Turbulentna prognoza koja se mijenjala sa svakim novim izdanjem koje je bilo objavljivano posljednjih dana prošlog tjedna davala je organizatorima 7. kola Splitske trening lige dosta materijala za razmišljanje prije donošenja konačne odluke o ruti na kojoj će se jedriti.

Po drugi put u ovoj sezoni domaćini lige su bili entuzijasti iz JK Split.

Na startu ispred njihovog kluba skupilo se 13 posada, a među njima i tri jedrilice koje su tu prvi put dobile ovogodišnje bodove, Mareus II, Blue Chip i Filka.

Mareusu i Blue Chipu je ovo bio posljednji trening pred nastup na XXII. Uskršnjoj regati na koju putuju već u srijedu. Njima se ovaj put izašlo u susret na način da se početak regate jedrio u formatu štap polja kao što će se jedriti u ORC skupini za koju su se ove dvije jedrilice prijavile.

Start je bio definiran linijom čiji krajevi su bili oznaka usamljene opasnosti Garifulin i bova. S obzirom da je puhalo jugo orca spomenutog štapa je označena bovom u pravcu veslačkog kluba Gusar. Nakon obilaska orce jedrilo se u krmu natrag prema startu, zatim još jedna orca iza koje je slijedila navigacija. Prvi okret navigacijskog dijela rute je bila zelena plutača sjeverno od Instituta, pa prema oznaci ispred samog poluotoka Vranjic. To je bila predzadnja točka obaveznog obilska nakon koje je još bilo potrebno obići usamljenu opasnost kod hridi Galicija i natrag u cilj.

Ukupna duljina ovog veleslaloma je bila oko 9.5 NM.

Po laganom i umjerenom jugu ova distanca se u prosjeku odjedrila za malo više od dva sata. Najbrži u cilju je bio Mareus kojem je trebalo sat i 29 minuta, a dvije stope kraći Blue Chip je iza njega kasnio 8 minuta. Najbrži standardni ligaš je bila Salona 42 Blue Lady koja je završila 3. ukupno sa zaostatkom od dvije minute iza drugoplasiranih. A među najmanjima u regati najbrži je bio J24 Filka. Njena posada je dojedrila do 6. mjesta u openu.

Što se tiče THC-a, dogovorenog hendikep sustava Splitske trening lige, izračunati su rezultati za 7 jedrilica. I u ovoj kategoriji najbrži je bio Mareus s dvije minute i 13 korigiranih sekundi prednosti ispred Filke. Stalni favorit lige po THC-u, Micro Poma Ančica je završila treća.

U generalnom plasmanu po openu još uvijek je na prvom mjestu Quaka. Oni s redovitim nastupima i ujednačenom kvalitetom jedrenja čvrsto drže prvo mjesto. Drugoplasirani Petit Amie je propustio ovo kola, pa mu se opasno približio Adio pameti koji je ovu nedjelju završio na 4. mjestu.

Što se tiče trenutne THC ljestvice Ančica je i dalje neprikosnoveno na vrhu, dok je Quaka i dalje u blizini s vjerojatno malim šansama za iskorak. Iza njih na popriličnoj udaljenosti je skupina koju predvodi Petit Amie, Kain i Briva.

Da bi se na kraju regate mogla obaviti kvalitetna analiza svih iskorištenih i propuštenih driceva i refula u ugodnoj atmosferi klupskih prostorija ispunjenih mirisima tople okrijepe pobrinula se ekipa koju je predvodila neumorna Vedrana:

Foto: Josipa Prosinečki

Iduće kolo se ponovno seli u Labuda, a najvjerojatnije će biti u subotu pred Uskrs.

 

Naslovna foto: posada Filke

 

Back To Top