U subotu 20. ožujka jedrilo se prvo kolo jedne od trening liga u "slobodnom" okruženju. Nažalost odziv sudionika nije bio jednak onome dok su ove aktivnosti bile u sivoj zoni. Teško da ćemo saznati da li je razlog ovolikom odzivu smanjenje adrenalinske doze ili nešto drugo, ali što je tu je... ni 11 jedrilica na startnoj liniji nije slab rezultat.

Vremenska prognoza za subotu najavila je oblačno vrijeme i umjerenu buru, ali odluka o izboru rute po kojoj se trebalo jedriti ostavljena je za sami kraj, odnosno, trebala se objaviti pola sata prije starta. U kombinaciji su bile rute 2 i 4.

Ruta 2 predviđala je jedrenje s jedne i druge strane Marjana:

 

dok je ruta 4 pažnju poklonila samo Kaštelanskom zaljevu:

Kako je bura puhala samo u Kaštelanskom zaljevu jednoglasno je izabrana ruta 4, ali tek tada kreće zaplet... o čemu je točno riječ ispričao nam je kormilar pobjedničke jedrilice Matartan 32, Ivo Matić:

Bilo je dogovoreno da će se prije starta objaviti ruta. Objava je trebala biti oko 10:30, ali informacija stiže tek 15 minuta kasnije, malo prije starta, Tonči Đ. objavljuje se da će se jedriti ruta broj 2.
Međutim, nismo znali da je on dobio obavezu objavljivanja rute. Tada kreće "pa mogli bi onu drugu", "pa tamo nema vjetra" itd i na kraju se opet kao glasalo i odluka je pala na rutu broj 4.
Startali smo i meni je bilo u glavi da je u tom slučaju točka obaveznog obilaska komunalna bova ispred Divulja. Mi smo poveli regatu, okrenuli tu bovu i zavozili natrag, a svi za nama (smjeh). Stvarno nisam znao da smo mi pogriješili, tako da smo ostatak rute odvozili regularno i javili vrijeme ulaska u cilj.
A cijelo vrijeme su i svi ostali vozili za nama, vjerojatno iz kolegijalnosti :) pa smo na kraju svi odjedrili istu rutu.

Ivo Matić, Mataran 32

Inače, nakon starta bura je bila u opadanju. U vrijeme starta puhala je oko 15 čvorova i bila je postojana dok flota nije okrenula komunalnu bovu u Vranjicu. Tada je krenula padati i krmu su do Divulja jedrili po 7-8 čvorova. Zatim je vjetar okrenuo, jedrila se laška orca, ali vjetar je bio na "fleke", tako da je bilo i faza bezvjetrice. Nakon ove faze bura ponovno popunjava i s njom se završava ovaj trening.

Mataranu je ukupno trebalo 02:37:10, a Magnum x3 kasni za njim 6 minuta i 40 sekundi, a trećeplasiranoj Strilici 31 sekunda manje od 3 sata jedrenja. Najnapetiju situaciju u cilju imaju 4. i 5., Mila 8 i Cezibordo koji su završili s razlikom od 24 sekunde. Kompletne rezultate po openu možete pronaći na ovom linku.

Što se tiče matematike Mataran 32 je osvojio i prvo mjesto po premjeru, dok su Strilica i Magnum zamijenili mjesta na postolju. Od jedanaest sudionika osam ih je sudjelovalo na THC ljestvici, a njihove rezultate možete pronaći ovdje.

U generalnom poretku nije bilo promjena na samom vrhu, a najuočljiviji pad doživjela je jedrilica One. U openu je pala s 4. na 5. mjesto, a po THC-u s 3. na 4. mjesto, a na obje ljestvice njene pozicije zauzeo je Diablo. Još promjena je bilo među najboljih deset, dok je najveći skok i po openu i THC-u napravila Strilica.

Koliki su skokovi i koje rošade točno u pitanju možete provjeriti na ovom linku za open, a na ovom linku za THC.

Naslovna foto: Vedrana Polić

 

Back To Top