Skoro ista flota kao na Velikoj nagradi Mornara tjedan dana ranije, jedrila je na ovogodišnjem Otvorenom prvenstvu Hrvatske za klasu ILCA 7 koje je također organizirao JK Mornar.

Ukupno je bilo prijavljeno dvadeset jedriličara i jedna jedriličarka, ali jedrilo je njih 19. Jedan od onih koji nisu zajedrili je Austrijski jedriličar Paul Kronegger i naš Tonči Stipanović koji je Prvenstvo Hrvatske preskočio zbog odlaska s Tudorom Bilićem u Miami na pozivnu regatu Bacardi Cup u klasi Zvijezda.

Program Prvenstva Hrvatske predviđao je trodnevnu regatu, od petka do nedjelje, s devet mogućih jedrenja.

Vremenski uvjeti su na kraju dozvolili održavanje četiri plova. Razlog je što se u petak nije jedrilo zbog bezvjetrice, a skoro jednak scenario dogodio se u nedjelju jer bura koja je lagano puhala u luci nije prelazila na otvoreno sve do poslijepodnevnih sati.

Ne treba posebno niti isticati koliko je bila jaka konkurencija na moru, jer unatoč Tončeva izostanka jedrila su petorica s Olimpijske regate u Tokiju.

Iznimna konkurencija osigurala je vrlo neizvjesna jedrenja, jer je svaki od spomenutih jedriličara imao bar jedan dobar plov, a u subotu daleko od sviju je iskakao Filip Jurišić koji je pobijedio u prva dva plova. Međutim, u nastavku je uknjižio i dva peta ulaska, tako da je na kraju regatu završio na drugom mjestu s bodom razlike iza Mađara Jonatana Vadnaia, odnosno s jednakim brojem bodova kao Milivoj Dukić iz Crne Gore.

Evo što je o svom jedrenju rekao sam Filip:

Prve dvije regate u subotu upisao sam dva prva mjesta, a treću nakon super starta krećem u riskantno odvajanje od većine flote. Tu grešku sam platio petim mjestom. U nedjelju smo imali jednu regatu po dosta slabijoj buri nego dan ranije. Također su i uvjeti bili mnogo nestabilniji nego dan ranije. Nakon dobrog okreta prve orce došao sam u kontakt s prva dva broda i s njima jedrio cijelu krmu i početak druge orce. Međutim, pred kraj druge orce nisam napravio dobru odluku u pravom trenutku i tu me prolaze dva broda, pa na kraju ostajem bez boda prednosti s kojim bi pobijedio i u otvorenom dijelu prvenstva. Ali s druge strane regata je u sklopu zimskih priprema koje teku dosta dobro, tako da jedva čekam Palmu kao prvu regatu na inozemnoj sceni. Nakon Palme u planu mi je jedrenje u Hyeresu i na Svjetskom prvenstvu koje je ove godine u svibnju u Meksiku.

Filip Jurišić, JK Mornar

Također vrlo dobro jedrenje i srebro u zatvorenom dijelu PH, odnosno četvrto mjesto u generalnom poretku, pokazao je još jedan Mornarevac - Bruno Gašpić. On je u dva plova završio kao treći i nakon odbacivanja 7. mjesta u posljednjem plovu u skor mu ulazi još i peto mjesto iz drugog subotnjeg jedrenja.

Brunov stariji brat Stipe, koji jedri za JK Labud, idući je naš medaljonoša, a broncu je osvojio kao sedmi u generalnom plasmanu.

U konkurenciji mlađih jedriličara, U21, sve medalje međusobno su podijelili članovi JK Labud i JK Split. Zlatom se okitio Antun Tomašević (JK Labud - 13. u generalnom plasmanu), srebrom Lovre Bakotić (JK Split - 14. u generalnom plasmanu), a broncom Max Gjidera (JK Labud - 17. u generalnom plasmanu).

Najbolji generalnom u ovoj konkurenciji bio Crnogorac Ilija Marković koji je regatu završio na 8. mjestu.

Kompletne rezultate regate možete pronaći na ovom linku, dok fotogaleriju svih događanja oko regate u nedjelju možete pronaći na ovom linku.

 

Back To Top