Dvije nedjelje jedna za drugom jedrila su se dva kola Lige Orsan, osmo i deveto kolo. Osmo je organizirala posada jedrilica Ardura 21. ožujka, dok je za sve aktivnosti na moru za vrijeme devetog kola (28. ožujka) bila je zadužena posada jedrilice Lero, malog ali moćnog Melgesa 24.

Ruta osmog kola predviđala je jedrenje do Grebena s obaveznim obilaskom Dakse:

dok je regatno polje devetog kola bilo definirano s dvije bove koje je trebalo obići po dva puta. Pozicije starta i cilja su bile uobičajene, ispred klupskog mula, a potom prema oznaci (bovi) broj jedan, pa onoj označenoj brojem dva, pa ponovno na jedinicu, pa na dvojku i u cilj.

Kako je točno sve izgledalo u ova dva kolu saznat ćete od našeg redovnog sugovornika iz JK Orsan, Maroja Kurajice:

Uspješno smo odradili 8 kolo. Mislim da je regata bila zanimljiva od početka do samog kraja. Prognoza je već danima unaprijed garantirala zabavu i neizvjesnost, vjetra smo znali da će biti u kojoj mjeri i u kojem smjeru baš i nismo bili sigurni. Za start je predviđena bila bura i do preko 25 čvorova na otvorenom, a u ostatku dana prognoze su davale slabljenje te bure na nekih 5-6 čvorova, neke su davale okret na tramuntanu a jedna čak i lagano jugo u kasnijem dijelu regate.
Zbog dosta hladnog vremena vjerojatno su neki i odustali. Zato je odaziv i nešto manji ali što je tu je, 9 brodova na startu, kurs Andrija, Daksu je trebalo ostaviti lijevo u polasku iz luke, desno u povratku s Andrije.
Start su obilježili uglavnom refuli iz raznih smjerova uglavnom po boku, dok bi tu i tamo koji jači reful došao s krme. Limonca najbolje starta, prate je Arhimed i Lero. Neke refuli preskaču pa ostaju u drugom redu. Već do Dakse prva trojka ima solidnu prednost. Rosso im je najbliži. Fiumanka, Analea i Lenoba slijede. Bura drži 14-15 čvorova s kojim refulom i jače do Bezdana, tj. južne ponte otoka Kalamote. Na prvi pogled izgleda da je Andrija točno u krmu desni layline je u sjeni od Kalamote, a lijevi ipak nešto dalji. Flota se dijeli. Limonca, Grimi i Rosso vuču desnom stranom, Arhimed i Lero se drže sredinom, dok Fiumanka i Lenoba idu lijevo. Mi smo s Analeom bili u dvojbi, ali nekako nas je više vuklo ovo desno, unatoč sjeni koju je radila Kalamota.
U slučaju okretanja na tramuntanu ta je strana bila dosta favorizirana i tako smo odlučili. Pokazalo se ubrzo dobrom odlukom i dosta smo nadoknadili, a i prestigli Fiumanku koja se vraćala s lijeve strane kursa.
U kasnijem dijelu regate dosta se situacija zakomplicirala za vodeće, ispali su iz vjetra dok je ekipa na začelju stalno vozila sa spinakerima. Lagani restart na južnoj ponti od Kalamote garantirao je pobjedu za neki sporiji brod što se i dogodilo. Korigirano: Analea, Lero, Rosso.
Brži brodovi ovaj su put ostali bez šanse za korigiranu pobjedu, ali mislim da je svima bilo zanimljivo do samog kraja. U zadnjem dijelu regate stvarno su sitnice presudile.
Organizator 9. kola bio je Ivo Kvestić i posada Lera. Regata je trebala padati točno na Uskrs, pa smo je pomakli tjedan ranije. Prognoza je bila malo neodlučna između juga i nekog laganog maestrala, a Ivo je planirao napraviti štap na potezu Grebeni -> Orašac, što se i ostvarilo, uz naravno startnu i finish dionica koja je ispala mezzo tako da se pokrio cijeli spektar kuteva.
Kurs je bio odlično postavljen i vjetar je bio dosta stabilan JZ smjera 6-8 čvorova. Ukupno 12NM.
Južni vjetar je najbrže odvozio po realnom vremenu i nije ispuštao vodstvo cijelu regatu. Pratili su ga Arhimed, pa Rosso. Lero i Rosso su nešto lošije odradili početak ali su se iskupili u nastavku regate i zauzeli svoje normalne pozicije. Slijedili su Limonca i Fiumanka.
Nije bilo previše mjesta za neka prestizanja, Rosso je par puta zaprijetio Arhimedu u dionici u vjetar dok su se ostali uglavnom rasporedili po brzini. Bilo je samo pitanje što će reći ORC na kraju.
U zadnjem dijelu regate puhnuo je nešto jači zapadnjak pa su Analea i Lenoba u posljednjoj dionici iskoristili CO/drifter za nadoknadu zaostatka dok je ekipa ispred njih isti kurs morala voziti s genovama.
U konačnici: Lero, Rosso, Analea, Arhimed, Limonca.

Maroje Kurajica, JK Orsan

Ovako iscrpnom izvještaju ne treba ništa dodati, osim da se rezultati osmog kola mogu pronaći na ovom linku, a od devetog kola na ovom linku, dok su fotografije dostupne na Facebook profilu g.Periše Zakarije. 

Naslovna foto: Periša Zakarija

 

Back To Top