razlike su poprilične, tako da je evidentno da je ostalo još dosta prostora za napredak kako u taktici, tako i u samom setupu jedrilica u ovom dijelu flote.

U generalnim rezultatima po ORC-u na prvom mjestu je Lero koji je do sada pobijedio na 6 kola, dok je na preostala četiri bio drugi. Na drugom mjestu je Rosso s tri pobjede i po nekoliko 2. i 3. mjesta, a poziciju u generalnom poretku dijeli s Južnim vjetrom koji još nije napravio svoju ORC svjedodžbu, a scoring softver mu je dodijelio bodove samo za DNC ili DNF plasmane za koje svjedodžba nije niti potrebna. Tako da je u stvari na trećem mjestu posada jedrilice Arhimed kojoj se sad na samo jedan bod približila Analea. Kompletne rezultate cijele flote možete pronaći na ovom linku, dok ako vas zanima situacija po Openu to možete pronaći na ovom linku.


Do kraja ovog ligaškog ciklusa ostalo je još pet regata (planiralo ih se ukupno 15), međutim, neki termini se preklapaju s nekim od popularnih regata u službenom kalendaru HJS-a, tako da možda dođe do određenih promjena u rasporedu, a možda i do nekih otkazivanja.

Naslovna foto: Denis Vukas

 

Back To Top