Pretposljednje, 9. kolo, Korona izdanja Splitske trening lige, prošlo je u znaku najmanjeg odziva sudionika. Po jakom jugu jedrile su samo četiri posade koje su čak odlučile izaći na veliki val s južne strane Splita, a ne skriti se sa sjeverne strane Marjana.

Ruta na kojoj su jedrili povezivala je i valovitu i mirnu stranu Marjana, a nakon starta ispred Galebova prvo se jedrilo u orcu do komunalne oznake ispred Zente, pa niz vjetar oko punte Instituta do "podmornice", koju nakon što se okrenulo opet se jedrilo do Instituta i od njega natrag do cilja ispred Galebova. Sve oznake ostavljale su se desno.

Ukupna duljina ove rute bila je 9.4NM, a sudjelovali su Mataran 32, Magnum x3, Fugu i Diablo.

Ovaj redoslijed je ujedno bio i redoslijed ulazaka u cilj, što s obzirom na uvjete na moru nije bilo niti teško za prognozirati. Ono što je davalo čar ovoj kombinaciji sudionika bilo je vrijeme ulaska u cilj i rezultati koje je izbacila THC formula. Kao u svim korekcijskim sustavima po jakom vjetru veće i brže jedrilice moraju se stvarno dobro potruditi da i realiziraju dovoljnu razliku da ih i "formula" prepozna kao pobjednike.

Što se tiče THC-a, vremena jedrenja nakon korekcije bila su dosta blizu i sve četiri jedrilice bile su unutar deset korigiranih minuta, a jedina razlika u odnosu na redoslijed ulazaka u cilj po realnom vremenu bila je zamjena pozicija na 3. i 4. mjestu.

Matematika je pokazala da je posada jedrilice Fugu morala jedriti i brže od 02:14:28 i da razlika od 3 minute i 32 sekunde u cilju u odnosu na malenog Diabla ipak nije bila dovoljna za osvajanje još jednog mjesta na pobjedničkom postolju. S druge strane pet minuta i 46 sekundi razlike u cilju koju je Mataran napravio ispred Magnuma bila je dovoljna i za razliku od 3 minute i 39 korigiranih sekundi po THC-u.

I za ovaj brzi pregled ovog kola ostala je samo analiza generalnih rezultata nakon svih devet kola. U Openu, ova pobjeda Mataran prebacuje s drugog na prvo mjesto na ljestvici, s kojeg je izbacio Magnuma. Fugu i Diablo nisu imali tako ozbiljan dvoboj po pitanju ove ljestvice, a obje posade mogu biti zadovoljne, jer Diablo zadržava 4. mjesto, ali na svoj konto dodaje nove bodove s kojima prvoj pratnji, jedrilici One, stvara veći pritisak pred posljednje kolo. A Fugu napušta 11. mjesto i pridružuje se društvu u top ten dijelu ljestvice, te Garbina istiskuje na deseto mjesto.

Na generalnoj ljestvici THC poretka na vrhu se ponovio scenario iz Opena, dok su Diablo i Fugu zadržali pozicije kao i nakon osmog kola s tim da Diablo osigurava popriličnu razliku ponovno ispred jedrilice One, tako da mu se vjerojatno smiješi bronca po THC-u na kraju ove sezone. Također je i Fugu dosta pobjegao Strilici, ali ispred njega je drugi Melges 24, Obi One, koji ako propusti deseto kolo možda ispadne iz skupine najbolje desetorice po THC-u.


Posljednje kolo je na rasporedu u nedjelju 25. travnja, ali ako stožeraši ne zaustave YC Zlarin u organizaciji Zlarinske regate krstaša i veći broj jedriličara iz Splita odluči odjedriti na sjever, vjerojatno će se pomaknuti datum održavanja desetog kola.

Naslovna foto: Petar Milun

 

Back To Top