Andrea Morović i Davor Kalčić pobjednički je par prve Stratos lige u jedrenju, odnosno prve sezone trening lige u režiji JK Uljanik iz Pule.

Finale lige i jedrenje za pobjedničko postolje zbilo se jučer, u nedjelju 25. travnja ispred hotela Histria, a uz Andreu i Davora društvo na postolju bili su još otac i sin Nenad i Ian Kosanović kao srebreni, te Nina Stopar i Matija Dobrić kao brončani.

Orginalni plan Stratos lige bio je obiman kao i kod preostalih trening liga, ali objektivne okolnosti ove sezone uvjetovale su smanjenje broja kvalifikacijskih jedrenja na minimum, pa su preskočeni treninzi predviđeni za ovo proljeće.

Prethodna kola odjedrena su još u prošloj kalendarskoj godini i sudjelovalo je ukupno 27 posada, a mogućnost jedrenja u jučerašnjim finalima ostvarilo je osam najboljih posada. Oni su jedrili u dvije kvalifikacijske skupine i onda su kroz repesaž tražili prolazak u finale.

Najboljima je organizator osigurao i vrijedne nagrade iz vinarije Arman Marijan i ujedno najavio drugu sezonu. Ona će započeti u listopadu i plan je da traje cijelu zimu, a u međuvremenu organizirat će se i poneki ljetni event u razdoblju koje je ispred nas.

Jedrilo se na štap polju koje se obilazilo po dva puta, po maestralu koji je puhao od 5 do 8 čvorova s tim da se nisu koristili genakeri, jer su jedrilice već po ovom vjetru dosta brze i bez njih, a kako ipak nisu svi imali jednake mogućnosti za ranije treninge organizatori su na ovaj način pokušali izjednačiti sve posade.

Što se tiče formata jedrenja treba reći da su samo po dvije prvoplasirane posade iz obje kvalifikacijske skupine prošli direktno u finale, dok su se ostali morali dodatno truditi u repasažu. Tako da se tu desila najzanimljivija priča ovog treninga, jer su pobjednici, Andrea Morović i Davor Kalčić, kvalifikacije završili kao trećeplasirani u svojoj skupini i potom su kroz repasaž stigli u završnicu eventa.

Kompletne rezultate možete pronaći na ovom linku.

Sve fotografije: JK Uljanik

 

Back To Top