I ove godine je u Šibeniku otvorena sezona jedrenja za najbolje Europske jedriličare u dvobojskom jedrenju, pod licencom European Match Race Toura.

 

 

Organizatori iz Wave Sailing Centera su ove godine očekivali jednak broj natjecatelja kao i na premijernom izdanju ove regate prije godinu dana, ali vodstvo EMRT-a je sa zakašnjenjem objavila pravilnik za 2018. godinu s izmjenama koje su utjecale na jedan broj natjecatelja i odluku o njihovom dolasku u Šibenik. Riječ je o promjeni u sustavu bodovanja. Donesena je odluka da se za konačni plasman boduju samo tri najbolja rezultata. Posljedica je da su natjecatelji iz udaljenijih krajeva Europe krenuli s kalkulacijama, pa su Šibenik otkazale Francuske, Ruske i Njemačke posade. Na kraju je na regati sudjelovalo 7 posada, Jedna iz Danske, dvije iz Slovenije i tri iz Hrvatske.

Otvaranje je organizirano u četvrtak u Šibenskoj gradskoj vijećnici uz prigodni kulturno-gastronomski trenutak, a s jedrenjem na Platuima 25 krenulo se u petak od podne.

U slučaju optimalnih vremenskih uvjeta program jedrenja je predviđao dva Round Robina i finana jedrenja.

Krenulo se dosta dobro. Vjetra je bilo dovoljno i bio je stabilan, pa se nije trebalo gubiti vrijeme na promjene regatnog polja. Od 11 flighteva koji su mogući u Round Robinu za 7 posada, do kraja petka na moru odjedrilo ih se osam. Ostatak se morao ostaviti za subotu. Ovisno o uvjetima u subotu odlučeno je da će se Round Robin princip jedriti do 14 sati. Ako se do tada ne odjedri bar pola ciklusa svatko protiv svakog onda se ti rezultati neće uzimati u obzir za formiranje finalnih skupina, već samo rezultati prvog kruga.

Pravila predviđaju i mogućnost da ako se odjedri više od pola Round Robina, a ipak ne cijeli, da se boduje na način da parovi koji su odjedrili po dva dvoboja dobivaju po pola boda iz svakog. Ovako se ne dobivaju prevelike razlike koje bi se dobile u slučaju da im se za pobjede dodjeljuje po puni bod.

Kako je u subotu bilo mnogo manje vjetra nego u petak s jedrenjem se krenulo tek iza 13 sati, a RR započet u petak je završio nešto prije 14:30. Srećom i po organizatora i po natjecatelje vjetar je bio jednako stabilan po smjeru kao i dan ranije.

Slijedeći korak je bio definiranje parova polufinala, odnosno razigravanja među četiri prvoplasirane ekipe. U ovu skupine su ušle obje slovenske posade, Lumba i Gibanca, te dvije šibenske posade, WSC MR Team i Val Youth.

Jedini kormilar sa svih šest pobjeda je bio Dejan Presen sa svojim Lumba timom i oni su dobili mogućnost da biraju svog protivnika. Izabrali su četvrtoplasirane, momke iz Val Youth tima s Markom Smolićem za kormilom. Drugi par nije imao mogućnost izbora, već su automatski jedrili drugoplasirani (Teo Piasevoli - ESC MR Team) i trećeplasirani (Gibanca - Jure Jerkovič).

Oba para su jedrila na dvije pobjede i u obje kombinacije bolji su bili Slovenci s omjerom 2:0.

Nedjelja je bila jedini pravi zimski dan regate. Kiša i bura s prvim startom u 11:20 i završetkom regate dva sata kasnije.

Dan na moru je započela posljednja trojka iz kvalifikacijskog Round Robina s jedrenjem po principu poznatom kao King of the Castle. Svoje dvoboje su odjedrili na jedrilicama J70, a jedrilo se na jednu pobjedu. Prvi par su bili šestoplasirani Danci i sedmoplasirani Zlarinjanci. U đejevima su se bolje snašli gosti sa sjevera Europe i tako su dobili pravo za osvajanje petog mjesta u generalnom plasmanu. "Kralj u dvorcu" je bio Igor Čupić sa svojom posadom. 

Ovaj dvoboj je bio jedan od zanimljivijih i u predstartnoj proceduri i kasnije u jedrenju. Kako je bilo petnaestak čvorova bure, agresivno jedrenje obje posade rezultiralo je podizanjem nekoliko protesta u predstartu. Iz njihsu samo Zadrani izašli s opterečujućim penalom za kojeg su se morali iskupiti tijekom plova. 

Plov su izvrsno odradili i stvorili su dosta veliku prednost, a iskupljenje su ostavili za kraj. Međutim, prilikom iskupljivanja nisu dovoljno skinuli genaker i po pravilima im se iskupljenje nije priznalo. Tako su Danci uspjeli sustići svoje protivnike i zauzeti 5. mjesto!

Paralelno s King of Castle jedrile su Šibenske posade u malom finalu za 3. mjesto. Oni su imali zadatak osvojiti dva boda. U oba održana plova pobjedu je odnijela iskusna posada Tea Piasevolia, dok su mladi laseraši predvođeni Markom Smolićem kasnili u cilju... trener im je pokazao da ih može naučiti još ponekom triku.

I za kraj je ostalo Slovensko finale.Možda ne toliko zanimljivo u predstartu koliko kasnije tijekom jedrenja. U polju je bilo mnogo bliskih situacija koje su u određenim trenucima davale prednost jednoj, a nekima drugoj posadi. Ali na kraju je u oba plova pobijedila kombinirana Slovensko-Hrvatska posada Lumba s Dejanom Presenom kao glavnim za kormilom.

Iduća regata European Match Race Toura je u Crnoj Gori u Tivtu gdje je domaćin Porto Montenegro Yacht Club.

 

 

Ekipe

Lumba
Kormilar: Dejan Presen
Pramac: Dario Jušić
Trim glavnog jedra: Hrvoje Petrović
Trim prednjih jedara: Miha Truden
   

 

Wave Sailing Center MR Team
Kormilar: Teo Piasevoli
Pramac: Jakov Dabov
Trim glavnog jedra: Simon Triva
Trim prednjih jedara: Luka Piasevoli
   

 

Gibanca
Kormilar: Jure Jerkovič
Pramac: Blaž Kmetec
Trim glavnog jedra: Emil Jerkovič
Trim prednjih jedara: Robert Zajc
   

 

DEN Youth
Kormilar: Emil Kyaer
Pramac: Laurits Vinter
Trim glavnog jedra: Andreas Krabe
Trim prednjih jedara: Philip Lyngbek
   

 

Val Youth
Kormilar: Marko Smolić
Pramac: Martin Petković
Trim glavnog jedra: Roko Copić
Trim prednjih jedara: Juraj Radačić
   

 

Furiosa
Kormilar: Igor Čupić
Pramac: Šimun Šupe
Trim glavnog jedra: Dado Micić
Trim prednjih jedara: Luka Šupe
   

 

Stari morski chuci
Kormilar: Filip Miroić
Pramac: Mario Lulić
Trim glavnog jedra: Karlo Alfier
Trim prednjih jedara: Lovro Šonc
   

 

 

Rezultati & Playback 

Google Chrome omogućava najbolji doživljaj korisničkog sučelja i playbacka. Izbor playbacka željenog plova se ostvaruje klikom na izabrani plov u izborniku "Races".

 

 

 

Foto & video 

 

 

 

 

Back To Top